Putin'den ABD'ye Tayvan suçlaması: "Dikkatlice planlanmış bir provokasyon"
Rus lider Putin, ABD'yi Tayvan ve Çin arasında gerilimi artırmakla suçladı. Putin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı'nın Tayvan ziyareti için de "planlı bir provokasyon" ifadesini kullandı.
10. Moskova Uluslararası Güvenlik Konferansı'nın açılışı için video yöntemiyle yaptığı konuşmada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD yönetimini Asya kıtasında gerilimi artırmaya çalışmakla suçladı.
ABD’nin Tayvan’a destek verdiği gerilimle ilgili ilk kez konuşan Putin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ay başındaki Tayvan ziyareti için "dikkatlice planlanmış bir provokasyon" dedi.
"BİLİNÇLİ ABD STRATEJİSİNİN PARÇASI"
Putin "Asya, Afrika ve Latin Amerika'da çatışma potansiyelini körükleyerek tamamen aynı şekilde hareket ediyorlar. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz günlerde, ABD bir kez daha kasten ateşe benzin dökmeye ve Asya-Pasifik bölgesindeki durumu karıştırmaya çalıştı. Amerika'nın Tayvan macerası, sadece sorumsuz bireysel bir politikacının yolculuğu değil aynı zamanda bölgedeki ve dünyadaki durumu istikrarsızlaştırma ve kaotik hale getirmeye yönelik maksatlı, bilinçli bir ABD stratejisinin parçası, diğer ülkelerin egemenliğine ve uluslararası yükümlülüklere saygısızlığın küstahça bir göstergesidir. Bunu dikkatlice planlanmış bir provokasyon olarak görüyoruz." ifadelerini kullandı.
Putin, aynı zamanda ABD,'yi "Ukrayna’daki çatışmayı uzatmak istemekle" de suçladı.
Çin ve Tayvan arasında son dönemde artan gerilimde ABD, Tayvan’a açıkça destek veriyor.
Putin güvenlik konferansında Avustralya, ABD ve İngiltere arasındaki AUKUS güvenlik paktından da bahsetti, bunun Batı ülkelerinin Asya-Pasifik bölgesinde NATO tarzı bir blok oluşturma çabalarının kanıtı olduğunu savundu.
Putin, "Aynı zamanda Batı'nın kolektif olarak Avrupa'daki NATO'ya benzeyen bir blok sistemini Asya-Pasifik'e genişletmeye çalıştığını görüyoruz. Bu amaçla AUKUS ve diğerleri gibi saldırgan askeri-siyasal ortaklıklar kuruluyor." dedi.
Putin, Batılı küreselci seçkinlerin sosyal ve ekonomik sorunları, düşen yaşam standartları, işsizlik, yoksulluk konularındaki başarısızlıklarını Rusya ve Çin’e mal etmek için kendi vatandaşlarının dikkatini buraya çektiğini vurgulayan Putin, "Dünyadaki gerilimi azaltmanın, askeri-politik alandaki tehdit ve risklerin üstesinden gelmenin, ülkeler arasındaki güven düzeyini artırmanın ve sürdürülebilir kalkınmalarını sağlamanın ancak modern çok kutuplu dünya sistemini temelden güçlendirerek mümkün olduğu açıktır. Tekrar ediyorum; tek kutuplu dünya düzeni çağı geçmişte kaldı. Mevcut küreselci modelden yararlananlar olağan gidişata ne kadar bağlı kalırlarsa kalsınlar, kaderine terk edilmişlerdir. Tarihsel ölçekte jeopolitik değişimler tamamen farklı bir yöne gidiyor." dedi.