‘Rojava ve Katalonya devletsiz mücadele ediyor’

Rock Brossa aslen Barselonalı. Uzun yıllar yaşadığı Madrid'den üç ay önce dayanışma için Rojava'ya gelmiş. Brossa ile Katalonya referandumu üzerine konuştuk.

‘Rojava ve Katalonya devletsiz mücadele ediyor’

Gamze KAFAR

ARTI GERÇEK - Rock Brossa, Aslen Barselonalı. Uzun yıllar yaşadığı Madrid’den 3 ay önce Rojava’ya geçerek burada yaşamaya başlamış bir aktivist. Rojava halkıyla dayanışmanın sorumluluğunu taşıdığı için bu coğrafyaya geldiğini belirtiyor.

Brossa’nın yüreğinin bir yanı da Katalonya’da atıyor. Sözlerine de iki coğrafyayı kıyaslayarak başlıyor.

"Rojava ve Katalonya arasında bir bağlantı var elbet. Çünkü iki yerde de halklar devlet olmadan bir mücadele geliştiriyorlar."

Rock Brossa sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Hem Rojava’dakiler hem de Katalanlar kendi kimliklerini ve kültürlerini devlet baskısı olmadan yaşayabilmek için mücadele veriyorlar. Benzerliklerin yanında aynı zamanda farklılıklar da var. Çünkü Rojava’da yaşanan süreçle birlikte toplum kendi kendini yönetebilir hale getirilmeye çalışılıyor. Katalonya’da ise yaşanan referandum süreciyle birlikte yeni bir ulus devlet kurmak isteniyor. Sol hareketler ise referanduma İspanya devletini aşmak için farklı bir anlam yüklüyorlar. Bu hareketler için referandum sadece bir başlangıçtır. Referandum sadece yeni bir devlet kurmak için değil. Çünkü Katalonyalılar böylesi bir durumun halk için de faydalı olmadığını biliyorlar."

Rock Brossa'ya Katalonya’da gerçekleştirilecek bağımsızlık referandumu için ne düşündüğünü soruyoruz. Katalonya’da gerçekleştirilecek olan referandum sürecinin birçok şeyi etkilediğine işaret eden Rock, İspanya ile ilgili olarak ise şunları söylüyor:

"İspanya devleti her şeyi durdurmak, geriye götürmek için plan ve stratejilerini devreye sokmak istiyor. İspanyol polisleri sandıkları topluyor. Her şekilde bu referandumu durdurmak istiyorlar ama bunun yöntemini de bilmiyorlar. Tek bildikleri polis ve askerlerini getirip fiziki şiddete dayanarak bu süreci engellemek. Referandum için harekete geçen toplumun zihniyeti, kültürü ve istekleri üzerine hiç düşünmüyorlar bile. Katalan parlamentosu tarafından referandum için oluşturulan yasaların çok rahat illegal olduğunu söyleyebiliyorlar. Çünkü bunun mümkün olmadığını söyleyen bir anayasa mevcut. Halkların kendilerini ifade edebilmeleri için referanduma gitmeleri ve oy kullanmaları ulus devletlerde en meşru haktır. Ama İspanya devleti onu bile kabul etmiyor." (Kamışlo)

rojava bağımsızlık Özerklik Gamze Kafar