Rusya: ABD ile Britanya, Suriye'deki üslerimizi tahliyeye zorlamak için saldırı provokasyonu planlıyor
'ABD ile Britanya'nın Ortadoğu'da kaosu sürdürme hedefi belirlediğini' söyleyen Rusya Dış İstihbarat Teşkilatı, iki ülkenin casuslarının, 'IŞİD'lileri Rus üslerine saldırtarak Moskova'yı Suriye'deki üslerini tahliyeye zorlama planı yaptığını' iddia etti.
Artı Gerçek - Kaide bağlantılı Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) Beşar Esad yönetimini devirmesi sonrası Suriye'deki Rus askeri üslerinin akıbeti soru işaretiyken, Rusya Dış İstihbarat Teşkilatı (SVR), ABD ve Britanya istihbaratının 'saldırı provokasyonuyla üslerin boşaltılması' planı yaptığını iddia etti.
SVR açıklamasında, Washington ile Londra'nın bölge üzerinde kalıcı hakimiyet için Ortadoğu'da kaosu sürdürme hedefini belirlediği, ancak bölgesel istikrar açısından önemli bir etken olan Rusya'nın Akdeniz kıyısındaki askeri varlığının, bu planlarının gerçekleşmesini engellediği" manzarasını çizdi.
'HAPİSHANELERDEN SALINAN IŞİD'LİLERE SİHA VERİLDİ'
"Bu engeli ortadan kaldırmak için, ABD ile Britanya istihbarat teşkilatları, Suriye'deki Rus askeri tesislerine bir dizi terör saldırısı düzenleme planları geliştiriyor" diyen SVR, "fail rolünün, yönetim değişikliğinden sonra hapishanelerden serbest bırakılan IŞİD militanlarına verileceğini" öne sürdü:
"Eldeki bilgilere göre Britanya dış istihbarat teşkilatı MI6 ile ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA'in temsilcileri, yakın zamanda kontrolleri altındaki Suriye merkezli IŞİD komutanlarına Rus askeri üslerine bir dizi saldırı düzenleme görevini verdi. Teröristlere bu kirli işi yapmaları için SİHA'lar verildi."
'YENİ YÖNETİM RADİKALLERİ KONTROL EDEMEMEKLE SUÇLANACAK'
"ABD ve Britanya askeri komutanlıklarının, Rus üslerine planlanan IŞİD saldırılarındaki rollerini örtbas etmek için hava kuvvetlerine Suriye'deki IŞİD mevzilerine saldırılar düzenlemeye devam etmeleri emrini verirken, IŞİD'liler bu hava saldırıları konusunda önceden uyarıldı."
"Londra ile Washington, bu tür provokasyonların Rusya'yı Suriye'den askerlerini tahliyeye sevk edeceğini umuyor. Yanısıra Suriye'nin yeni yetkilileri radikalleri kontrol edememekle suçlanacak."
2015'te Esad yönetiminin davetiyle cihatçılara karşı savaşa müdahil olan Rusya, 2017'de Şam'la Rus ordusunun Akdeniz kıyısındaki Tartus deniz üssü ve Hmeymim hava üssünü 49 yıllığına kiralamasına yönelik anlaşma imzaladı.
PUTİN: HTŞ İÇİNDE EZİCİ ÇOĞUNLUK, RUS ÜSLERİNİN KALMASINDAN YANA
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen hafta düzenlediği yılsonu basın toplantısında, "Suriye'deki yeni yönetimin ezici çoğunluğunun, Rus askeri üslerinin muhafazasından yana olduklarını dile getirdiklerini" iddia etmişti. Suriye'de Rus askeri varlığını sürdürme konusunun "dikkatli bir değerlendirme" gerektirdiğini belirten Putin, "Halihazırda kontrolü elinde tutan siyasi güçlerle ve gelecekte ülkeyi yönetecek olanlarla ilişkilerimizin nasıl gelişeceğini düşünmeliyiz" demişti.
LAVROV: HTŞ'Yİ RUS ÜSLERİNİ ÇIKARMASI İÇİN TEHDİT EDİYORLAR
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da önceki gün düzenlediği basın toplantısında, şu değerlendirmeleri yaptı:
"Ancak Batı, Suriye'deki yeni yetkililere, Rusya ile işbirliğini durdurmaları için baskı yapıyor, Rusya'nın askeri üslerini Suriye'den çıkarmadıkları takdirde Şam'a destek vermemekle tehdit ediyor ki, bu da diplomatik kabalık düzeyinde ne kadar alçaldıklarının simgesi anlamına geliyor."
"Amerikalılar ve Avrupalılar, Suriye'de aktif hale geldi. Herkes, Suriye'de tüm siyasi ve etnik gruplar arasında birliğin sağlanmasına yönelik değil, nüfuz oluşturma ve toprak ele geçirme yönünde çalışmak istiyor. Suriye'nin parçalanmasını engellemeliyiz. Bazıları bunun olmasını istiyor." (Dış Haberler)