Şam ile görüşen Özerk Yönetim: Demokratik sistem gibi talepleri reddetmek tarihi gerçeği çarpıtmaktır
Suriye geçiş hükümetiyle yapılan görüşmelere ilişkin açıklama yapan Özerk Yönetim, '15 Mart ve 19 Temmuz devrimlerinin hedeflerinden vazgeçmeyeceğini' belirterek 'çoğulcu demokratik sistem gibi taleplerin yeni olmadığını, bu talepleri reddetmenin tarihi gerçeğini çarpıttığını' belirtti.

Artı Gerçek - Şam'da Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi temsilcileri ile Suriye geçiş hükümeti yetkilileri arasında 9 Temmuz'da bir toplantı yapıldı.
Toplantıda Kuzey ve Doğu Suriye heyetinde, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi, Demokratik Özerk Yönetim Dış İlişkiler Dairesi Eşbaşkanı İlham Ehmed, Kuzey ve Doğu Suriye Temsilciler Heyeti Eşbaşkanı Foza Yusiv ve Suriye’nin Geleceği Partisi Eşbaşkanı Ebid Hamid El Mihbaş yer aldı.
Toplantıya ABD’nin Türkiye Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Fransız hükümeti temsilcileri Jean-Baptiste Faivre de katıldı.
Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi, Suriye geçiş hükümetiyle yapılan görüşmelere ilişkin açıklama yaptı.
Açıklamasında, toplantılarda ABD ve Fransa hükümetlerinin temsilcilerinin de hazır bulunduğunu belirten Özerk Yönetim, toplantıyı ciddi bir diyaloğun başlamasına doğru atılmış önemli bir adım olarak nitelendirdi.
PAZARLIK KONUSU DEĞİL
ABD ve Fransa’ya, Suriye’de istikrar, barış ve demokrasi sağlama çabalarından dolayı teşekkür eden Özerk Yönetim, “Bu kadar çatışmanın ardından kader meselelerini açık ve ciddi bir şekilde tartışmak tarihi bir siyasi başarıdır. Suriye’deki aktif güçler arasında güvenin yeniden tesis edilmesi, diyaloğun başlaması için bir zorunluluktur” ifadelerini kullandı.
“Suriye’nin yapısına aykırı, siyasi ve toplumsal bölünmeleri derinleştiren dilin üstesinden gelmenin zamanı geldi” diyen Özerk Yönetim, “Suriye’deki çeşitlilik, Suriye’nin birliğine aykırı değil, korumamız gereken bir güç kaynağıdır. İş birliği ve ortaklık, devlet inşasının temelidir” diye belirtti.
Suriye’nin birliğinin pazarlık konusu olmadığını aksine demokratik projede yer alan tüm siyasi güçlerin Suriye’nin birliğini esas aldığını kaydeden Özerk Yönetim, bu konuyu pazarlık konusu yapmaya çalışanların siyasi çözümün önünü tıkadığını vurguladı.
Çoğulcu demokratik sistem, toplumsal adalet, toplumsal cinsiyet eşitliği ve tüm kesimlerin haklarını garanti altına alan bir anayasa gibi taleplerin yeni olmadığının altını çizen Özerk Yönetim, 2011’deki Suriye devrimine yol açan nedenlerin özü olduğunu belirtti. Özerk Yönetim, bu talepleri reddetmenin ve bunları ayrılıkçılık olarak nitelendirmenin, Suriye’nin baskıya karşı mücadelesinin tarihi gerçeğini çarpıttığını belirtti.
ADEMİ MERKEZİYETÇİ BİR SURİYE
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
“Suriyeliler, merkezi sistem ve çatışmalar nedeniyle uzun yıllardır acı çekiyorlar. Ancak yeni bir Suriye, ademi merkeziyetçi bir Suriye inşasında aktif bileşen olmayı umuyoruz. 15 Mart ve 19 Temmuz devrimlerinin hedeflerinden vazgeçmeyeceğiz. Bu temelde, devlet kurumlarına katılmaya ve Suriyelilerin özlemlerini yansıtan demokratik bir temelde yeni bir Suriye anayasası oluşturmaya hazır olduğumuzu söylüyoruz. Tüm tarafları ulusal sorumluluklarını yerine getirmeye, nefret ve şiddet söyleminden vazgeçmeye ve iç çatışmaları körükleme girişimlerine karşı dikkatli olmaya çağırıyoruz. Ulusal siyasi güçleri bu hassas süreçte birleşmeye, Suriye diyaloğunu sabote etme girişimlerinden korumaya ve Suriye halkının medeni, demokratik ve adil bir devlet kurma umutlarını gerçekleştirmeye çağırıyoruz.” (MA)