Şam'dan Türkiye'ye iki şart: İşgali kabul edip çekilmeliler

Şam'dan Türkiye'ye iki şart: İşgali kabul edip çekilmeliler
Suriye parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Pierre Marjane, Türkiye ile diyalog zemini için "Öncelikle Türkiye terörist çeteleri eğiterek Suriye topraklarını işgal ettiğini kabul etmeli. İkincisi çekilmeye hazır olduğunu belli etmeli” dedi.

Artı Gerçek - Türkiye ile Suriye yönetimi arasında olası bir 'uzlaşmanın' konuşulduğu bir dönemde, Şam'dan bir 'somut adım' mesajı daha geldi. Suriye parlamentosunda milletvekili ve Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Pierre Marjane, ilişkilerin normalleşmesinin mümkün olduğunu ancak bunun için Ankara’nın somut adımlar da atması gerektiğini söyledi.

Kısa Dalga'dan gazeteci Hediye Levent'e konuşan Marjane, olası uzlaşma konusunda Ankara'dan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dahil, önemli çıkışlar gelirken Şam'ın büyük ölçüde sessiz kalması konusunda “Türkiye ile bir diyalog zemini oluşabilir ancak öncelikle Türkiye terörist çeteleri finanse ederek, eğiterek Suriye topraklarını işgal ettiğini kabul etmeli. İkincisi Suriye topraklarından çekilmeye hazır olduğunu belli etmeli” dedi.

Türkiye’nin son hava saldırılarının Şam’da nasıl görüldüğünü değerlendiren Merjane, "Türkiye’nin son hava saldırısı Kürt ayrılıkçı milislere bir mesajdı ama aynı zamanda şehitler arasında Suriyeli siviller ve askerler var" dedi.

ADANA MUTABAKATI VURGUSU

"Türkiye’nin PKK konusundaki endişelerini anladıklarını" söyleyen Merjane, Türkiye ile Suriye arasında 1998 yılında "terörist yapılara yönelik ortak mücadeleyi öngören ve her iki devletin de haklarını korumayı hedefleyen" Adana Mutabakatı'nı işaret etti.

Merjane, "Bu anlaşmanın düzenlendiği zamanlarda Türkiye’nin Suriye’deki Kürt varlığına dair saldırgan bir tutumu ya da korkusu yoktu. Kürtlerin büyük çoğunluğu Suriye vatandaşları. Bunların ABD tarafından silahlandırılan, eğitilen, güçlendirilen ayrılıkçı bir grubu hariç bütün Kürtleri vatana ihanet ile suçlayamayız” dedi.

DOĞRUDAN GÖRÜŞMELER MÜMKÜN MÜ?

Türkiye ile Suriye istihbaratları arasında görüşmelerin devam ettiği bilinirken, Merjane bu temasların ikinci aşamaya, yani diplomatik görüşmelere taşınmasının mümkün olduğunu belirtti. Suriyeli vekil, “İki ülke istihbaratları arasındaki temas arabulucu olmadan gerçekleşiyor. Bu sebeple ikinci aşamaya yani diplomatik diyaloğa geçmek mümkün ki, buna Adana Anlaşması ve Türkiye’nin Suriye topraklarından çekilme konusunda istekliliği temel olabilir” diye konuştu.

Türkiye tarafından Suriye topraklarında desteklenen silahlı grupları terörist olarak tanımladıklarını belirten Merjane, İstanbul-Taksim’de gerçekleşen bombalı saldırıların arkasından bu gruplardan birinin çıkmasına şaşırmayacağını söyledi. Merjane, “Terör sınır tanımaz, Suriye’de desteklediğiniz terör sizi Türkiye’de vurabilir” dedi.

Merjane'nin başkanlığını yaptığı dış ilişkiler komisyonu, Suriye Parlamentosu’nun etkili komisyonlarından biri. Olimpiyatlara katılımdan dışişleri bakanlığının farklı ülkelerdeki etkinliğine kadar birçok alanda, Şam’ın dış politikasını şekillendiren oluşumlardan biri. (Kaynak)

Öne Çıkanlar