Rusya'nın tahıl kararına tepki yağıyor

Rusya'nın tahıl kararına tepki yağıyor
Rusya'nın tahıl koridorunun güvenliğini de sağladığı belirtilen Karadeniz Filosu'na yönelik Ukrayna saldırısı nedeniyle tahıl anlaşmasını askıya almasına AB ve ABD'den tepki var. Moskova'ya, anlaşmaya geri dönme çağrıları yapıldı.

Artı Gerçek - Rusya'nın ilhak ettiği Kırım'ın Sivastopol kentinde bulunan Rus savaş ve sivil gemilerine Ukrayna tarafından saldırı düzenlendiği gerekçesiyle tahıl koridoru anlaşmasını askıya almasına ABD, Avrupa Birliği (AB) ve Kiev'den tepki geldi. Moskova'ya, Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye'nin arabuluculuğunda yapılan ve Ukrayna'dan çıkarılamayan 9.2 milyon tondan fazla tahılın ihracatını sağlayan Karadeniz Tahıl Girişimi Anlaşması'na geri dönme çağrısı yapıldı.

'AÇLIK OYUNLARINA SON VERİN'

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ilgili açıklamasında Rusya'yı Afrika, Ortadoğu Güney Asya'da yapay bir açlık krizi yaratmaya çalışmakla itham etti. Zelenskiy, BM ve G-20 ülkelerine "Rusya'ya güçlü bir yanıt verme" çağrısında bulundu. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ise Rusya'nın Kırım'da 'terör saldırısı' olarak nitelediği gerekçesini 'bahane' olarak niteledi; tüm ülkelerden "Rusya'nın açlık oyunlarına son vermesini ve yükümlülüklerine uymasını" talep etmelerini istedi.

AB'DEN GERİ DÖNME ÇAĞRISI

AB'den yapılan açıklamada, Rusya'nın kararından geri dönmesi istendi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Rusya'nın Karadeniz anlaşmasına katılımını askıya alma kararı, Ukrayna'daki savaşının yol açtığı küresel gıda krizine karşı çok ihtiyaç duyulan tahıl ve gübrelerin ana ihracat rotasını riske atıyor. AB, Rusya'yı kararını geri almaya çağırıyor" dedi.

ABD'DEN 'GIDAYI SİLAH OLARAK KULLANMA' SUÇLAMASI

ABD Başkanı Joe Biden Moskova'nın adımını 'dehşet verici' diye niteleyip bu durumun açlığı artıracağını söyledi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise Rusya'yı "gıdayı silah olarak kullanmakla" suçlayıp, "Rusya'nın bu kritik önemdeki gıda ihracatını sekteye uğratma yönündeki herhangi bir eylemi, esasında dünya çapındaki insanların ve ailelerinin gıda için daha fazla para ödemesi veya aç kalması anlamına geliyor" ifadelerini kullandı. Blinken da Rusya'yı anlaşmaya geri dönmeye çağırdı.

MOSKOVA: İNGİLTERE SALDIRIYA YARDIM ETTİ

Rusya Savunma Bakanlığı cumartesi günü, Ukrayna'nın Sivastopol'daki Rus savaş ve sivil gemilerine 16 insansız hava aracıyla saldırı düzenlediğini açıklamıştı. Moskova saldırını koordinasyonuna "İngiliz donanma uzmanlarının da yardım ettiği" suçlamasında bulunmuştu.

RUSYA 'TERÖR EYLEMİ' OLARAK NİTELEDİ

Saldırıya uğrayan Karadeniz Donanması gemilerinin tahıl koridorunun güvenliğinin sağlanmasına da katıldığını vurgulayan Moskova, "terör eylemi" suçlamasında bulunarak tahıl anlaşmasından çekilmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu karardan önce de ihraç edilen tahılın yoksul ülkelere gitmediği uyarısında bulunmuş ve anlaşmanın 120 günlük süresinin dolmasının ardından yenilenmeyebileceğinin sinyalini vermişti.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 16 Ekim'deki basın toplantısında anlaşmada yaklaşık üç ayın geride kaldığını söyleyerek "Bu üç aylık süre içinde toplam 345 gemi Ukrayna limanlarından 7 milyon 700 bin ton tahılın sevkiyatını gerçekleştirdi" demişti. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar