Rishi Sunak'ın kayınpederinin 'haftada 70 saat çalışma' çıkışına tepki: 'Gençleri orak çekiç almaya zorlama'
Artı Gerçek - Hindistan merkezli teknoloji ve danışmanlık şirketi Infosys'nin sahibi İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ın kayınpederi Narayana Murthy'nin, "gençlerin haftada 70 saat çalışması gerektiğine" ilişkin sözleri sosyal medyada tartışma konusu oldu.
'AŞIRI DİSİPLİNLİ VE AŞIRI ÇALIŞKAN GENÇLERE İHTİYACIMIZ VAR'
Forbes dergisine göre net serveti 4,3 milyar dolar olan iş insanı ülkesinin emek üretkenliği açısından dünyanın en kötü seviyelerinden birine sahip olduğunu söyledi ve gençlerin çalışma kültüründe değişiklik yapman sorumluluğu olduğunu savundu. 77 yaşındaki milyarder, Hindistan'ın küresel ekonomik güç olabilmesi için 'aşırı disiplinli ve aşırı çalışkan' gençlere ihtiyaç duyduğunu da ileri sürdü. Uzmanlar Hindistan'ın 2075 yılına kadar dünyanın en büyük ikinci ekonomisi konumuna gelmesini bekliyor.
'70 SAAT ÇALIŞMA NEDİR KARDEŞ?'
Ancak sosyal medya kullanıcılarının çoğunluğu 70 saatlik çalışma haftasını, çalışma koşulları, iş-yaşam dengesi, düşük ücret ve yüksek hayat pahalılığı gibi faktörler nedeniyle 'imkânsız' görüyor. Bir X kullanıcısı, Murthy'nin önerdiği çalışma süresi ile düşük maaşlar arasındaki tezata dikkat çekti. Eski adı Twitter olan X'te mxtaverse adlı kullanıcı, "Narayana Murthy bey, milyonlarca Hintli genci istihdam eden ve onlara hayatta başarılı olmaları için bir platform sağlayan kitlesel bir işe alımcı olduğunuz için teşekkür ederim ama haftada 70 saat çalışma nedir kardeş? Sen hayatın tadını çıkar, gençleri orak çekiç almaya zorlama" yorumunu yaptı.
Thank you Narayan Murthy sir for being a mass recruiter, employing millions of Indian youth and giving them a platform to succeed in life but 70 hour work week bro?? for 3.75LPA in bangalore? just enjoy ur life now saar, don't force the youth to pick up hammer and sickle... https://t.co/WcRhVTrYXQ
— Arjun* (@mxtaverse) October 26, 2023
Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) verilerine göre nüfusunun yaklaşık yüzde 66'sı 35 yaşın altında olan Hindistan'da bu kadar uzun çalışma saatinin tükenmişliğe neden olabileceği ve kadınların işgücü piyasasından uzaklaşmasına neden olacağı da savunuldu. Bir başka kullanıcı ise Hindistan'ın işgücü verimliliğini etkileyen düşük istihdam oranının iyileştirilmesi gerektiğini dile getirdi. (DIŞ HABERLER)