Rapor: Kolombiya çevreciler için en ölümcül ülke

Rapor: Kolombiya çevreciler için en ölümcül ülke
Global Witness (Küresel Tanıklık) adlı sivil toplum kuruluşunun hazırladığı rapor, Kolombiya'da son 10 yılda en az 382 çevrecinin öldürüldüğünü ortaya koydu. Rapora göre, geçen yıl dünya genelinde 177 çevreci öldürülürken bunlardan 60'ı Kolombiya'daydı.

Artı Gerçek - Londra merkezli sivil toplum kuruluşu Global Witness'ın hazırladığı bir rapor, geçen yıl dünya genelinde en az 177 çevre savunucusunun öldürüldüğünü ortaya koydu. Cinayetlerin 60'ının gerçekleştiği Kolombiya çevre savunucuları için en ölümcül ülke olarak kayıtlara geçti. Global Witness, cinayetlerin faillerinden çok azının adalet önüne çıkarıldığını belirterek, cezasızlığın şiddeti körüklediğini vurguladı.

KOLOMBİYA'DA SON 10 YILDA EN AZ 382 ÇEVRE SAVUNUCUSU ÖLDÜRÜLDÜ

Raporda, çevrecilere yönelik saldırılarla ilgili verilerin tutulmaya başladığı 2012 yılından bu yana Kolombiya'da en az 382 çevre savunucusunun öldürüldüğü tespitine yer verildi. Geçen yıl Kolombiya'da neredeyse ikiye katlanan saldırı vakalarını Brezilya 34, Meksika 31 ve Honduras 11 cinayetle takip etti. Rapora göre Amazon bölgesinde işlenen cinayetlerin çoğu yerli topluluklardan.

'YERLİ HALKLAR ORMANLARIN EN İYİ KORUYUCUSU OLDUĞU İÇİN HEDEFTE'

Global Witness, İngiltere, AB ve ABD merkezli bazı şirketlerin insan hakları ihlalleriyle bağlantılı olduğu iddiasını gündeme getirirken, STK'nin kıdemli danışmanı Laura Furones, "Araştırmalar, yerli halkların ormanların en iyi koruyucuları olduğunu ve bu nedenle iklim krizinin hafifletilmesinde temel bir rol oynadıklarını tekrar tekrar göstermiştir" dedi. Furones, "Yine de Brezilya, Peru ve Venezuela gibi ülkelerde tam da bunu yaptıkları için kuşatma altındalar. Her gün yeni saldırılar duyuyoruz" diye ekledi.

VERİLER SAĞLIKLI ŞEKİLDE DERLENEMİYOR

Global Witness, Güney Amerika'nın yanı sıra Filipinler'de de 11 çevre savunucusunun öldürüldüğünün tespit edildiğini açıkladı. Londra merkezli kuruluş, cinayetlerin tam boyutunun bilinmediğini, birçok ülkede bağımsız araştırma ve denetlemenin mümkün olmaması ve özgür basına yönelik kısıtlamalar nedeniyle vakaların eksik bildirildiğini de ekledi. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar