Refah'a kara harekatı tehdidi büyüyor: Sırtımız sınır çitlerine dayalı, yüzümüz Akdeniz'e dönük, nereye gidelim?

Refah'a kara harekatı tehdidi büyüyor: Sırtımız sınır çitlerine dayalı, yüzümüz Akdeniz'e dönük, nereye gidelim?
Blinken turunu tamamlarken, Kahire'de müzakereler başlıyor. Ateşkes olmadığından, Gazze nüfusunun yarısından fazlasının sığındığı Refah'a İsrail kara harekatı tehdidi büyüyor: "Sırtımız sınır çitlerine dayalı, yüzümüz Akdeniz'e dönük. Nereye gidelim?"

Artı Gerçek - İsrail-Hamas savaşının başladığı 7 Ekim'den beri ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın 5. Ortadoğu turu geldi geçti, ama Gazze'ye ateşkes gelmedi.

Hamas'ın Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze Şeridi'nde son 24 saatte düzenlediği saldırılarda, 130 Filistinlinin daha öldürüldüğünü, 170 Filistinlinin daha yaralandığını açıkladı.

ÖLDÜRÜLEN FİLİSTİNLİ SAYISI 27 BİN 840'A ÇIKTI

Buna göre 7 Ekim'den beri öldürülen Filistinli sayısı 27 bin 840'a, yaralanan Filistinli sayısı 67 bin 317'ye çıktı. Açıklamada enkaz altında, mahsur kalan binlerce Filistinliye İsrail saldırıları nedeniyle ulaşılamadığı belirtildi.

İSRAİL VE HAMAS HEYETLERİ KAHİRE'DE

Dün ateşkes anlaşması planına yanıt gönderen Hamas, 4-4.5 aylık ateşkes sırasında Gazze'de tutulan tüm rehinelerin serbest bırakılması, İsrail'in Gazze'den askerlerini çekmesi ve savaşın sona ermesine dair anlaşmaya varılmasını istedi.

Blinken'ı ağırlayan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Hamas'ın şartlarına "hezeyan ürünü" dedi. Netanyahu, zaferin yakın ve sadece birkaç ay uzakta olduğunu iddia ederek "savaşmaya devam" sözü verdi.

ABD Dışişleri Bakanı ise daha fazla müzakere için alan gördüğünü söyledi. Blinken, "Hamas'ın yanıtında hiçbir yere götürmeyecek unsurlar olmakla birlikte, müzakereleri sürdürmek ve anlaşmaya varıp varamayacağımızı görmek için alan var. Biz de bunu yapmayı planlıyoruz" dedi.

İsrail ve Hamas heyetleri, Katar ve Mısır arabuluculuğundaki müzakereleri devam ettirmek için bugün Kahire'ye gitti.

Ama ateşkesin olmadığı ortamda, Gazze Şeridi'nin en güney ucunda, Mısır sınırında bulunan ve İsrail'in yerinden ettiği Filistinlilerin sığınmasıyla nüfusu 1.5 milyona ulaşan Refah'a yönelik İsrail kara harekatı tehdidi büyüyor.

REFAH'TA SOYKIRIM KORKUSU

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde henüz kara harekatı düzenlemediği iki bölgeden biri olan Refah'a girme tehdidini yerine getirmesi halinde, devasa insani felaketten soykırıma varan uyarılar yapılıyor.

İsrail uçaklarının bu sabah Refah'ta çeşitli bölgelere bombardıman düzenleyip onlarca kişiyi öldürmesi, Filistinlilerde kara saldırısının elinin kulağında olduğuna dair korkuyu artırdı.

Refah'taki 6 çocuk babası Emad (55), Reuters'e şöyle konuştu.

"Sırtımız sınır çitlerine dayalı, yüzümüz Akdeniz'e dönük. Nereye gidelim?"

"Gidecek yer yok. Bugün bir milyon, hatta bir milyondan fazla insan, bu soruyu soruyor: Nereye gidelim?"

Refah'taki Muhammed Ebu Habib, "Birdenbire, göz açıp kapayana dek, çocuklar, kadınlar, yaşlıların üzerine roketler düştü. Ne için? Neden? Olası ateşkes yüzünden mi? Genelde her ateşkesten önce böyle şeyler yaşanır" dedi.

İSRAİL'DEN SİNVAR'A ARAFAT TİPİ SÜRGÜN ÖNERİSİ

ABD'deki NBC News'a konuşan İsrailli 6 yetkili ve üst düzey danışman, İsrail'in, tüm rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze'deki Hamas hükümetinin sona ermesi karşılığı, Hamas'ın askeri liderlerinin sürgüne gönderilmesine izin vermeye hazır olduğunu söyledi.

Habere göre "Hamas'ın 7 Ekim İsrail saldırısının planlayıcısı" olarak görülen Yahya Sinvar ve Muhammed Deyf'in sürgüne gitmesiyle "radikallikten arındırılmış yeni Gazze yönetiminin" önünü açacak sürgün fikri, kasım ayından bu yana "masada". 42 yıl önce Yaser Arafat ve Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) savaşçılarının gemiyle Lübnan'ın başkenti Beyrut'tan ayrılmasına benzer yol gösterilen Sinvar, Deyf gibi liderler, diğer yandan İsrail'in suikast listesinde.

Arafat ise yaklaşık 12 yıl Tunus'ta yaşamıştı. (Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar