Sicili kanlı Boeing, 'Grev mali durumumuzu olumsuz etkiliyor' diyerek 17 bin kişiyi işten çıkaracağını açıkladı
Uçakları yüzlerce kişinin öldüğü kazalarla ve neredeyse her gün havada bir parçasının kopmasıyla anılan Boeing, grevdeki işçilerle uzlaşmak yerine iş gücünün yüzde 10'unu işten çıkarma yoluna gitti.
Artı Gerçek - Güvenlik ihmalleri belgelere geçip davalara konu olan ABD'li silah ve havacılık devi Boeing, küresel iş gücünün yüzde 10'unu oluşturan 17 bin kişiyi işten çıkaracağını açıkladı.
'FİNANSAL GERÇEKLİĞİMİZLE UYUMLU HALE GETİRMEK İÇİN'
Ağustos ayında Boeing CEO'su atandığında, sendika ve şirket çalışanlarıyla ilişkileri yeniden kurma sözü veren Kelly Ortberg, çalışanlara gönderdiği mesajda, ABD'nin Batı Yakası çalışanının devam eden grevi nedeniyle 737 MAX, 767 ve 777 jetlerinin üretiminin durdurulmasının ardından "finansal gerçekliğe uyum sağlamak için önemli bir küçülmenin gerekli olduğunu" savundu:
"İş gücü seviyelerimizi finansal gerçekliğimizle uyumlu hale getirmek için daha odaklanmış bir öncelikler dizisine göre yeniden düzenliyoruz. Gelecek aylarda toplam iş gücümüzün boyutunu yaklaşık yüzde 10 oranında azaltmayı planlıyoruz. Bu azaltma yöneticileri, müdürleri ve çalışanları kapsayacak."
Açıklamanın ardından Boeing hisseleri, piyasa sonrası işlemlerde yüzde 1.1 düştü.
'GREVİ SONA ERDİRME BASKISI'
Özel sermaye yatırım firması Great Hill Capital'in Genel Müdürü Thomas Hayes, işten çıkarmaların çalışanlar üzerinde grevi sona erdirme baskısı yaratabileceğini söyledi. Hayes, "Geçici olarak maaş alamayan grevdeki işçiler, kalıcı olarak maaş alamayan işsiz işçiler olmak istemez. Grevin bir hafta içinde çözüleceğini tahmin ediyorum ,çünkü bu işçiler kendilerini sıradaki 17 binlik işten çıkarma grubunda bulmak istemez" dedi.
Derecelendirme kuruluşu S&P, grevin Boeing'e ayda 1 milyar dolara mal olduğunu ve şirketin yatırım yapmaya değer notunu kaybetme riskiyle karşı karşıya bıraktığını tahmin ediyor.
SENDİKA: İŞE YARAMAYACAK
Grevdeki işçileri temsil eden ve Boeing tarafından Ulusal İşçi İlişkileri Kurulu'na şikayet edilen Uluslararası Makinistler ve Havacılık İşçileri Birliği (IAM) isimli sendikanın Bölge 751 Başkanı Jon Holden, şirketin baskıyla pazarlık yapma girişiminin "işe yaramayacağını, pazarlık sürecine zarar verdiğini, grevi yalnızca uzatmaya yarayacağını" söyledi.
BOEİNG İLE ADALET BAKANLIĞI ARASINDA '243.6 MİLYON DOLAR PARA CEZASI' ANLAŞMASI
Boeing 737 Max tipi uçağın 346 kişinin ölümüyle sonuçlanan Ekim 2018 Endonezya ve Mart 2019 Etiyopya kazaları hakkındaki davada şirketin 243.6 milyon dolar para cezası ödeme ve uyum-güvenlik programları için en az 455 milyon dolar bütçe ayırmayı kabul ederek ABD Adalet Bakanlığı ile yaptığı anlaşma, dün Teksas eyaletindeki federal bir mahkemede incelenmeye başlandı. Şirketin ve federal savcıların anlaşmayı kabul etmesi, kurban yakınlarının anlaşmayı reddetmesini talep ettiği Federal Yargıç Reed O'Connor, bakanlıktan anlaşmanın adilliğini kanıtlamasını istedi.
'ANLAŞMA, BOEİNG İLE YÖNETİCİLERİNİ ÖLÜMLERDEN SORUMLU TUTMUYOR'
Reddedilmesi için 8 neden olduğunu söyleyen kurban yakınlarının avukatları, anlaşmanın, nakit akışı olan bir şirketin hüküm giymeden önce cezaları belirlemesine olanak sağladığı ve Boeing ile yöneticilerini ölümlerden yeterince sorumlu tutmadığını belirtti.
İFŞACI ESKİ ÇALIŞANLARIN ŞÜPHELİ ÖLÜMLERİ CABASI
Öncesinde ABD'li uçak devinin bazı modellerinin güvenli olmadığını ifşa edenlerin aniden ölmesi dikkat çekmişti. Boeing aleyhine ifade veren eski bir çalışanın davada tanıklık etmesi öncesi başından vurulmuş bulunmasının ardından, çok sağlıklı olduğu belirtilen bir diğeri aniden kaldırıldığı hastaneden sağ çıkamamıştı. (Reuters, Dış Haberler)