Putin'in gölgesinde Starmer-Biden görüşmesi: Ukrayna'nın Rusya'ya uzun menzilli saldırı talebine ilişkin karar açıklanmadı

Putin'in gölgesinde Starmer-Biden görüşmesi: Ukrayna'nın Rusya'ya uzun menzilli saldırı talebine ilişkin karar açıklanmadı
Beyaz Saray'a giden Britanya Başbakanı'nın ABD Başkanı ile görüşmesinin ardından, Ukrayna'nın Rusya'ya uzun menzilli füzelerle saldırma talebine ilişkin yeni karar açıklanmadı. Öncesinde Putin "Rusya ile doğrudan savaş anlamına gelir" uyarısı yapmıştı.

Artı Gerçek - ABD Başkanı Joe Biden ile Britanya Başbakanı Keir Starmer, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in NATO'nun Ukrayna'nın uzun menzilli füze kullanımını onaylaması halinde Rusya ile doğrudan savaşta olacağı uyarısının gölgesinde buluştu. Biden ile Starmer'ın Beyaz Saray'daki heyetlerarası görüşmelerinden, Kiev yönetiminin ısrarla talep ettiği Rusya'nın içlerini uzun menzilli füzelerle vurma iznine dair açıklama çıkmadı.

STARMER KİEV'E İZİN İÇİN MÜTTEFİKLERİ İKNA ÇABASINDA

Londra, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in Rusya'nın uluslararası tanınan topraklarındaki hedeflere Batı tedariki uzun menzilli füzeleri ateşleme talebini destekliyor. The Guardian gazetesi, çarşamba günü "Britanya hükümetinden kaynaklar, Ukrayna'nın Rusya'daki hedeflere yönelik saldırılarda Storm Shadow füzeleri kullanmasına izin verilmesi yönünde karar alındığını söyledi" haberini geçti. BBC, Starmer'ın diğer müttefikleri bunu kabul etmeye ikna için ileri atıldığını belirtti.

Temmuzda Britanya Başbakanlığı koltuğuna oturmasından beri Washington'a ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren Starmer, ABD Başkanı ile görüşmenin ardından, Kiev'in Rusya'ya uzun menzilli füzeler ateşlemesine izin verme konusunda herhangi bir karar sinyali vermedi.

90 DAKİKA RUSYA, ÇİN VE GAZZE SAVAŞI KONUŞULDU

Britanya'nın tedarik ettiği uzun menzilli Storm Shadow füzelerinin Rusya'ya fırlatılmasına izin vermeye Biden'ı ikna edip etmediği sorulduğunda, Starmer, "Beklendiği gibi Ukrayna, Ortadoğu ve Hint-Pasifik dahil pek çok cepheyle ilgili uzun ve üretken bir görüşme yaptık" yanıtıyla yetindi.

BİDEN: PUTİN HAKKINDA PEK FAZLA DÜŞÜNMÜYORUM

Haftabaşında Kiev'in Rusya'nın derinliklerine ABD yapımı uzun menzilli füze sistemleriyle saldırmasına "resmen yeşil ışık yakıp yakmama meselesini çözmeye çalıştıklarından" söz eden Biden, Starmer'la görüşmesi öncesi gazetecilerin Putin'in "bunun Rusya ile doğrudan savaş anlamına geleceği" uyarısını sorması üzerine "Putin hakkında pek fazla düşünmüyorum" dedi.

5 Kasım başkanlık seçimleriyle hükmü sona erecek Biden, "Şurası açık ki, bu savaştan Putin galip çıkmayacak, Ukrayna galip çıkacak" söylemini yineledi.

'İRAN VE KUZEY KORE ENDİŞESİ'

Görüşme sonrası Beyaz Saray'ın açıklamasında "İran ve Kuzey Kore'nin Rusya'ya öldürücü silahlar sağlamasıyla" ilgili derin endişe dile getirildi. Arada Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, Kiev'in Rusya topraklarına saldırmak için ABD yapımı silahları kullanmasına koydukları sınırlamalarda herhangi bir değişiklik yapmayı planlamadıklarını söyledi.

BRİTANYA, FRANSA, ABD NE TEDARİK ETTİ?

Mayıs 2023'te Britanya modifikasyona bağlı olarak 250-550 km menzilli Storm Shadow, Fransa da bunun muadili SCALP-EG'yi Ukrayna'ya tedarik ettiklerini açıklamış, sonrasında ABD de Ukrayna'ya 300 km menzilli ATACMS tedarikini doğrulamıştı.

PUTİN SON UYARISINDA NE DEDİ?

Putin, önceki günkü açıklamasında, Kiev'in Batı'nın uzun menzilli silah sistemlerini Rus topraklarına saldırmak için kullanmasına izin vermenin, NATO'nun Rusya'ya karşı bir çatışmaya doğrudan katılımı anlamına geleceğini söyledi. Rusya Devlet Başkanı, bu savı şöyle gerekçelendirdi:

"Herhangi bir uzman, Ukrayna ordusunun Batılı modern, uzun menzilli hassas sistemleri kullanarak [bağımsız olarak] saldırılar gerçekleştiremeyeceğini doğrulayacaktır. Bunu yapamaz. Bu, yalnızca Ukrayna'nın sahip olmadığı uydulardan gelen istihbarat kullanılarak mümkündür. Bu veriler yalnızca AB veya ABD uydularından, yani NATO uydularından elde edilebilir. Bu, ilk nokta."

"İkinci ve çok önemli, belki de kilit nokta, bu füze sistemlerini ateşleme görevlendirmesini yalnızca NATO askerlerinin yapabilmesidir. Ukraynalı askerler bunu yapamaz."

"Dolayısıyla bu, Ukrayna rejiminin bu silahları kullanarak Rusya'ya saldırmasına izin verip vermeme meselesi değil, NATO ülkelerinin askeri çatışmaya doğrudan dahil olup olmamaya karar vermesi meselesi."

"Böyle bir karar alınırsa, bu, NATO ülkelerinin, ABD'nin, Avrupa ülkelerinin Ukrayna'daki savaşa doğrudan katılımı anlamına gelecektir. Ve bu, elbette, çatışmanın özünü, doğasını değiştirir. Bu, NATO ülkelerinin, ABD'nin ve Avrupa ülkelerinin Rusya ile savaş halinde olduğu anlamına gelecektir. Ve eğer durum böyleyse, çatışmanın doğasındaki değişikliği göz önünde bulundurarak, bize yöneltilecek tehditlere dayanarak uygun kararlar alacağız."

Dün Rusya, 6 Britanyalı diplomatı casuslukla suçlayarak akreditasyonlarını iptal edip sınırdışı etti. (BBC, Sputnik, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar