'QSD’nin uzun vadeli siyasi hedefleri var'
ABD'nin Suriye'den askeri varlığını çekme kararı sonrası Suriye'deki Kürtlerin izleyeceği politika merak konusu.
Amerika Birleşik Devletleri'nin, Suriye’den çekilme kararı ile Rusya’nın bölgede daha etkin olacağını öne süren Wageninen Üniversitesi’nden Profesör Joost Jongerden, "QSD, ABD’nin sırtına binerek hareket ettiği için kaybetti' şeklindeki analizler çok basit. QSD’nin uzun vadeli siyasi hedefleri var. QSD’nin projesi var. Orta Doğu’da ulus devletin alternatifi bir siyaset yaratmaya çalışıyor" dedi.
ABD Başkanı Donald Trump'ın 20 Aralık’ta IŞİD'e karşı "zafer" ilan ederek Suriye’den askerlerini çekme kararı almasının ardından, Suriye’nin geleceği, küresel ve bölgesel güçlerin alacağı pozisyonlar, Kuzey ve Doğu Suriye bölgesindeki durum ve Rojava'daki Kürtlerin bundan sonraki süreçte izleyeceği politikalar tartışılmaya devam ediyor.
Orta Doğu'yu yakından takip eden Hollanda’nın Wageninen Üniversitesi’nden Prof. Joost Jongerden süreci Mezopotamya Ajansı'na değerlendirdi.
ABD'nin söz konusu kararı sonrası "Konjonktür karmakarışık" değerlendirmesinde bulunan Jongerden, "Rusya, İran, Suriye ve diğer pek çok ülke, şimdi nefret ettikleri IŞİD ve diğerleriyle ABD olmadan savaşmak zorundalar" dedi.
'RUSYA VE İRAN QSD’Yİ TERCİH EDEBİLİR'
Gelinen süreçte Suriye’de birtakım belirsizliğin olduğunu dile getiren Jongerden, şöyle devam etti:
"ABD Suriye’den tam çekildiğinde, Türkiye ile Rusya’nın işlevi sona erebilir. Çünkü Rusya, ABD olmadığı zaman öncelik verdiği Türkiye’nin hâkimiyet alanını minimize etmeyi hedefine koyabilir. Rusya ve İran, QSD’nin ve rejimin anlaşmasını tercih edebilir."
'PENTAGON QSDYE DESTEĞE DEVAM ETME ARAYIŞINDA'
"Fransa ve İngiltere ne yapacak? QSD’ye destekleri devam edecek mi ya da bu desteği arttıracak mı? Bölge üzerinde bir no-fly zone (uçuşa yasak bölge) gelecek mi? Şimdi bu sorularla birlikte QSD, Manpad, yani karadan havaya taşınabilir füze sistemi talebinde bulundu. Hava saldırılarına karşı son derece etkili olan Manpad, Türkiye’nin askeri müdahalesini zorlaştırır. Amerika’nın Suriye’den çekildikten sonra nasıl bir rol oynayacağı da belli değil. Trump’ın bu kararı hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçiler tarafından şiddetli bir şekilde eleştirildi. Simdi Pentagon QSD’ye desteğe devam etmenin arayışı içinde. Özel kuvvetlerin Irak’tan QSD’ye desteğini ve silah yardımını devam ettireceği söyleniyor."
'KARMAŞA İÇİNDE ORTAYA ÇIKAN ŞEY SEMPATİ OLDU'
Türkiye’nin ABD kararından sonra "Erteliyoruz" şeklinde duyurduğu olası operasyona ilişkin de konuşan Jongerden, "ABD’nin tam çekilme kararı dengeleri o kadar değiştirdi ki; Türkiye için belki istediğinden daha fazlasını getirdi. Trump’ın çekilme kararı tabii ki bir şok yarattı ve ilk olarak QSD için büyük bir sorun olarak değerlendirdik. Fakat bu çekilme kararı ile sadece QSD etkilenmiyor. Ortalık yeniden ve tamamen karıştı. Türkiye aslında ABD ile beraber hareket etmek istedi ve ABD’nin çekilmesi Türkiye'yi de olumsuz etkileyebilir. Bütün bu karmaşa içinde ortaya bir şey çıktı; o da, dünyanın QSD’ye büyük bir sempati duyması. Simdi bu sempatinin bir somut desteğe çevrilmesi gerekiyor" dedi.
'YPG ALTERNATİF YARATMAYA ÇALIŞIYOR'
ABD’nin Suriye’den çekilme kararı sonrasında Kürtleri ABD ile kurdukları ittifak üzerinde itibarsızlaştırmaya yönelik yapılan analiz ve yorumları da "Basit" olarak tanımlayan Jongerden, devamla şunları ifade etti:
"QSD, ABD’nin sırtına binerek hareket ettiği için kaybetti’ şeklindeki analizler çok basit. QSD’nin uzun vadeli siyasi hedefleri var. QSD’nin projesi var: Rojava’da Kuzey Suriye Demokratik Konfederasyonu, Hatta Suriye ve Orta Doğu’da öngördüğü, hayata geçirip savunduğu alternatif bir siyaset yaratmaya çalışıyor. Ulus devlete alternatif bir toplumsal örgütlenme anlayışını içeriyor." (DIŞ HABERLER SERVİSİ)