‘Rakka’da anlaşma değil, ciddi çatışmalar var'

Gazeteci Yazar İbrahim Gezici, Rakka’da şiddetli çatışmalara rağmen hızlı bir ilerlemenin olduğunu kaydederek, “QSD savaş taktiğini geliştirdi” dedi.

‘Rakka’da anlaşma değil, ciddi çatışmalar var'

DÜNYA - Rakka’nın IŞİD’ten alınması ile örgüt açısında bir dönemin kapanışı olacağını söyleyen Gezici, "Rakka sonrası Suriye’nin geleceği de birçok açıdan şekillenecek" diye konuştu. Dihaber’e konuşan Gezici, Kürtler bugüne kadar kabul edilmedikleri Cenevre toplantısına da Rakka sonrası kabul edilebileceğini söyledi

Demokratik Suriye Güçleri’nin (QSD) "IŞİD’in başkenti" Rakka’yı kurtarmaya dönük operasyonu bugün 11’inci gününde. Operasyonun başladığı 6 Haziran’dan bu yana kentin doğu ve batı hattında yer alan dört mahallesi IŞİD’ten temizlendi. İlerleyişi devam eden QSD’nin Rakka’ya dönük bu hamlesi birçok açıdan önemli gelişmeleri de beraberinde getirecek. Rakka’nın IŞİD’ten tamamen alınması IŞİD açısında bir dönemin kapanışı olacağı gibi Rakka sonrası Suriye’nin geleceği de birçok açıdan şekillenecek.

‘Rakka’da anlaşma değil, ciddi çatışmalar var' - Resim : 1

Uzun süredir Suriye iç savaşını ve Rojava’daki gelişmeleri takip eden gazeteci-yazar İbrahim Gezici, Rakka operasyonu ekseninde yaşananları değerlendirdi.

‘RAKKA’NIN DÜŞMESİ IŞİD AÇISINDAN KIRILMA OLACAK’

Gezici, Rakka’nın stratejik bir merkez olmasından ötürü önemine değinerek, şunları söyledi:
"Rakka birçok açıdan stratejik konumda bir merkez. Askeri, iktisadi ve psikolojik açıdan bu önemi sıralayabiliriz. Burası aynı zamanda ciddi bir enerji koridorunun güzergahlarından birisi. IŞİD açısından psikolojik açıdan önemli, çünkü örgütün başkenti ve kalbi olarak görülen bir yer. Bu anlamda Rakka’nın düşmesi bir dönüm noktası olarak IŞİD açısından psikolojik bir kırılmadır. Rakka demek aynı zamanda Suriye’nin enerji ihtiyacının kontrol altına alınması demektir."

‘RAKKA İLE IŞİD’İN SALDIRI AYAĞI DA KIRILACAK’

IŞİD’in saldırılarını Rakka’dan koordine ettiğini ve buranın bu açıdan da saldırıların merkezi olduğuna işaret eden Gezici, "Dolayısıyla Rakka’nın düşmesi demek bu ayağının kırılacağı anlama gelecektir" dedi.

Rakka’da sadece Arapların değil birkaç mahallede Kürtlerin de yaşadığını kaydeden Gezici, Rakka operasyonunun başarıya ulaşmasının Arap halkı ve diğer farklı kimliklerle sürdürülen ittifakın da güçlenmesine zemin sunacağına dikkat çekti.

Kürtlerin öncülük ettiği QSD’nin kenti IŞİD’ten kurtarmasıyla Kürtlerin uluslararası meşrutiyetini sağlayacağını kaydeden Gezici, "IŞİD’i yenilgiyi uğratan en ciddi güç olmaktan ötürü de birçok alanda meşruiyet sağlayacaktır. Kürtler, Ortadoğu barbarlığına müdahale ederek tarihe isimlerini yazdırıyorlar. Ortadoğu’da yaşanan barbarlık mı kazanacak seküler güçler mi kazanacak, sorusunun yanıtı Rakka ile birlikte kesinleşmiş olacak. Rakka’nın alınmasıyla Kürtler psikolojik üstünlük de sağlayacak. İleride yapılacak bir pazarlıkta burası pazarlık konusu olabilir. Afrin ile Kobani arasındaki bağın oluşturulması konusunda bir pazarlık konusu olabilir" ifadelerini kullandı.

Operasyona ilişkin Rusya’nın ortaya attığı "YPG ile IŞİD anlaştı, IŞİD kenti terk edecek" söylemlerini eleştiren Gezici, kentte ciddi çatışmaların yaşandığını aktardı.

‘ANLAŞMA DEĞİL, CİDDİ ÇATIŞMALAR VAR’

Gezici, şöyle konuştu: "Ciddi çatışmalar devam ediyor. Dört mahalle alınmış, 16 civarı mahalle daha var. Kürt güçleri çok hızlı bir şekilde ilerliyor. Dış mahallelerden kent merkezine doğru ilerleyen operasyonda IŞİD ciddi anlamda direniyor. Bunun karşısında QSD güçleri de çok ciddi bir şekilde ilerliyor. Çatışmalar da aslında Rusya’nın ortaya attığı iddiayı çürütüyor. Tamam hızlı bir ilerleme var; ancak bu iddia edildiği gibi anlaşma sonucu değil, QSD’nin savaş tekniğini geliştirmiş olması ve teknik olarak eski silahların yerine koalisyonun sunduğu silahların da IŞİD’e karşı kullanılmış olmaya başlanması etkili oluyor. Bu anlamda kendilerini geliştirmiş durumda oldukları için ilerleyiş diğer alanlara göre daha hızlı. Yine IŞİD, Rakka’ya gelmeden Mınbiç ile başlayan Tabka ile devam eden hamlelerde ciddi darbeler aldı. Esas darbeyi de Kürt-Arap koalisyonundan alıyor. Savunma cepheleri zaten Rakka’ya gelinceye kadar tasfiye edildi. Yine birçok önemli askeri gücünü bundan önceki alanlarda kaybetti. Dolayısıyla IŞİD savaş yeteneğini eski gibi gösteremiyor. Ama Rakka’da ilerleme oldukça savaşın boyutu da şiddetlenecek. Çünkü IŞİD’in buradaki yenilgisi taraftarları açısından da bir demoralize durumu yaşatacak. ‘IŞİD Rakka’yı terk etti’ demek IŞİD’in varlık sebebini de inkar etmek demektir. Bu iddia Rusya-ABD ilişkisinin yansımasıydı. Kürt-Arap koalisyonunun verdiği savaşı ve başarıyı anlamsızlaştırmak istiyorlar."

IŞİD’in elindeki büyük kentlerden sonuncusu olan Rakka’yı kaybetmesiyle birlikte örgüt için yeni bir taktik dönemin başlayacağını ifade eden Gezici, "Büyük kentleri ciddi oranda kaybetti. Başkenti de kaybedecek. Dolayısıyla IŞİD’in çekileceği sadece birkaç alan kalıyor. Bunlardan birisi Deyre Zor. IŞİD’in tüm gücüyle buraya saldırıp rejim kontrolündeki bölgeleri de alması ihtimal dahilinde. Bununla birlikte kırsal alana çöl bölgelerine de çekilerek, örgüt kendi açısından yeni bir taktik döneme girecek. Zaten IŞİD’in ideolojik olarak dayandığı ‘cihad’ anlayışında kentler ele geçirilebilir; ancak illa buralarda kalınmak zorunda değil ki buna en iyi örnek Afganistan" diye konuştu.

Rakka’dan sonra Suriye’nin geleceğinin daha da netleşeceğini ve Kürtlerin bu anlamda elinin güçleneceğini ifade eden Gezici, bugüne kadar kabul edilmeyen Cenevre toplantısına da Kürtlerin Rakka sonrası kabul edilebileceğini söyledi.

ışid DAİŞ Rakka QSD