Salman Rüşdi solunum cihazından çıkarıldı: "Yeniden konuşabiliyor"
Cuma günü ABD'nin New York kentinde katıldığı etkinlikte bıçaklanarak ağır yaralanan yazar Salman Rüşdi'nin solunum cihazından çıkarıldığı ve yeniden konuşabildiği açıklandı.
New York'taki Chautauqua Enstitüsü'nde konuşma yapmak üzere tanıtılırken sahneye atlayan bir kişi tarafından bıçaklı saldırıya uğrayan 75 yaşındaki Rüşdi'nin sağlık durumuna illişkin menajeri Andrew Wylie açıklama yaptı.
ABD basınına konuşan Wylie, Şeytan Ayetleri, Utanç, Geceyarısı Çocukları kitaplarıyla tanınan yazar Rüşdi'nin solunum cihazından çıkarıldığını ve tekrar konuşabildiğini söyledi.
Saldırının yaşandığı Chautauqua Enstitüsü'nün başkanı Michael Hill de Rüşdi'nin sağlık durumundaki iyileşmeyi sosyal medya hesabından paylaşarak doğruladı.
@SalmanRushdie off ventilator and talking! Continued prayers from all @chq
— Michael Hill, Ed.D. (@MichaelHillCHQ) August 14, 2022
Yüzünden, boynundan ve karnından 10 kez bıçaklanan Rüşdi'nin daha önce bir gözünü kaybedebileceği de açıklanmıştı. Wylie ayrıca Rüşdi'nin kraciğeri ve bir kolundaki sinirlerde ciddi zarar olduğunu da söylemişti.
Rüşdi'yi bıçaklayan 24 yaşındaki Lübnan asıllı ABD doğumlu Hadi Matar cumartesi günü mahkemeye çıkarılmış, suçlamaları kabul etmemişti.
Associated Press'in haberine göre, Rüşdi'ye karşı ikinci dereceden cinayete teşebbüs ve bıçaklı saldırı düzenlemekle suçlanan 24 yaşındaki Matar, avukatı aracılığıyla mahkemeye sunduğu belgede suçsuz olduğunu iddia etti. Gözaltında tutulmaya devam edilen zanlı için bir kefalet miktarı belirlenmedi.
SALMAN RÜŞDİ KİMDİR?
Hindistan doğumlu Britanyalı- Amerikalı yazar, 1981 yılında Booker Ödülü de aldığı Geceyarısı Çocukları romanıyla ünlendi. Kitap yalnızca İngiltere'de bir milyonun üzerinde sattı.
Yazar daha sonra 1993'te Booker of Bookers ve 2008'de Best of Booker ödüllerini aldı.
Rüşdi'nin sürrealist, post-modern romanı Şeytan Ayetleri kitabı 1988'de basılır basılmaz büyük bir öfke doğurdu, yasaklanma çağrıları yapıldı.
İran lideri Ayetullah Humeyni, yazar hakkında ölüm fetvası çıkarttı ve bu durum kitabı başka bir boyuta, diplomatik krizlere taşıdı.
Şeytan Ayetleri kitabı dine hakaret içerdiği iddia edildiği için Rüşdi yıllardır ölümle tehdit ediliyordu. En az dokuz yıl saklanarak yaşamak zorunda kalmıştı.
Dünya çapında, çevirmenler ve gösterilerde ölenler dahil 59 kişi bu konuyla ilgili hayatını kaybetti.
Rüşdi pek çok Müslüman tarafından "kafir" ilan edilirken bazı kesimler tarafından da ifade özgürlüğünün temsilcisi oldu.
İran hükümeti o zamandan beri Hümeyni'nin kararnamesinden uzaklaşsa da Rüşdi karşıtlığı devam ediyor.
Rüşdi 2016 yılında ABD vatandaşlığı almıştı.