Rusya Dışişleri Bakanlığı: Doğu Akdeniz'in askerileştirilmesine karşıyız
Artı Gerçek - Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan "Moskova'nın Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs'ta askeri üs kurma isteğinin bölgesel çatışma risklerini artırabileceğine inandığı ve Doğu Akdeniz'in militarizasyonuna karşı çıktığına" dair açıklama geldi.
Rus devlet medyası Sputnik'e konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı Dördüncü Avrupa Dairesi Müdürü Yuri Pilipson, "Doğu Akdeniz'deki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Burası özellikle güvenliğin sağlanması açısından önemli bir bölge. Askerileştirilmesine ve artan çatışma potansiyeline yol açabilecek her türlü eyleme karşıyız" dedi.
Sputnik, bu sözleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temmuzda Ankara'nın Kuzey Kıbrıs'ta deniz üsleri ve diğer askeri tesisler inşa edebileceğine dair açıklaması bağlamında aktardı.
'İKİ TOPLUMUN MEŞRU ÇIKAR VE ENDİŞELERİ DİKKATE ALINMALI'
Rusya'nın Kıbrıs sorununa dengeli çözümler bulunmasına yardımcı olmayı amaçladığını söyleyen diplomat, Moskova'nın, "BM Güvenlik Konseyi kararlarıyla belirlenen uluslararası yasal çerçevede her iki toplumun meşru çıkarları ve endişelerinin dikkate alınması şartıyla Kıbrıs sorununa kapsamlı, uygulanabilir ve adil çözümün gerekliliğinden" hareket ettiğini dile getirdi.
ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?
Erdoğan geçen ay Türkiye'nin Kıbrıs'a müdahalesinin 50. yıldönümü vesilesiyle Lefkoşa'nın kuzeyinde törene katılmaktan dönerken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlamıştı.
"KKTC Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, bir gün önce dikkat çekici bir açıklama yaptı. 'Güney Kıbrıs, Yunanistan'la Larnaka kıyılarında bir deniz üssü inşa etme girişiminde. Amerika ve Avrupa Birliği ile anlaştıkları yönünde haberler çıkıyor. Bunlar yalanlanmadı' diyor. Dolayısıyla artık Kuzey Kıbrıs'ta Türkiye'yle anlaşılarak bir deniz üssü kurulmasının zamanı geldiğini söylüyor... Diğer yandan Güney Kıbrıs'ı İsrail’in lojistik üs olarak kullandığına dönük haberler de çok çıkıyor" sorusu üzerine Erdoğan şunları söylemişti:
"Ada’da Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanlığı binasıyla, Kuzey Kıbrıs Parlamento binası inşaatı yapıyoruz. Onları bir göreyim, durum nedir dedim. Her ikisi de muhteşem birer bina oluyor. Allah nasip ederse en geç kasım ayı ortalarında bitecek. Bu iki bina, başkanlık binasıyla parlamento binası bittiği zaman, yanında da oraya hizmet verecek gayet güzel bir mescit yapılıyor. Herhalde bu üslerden daha önemli bir şey yok. Onlar askeri üs yapıyor, biz siyasi üs yapıyoruz."
"İsrail’in katliamına ortak olmak ne Rumlara ne Yunanistan’a fayda sağlar. Ayrıca gerekirse deniz üssü ve deniz yapılarını Kuzey'de yaparız. Bizim de denizimiz var."
GÜNEYDEKİ LİMASOL YAKININDA DENİZ ÜSSÜ PROJESİ
Öncesinde Kıbrıs Cumhuriyeti Savunma Bakanı Vasilis Palmas, çeşitli operasyonları gerçekleştirmek üzere AB ülkeleri ve diğer ülkelerden gelen büyük gemilere ev sahipliği yapabilecek, çalkantılı Ortadoğu bölgesine insani yardım teslimatları dahil olmak üzere misyonların da gerçekleştirilebileceği büyük bir deniz üssünü güney kıyısına inşa etme planlarını duyurmuştu.
Deniz üssü, 2011 yılında el konulan 480 ton İran barutunun patlayıp 13 can aldığı kıyı kenti Limasol’un yaklaşık 25 kilometre doğusunda mevcut bir deniz tesisi üzerine inşa edilecek. Patlama, Kıbrıs’ta siyasi krize yol açmıştı.
BRİTANYA ÜSLERİNDEN İSRAİL'E DESTEK TARTIŞMASI
Britanya'nın Kıbrıs Cumhuriyeti'ndeki Ağrotur ve Dikelya askeri üsleri, İsrail'e destek amaçlı kullanıldığına dair haberler eşliğinde zaman zaman protestolara uğruyor. (Dış Haberler)