Samsung Elektronik'in sendikalı çalışanları, süresiz grev ilan etti

Samsung Elektronik'in sendikalı çalışanları, süresiz grev ilan etti
Büyük faaliyet kârı artışı öngördüğünü açıklayan dünyanın en büyük bellek çipi üreticisi Samsung Elektronik, enflasyonun altında maaş artışı teklif edip pazarlığa yanaşmamasının ardından, tarihindeki en büyük işçi eylemiyle karşı karşıya.

Artı Gerçek - Güney Koreli teknoloji devi Samsung'un tarihinde ilk kez geçen ay greve giden sendikalı çalışanları, bu kez daha iyi ücret ve yan haklar talebiyle başlattıkları 3 günlük grevlerini "süresiz" uzatma kararı aldı.

Samsung çalışanlarının yaklaşık dörtte birine denk gelen 30 bin civarında üyesi bulunan Ulusal Samsung Elektronik Sendikası (NSEU), yönetimin görüşme yapacağına dair herhangi bir belirti göstermemesi nedeniyle pazartesi günü başlayan üç günlük grevi süresiz uzatmaya karar verdiğini duyurdu.

SENDİKADAN DAHA FAZLA ÜYENİN GREVE KATILMASI ÇAĞRISI

Şirketi müzakereye zorlamak için buna mecbur kaldıklarını söyleyen sendika yetkilileri, şimdilik 6500 işçinin katıldığı greve daha fazla üyenin katılması çağrısı yaptı.

'AMAÇ ÇİP ÜRETİMİ HATLARI DURDURMAK'

NSEU Başkan Yardımcısı Lee Hyun-kuk, YouTube canlı yayınında "Artık üye dostlarımızın gücüne ve yardımına ihtiyaç duyduğumuz zaman geldi" dedi. Çip (yonga) üretimi hatlarını durdurmayı amaçladıklarını belirten Lee, grevin bazı hatları sekteye uğrattığını ve ekipmanların daha yavaş çalıştığını aktardı.

Dünyanın en büyük bellek çipi üreticisi olan ve üretken yapay zekada kullanılan üst düzey çiplerin küresel üretiminin önemli bir kısmını karşılayan Samsung Elektronik ise grevi önemsiz göstermeye çalıştı.

ŞİRKETE GÖRE ÜRETİMDE AKSAMA YOK

Şirketin açıklamasında "grevin ilk üç gün boyunca herhangi bir aksamaya neden olmadığı, üretim hatlarında herhangi bir kesinti yaşanmamasının sağlanacağı ve sendikayla iyi niyetli müzakereler yürütme kararlılığının sürdüğü" dile getirildi.

SENDİKAYA GÖRE ÜRETİMDE KESİNTİ OLDUĞU NET

NSEU, "üretimde net kesinti olduğunu doğruladığını ve grev ne kadar uzun sürerse yönetimin o kadar fazla zarar göreceği" yanıtını vererek ekledi:

"Eninde sonunda diz çöküp müzakere masasına gelecekler. Zaferden eminiz."

HYUNDAİ'DEKİ ESKİ SENDİKA LİDERİNDEN EĞİTİM

Medyanın greve düşük katılım haberlerine itiraz eden NSEU yetkilileri, sadece 5 yıldır örgütlü sendikanın üyelerini eğitmek için yeterli zamana sahip olmadığını, dün ve bugün eğitim oturumları düzenlediklerini, çip üretim tesisleri içindeki kafeteryalarda ilan kampanyaları yürüteceklerini söyledi.

Buna göre işçilerin yüzde 60'ının sendikalı olduğu Güney Koreli otomotiv devi Hyundai Motor'un eski bir sendika lideri, Samsung çalışanlarıyla grev deneyimlerini paylaştı.

'ENFLASYONLA BAŞA ÇIKACAK MAAŞ ZAMMI VE ADİL İKRAMİYE'

Şirket yönetiminin taban maaştaki artış teklifinin enflasyonu yansıtmadığını söyleyerek daha fazlasını isteyen NSEU, tabandaki işçiler ile yöneticiler arasında ikramiye sisteminde eşitlik de talep ediyor.

Sendikanın bugün güncellediği talepler arasında tüm üyeler için yüzde 5.6'lık maaş zammı, şeffaf performansa dayalı ikramiye sistemi, grev nedeniyle oluşan mali kayıplar için tazminat ve sendikanın kuruluş gününde ekstra izin yer aldı.

NEDEN ÖNEMSİZ?

Reuters'e konuşan Seul Ulusal Üniversitesi işletme profesörü Lee Kyungmook, üretimdeki aksamaların işçilerin eline geçen parayı doğrudan etkilemesinden ötürü sendikanın süresiz grev ilanının geniş destek toplayamayabileceğini söyledi. Lee, "Üretim hatları çalışmadığı için para kazanamayan şirket, ikramiye miktarını önemli ölçüde azaltacağından, grev ivme kazanamaz" dedi.

AFP'ye konuşan Tayvan merkezli araştırma grubu TrendForce'tan analist Avril Wu, yarı iletken fabrikalarının daha çok otomasyona dayalı olması, gerçek insan gücüne fazla dayanmaması nedeniyle grevin büyük etki yaratmayacağı öngörüsünü tekrarladı.

NEDEN ÖNEMLİ?

Geçen ay AFP'ye konuşan Oslo Üniversitesi Kore Çalışmaları profesörü Vladimir Tikhonov ise "Öyle olsa bile, tarihi önem taşıyor" demişti. "Samsung çok uzun zamandır sendikalaşmaya direndiği ve sendikaları çökertmeye uğraştığı için önemli" vurgusunu yapan Tikhonov, grevin "Güney Kore'de emeğin güçlendirilmesine yönelik kademeli bir eğilim olduğunu" gösterdiğini belirtmişti.

Samsung Elektronik çalışanlarının pazartesi grev başlatmak üzere şirketin Hwaseong bölgesindeki tesisinin girişinde düzenlediği protestoya 6 bin 540 kişi katılmıştı. (Reuters, AFP, AA, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar