Reuters: İsveç Türkiye'ye iki sayfalık NATO mektubu gönderdi, 14 örnek verdi
Artı Gerçek - Rusya'nın Ukrayna işgali sonrasında NATO'ya üye olma kararı alan ancak Türkiye'nin koşullu vetosuyla karşı karşıya kalan İsveç'in, talepler konusunda Ankara'ya bir mektup ilettiği ortaya çıktı. Reuters'ın özel haberine göre İsveç mektupta, "Türkiye'nin NATO üyeliği konusundaki endişelerini gidermek adına, PKK'ye karşı terörle mücadele çabalarının hızlandırılması dahil, somut adımlar attığını" belirtti.
'14 ÖRNEK SIRALANDI'
Reuters'ın haberine göre, 6 Ekim tarihini taşıyan mektup geçen hafta sonu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ofisine ve Dışişleri Bakanlığı'na İsveçli yetkililer tarafından iletildi. İki sayfalık olduğu belirtilen mektupta, İsveç'in Türkiye ve Finlandiya ile haziran ayında imzalanan üçlü anlaşmanın uygulanmasına "tam olarak bağlı olduğunu" göstermek için attığı adımlara 14 örnek verildi.
'SAPO TÜRKİYE'DE MİT'LE GÖRÜŞTÜ'
Buna göre, İsveç'in mektubunda "üçlü anlaşmanın bütün temel unsurları konusunda somut adımlar atıldığı belirtildi; "İsveç istihbaratının (Sapo) PKK'ye karşı çalışmalarını hızlandırdığı" ve "eylül ayında MİT'le görüşmeler için Türkiye'ye üst düzey bir ziyaret gerçekleştirdiği" aktarıldı. Mektupta İsveçli yetkililerin, "PKK'nin İsveç'in ulusal güvenliğine yönelik tehditlerdeki ve organize suçlardaki rolünü yeniden incelediği ve bu durumun muhtemelen somut sonuçlara yol açacağı" ifadeleri kullanıldı.
'İADELERDE KENDİ YASALARIMIZ DİKKATE ALINACAK'
Mektupta İsveç'in 31 Ağustos günü Ankara'nın talebiyle bir Türkiye vatandaşını iade ettiği, 2019'dan beri Türkiye'ye toplamda dört iade gerçekleştirildiği de belirtildi. İadelerin ekim başında bir İsveç heyetinin Ankara ziyaretinde de konuşulduğu hatırlatılırken, "İsveç'in Türkiye istihbaratının verdiği bilgilerin yanı sıra kendi yasalarını ve Suçluların İadesi Hakkında Avrupa Sözleşmesi'ni dikkate alarak, terör şüphelilerinin iadesi konusunda bekleyen talepleri hızla ve derinlemesine ele almaya bağlı olduğu" ifadelerine yer verildi.
Reuters'ın ismini açıklamayan kaynağı, mektubun amacını "İsveç'in çabaları konusunda Türkiye'ye güven vermek ve NATO üyeliğinin onaylanmasını teşvik etmek" olarak açıkladı. (DIŞ HABERLER)