Sırbistan Devlet Başkanı partisinin liderliğinden istifa etti: Vuciç 11 senedir SNS'nin başındaydı
Artı Gerçek - Sırbistan'da komşusu Kosova ile gerginlik devam ederken Devlet Başkanı Aleksandar Vuciç 11 yıldır lideri olduğu Sırp İlerleme Partisi'nin (SNS) genel başkanlığından istifasını sundu. Ancak Vuciç devlet başkanı olarak görevini sürdüreceğini söyledi.
YERİNE SAVUNMA BAKANI'NI ADAY GÖSTERDİ
Kragujevac kentinde yapılan parti kongreside Vuciç yerine Savunma Bakanı Milos Vuceviç'i parti lideri olarak aday gösterdi. Hem Vuciç'in istifasının hem de yerine önerdiği adayın parti kongresinde kabul edilmesi gerekiyor.
Vuciç kongrede devlet başkanı ve parti üyesi olarak kalacağını söyledi. Delegelere tezahürat yaparak "Bu partiden asla ayrılmayacağım, bunca yıldır en iyi partiye liderlik etmekten gurur duyuyorum" dedi.
UZUN SÜREDİR SİYASİ RAKİPLERİNE ŞİDDET VE YOLSUZLUKLA SUÇLANIYORDU
Ülkedeki muhalefet partileri ve hak gözlemcileri uzun süredir Vuciç'i ve SNS'i otokratlıkla, medya özgürlüğünü baskılamakla, siyasi rakiplerine şiddetle, yolsuzlukla ve organize suç örgütleriyle bağları olmakla suçluyor. Vuciç ve destekçileri ise iddiaları reddediyor.
Vuciç'in istifası ve SNS kongresi bir gün önce Sırbistan'ın farklı bölgeleri, Karadağ, Bosna-Hersek ve Kosova'dan gelen on binlerce eylemcinin başkent Belgrad'da Vuciç'e destek eylemi yapmasının ardından geldi. Bu ay 18 kişinin iki farklı kitlesel saldırıda ölmesinin ardından binlerce muhalifi de büyük hükümet karşıtı gösterileri yapılmıştı.
2012'DE SNS GENEL BAŞKANI OLMUŞTU
Vuciç, partinin aşırı milliyetçi Sırp Radikal Partisi'nin bir kolu olarak kurulduğu 2008 yılından bu yana görevde bulunan Tomislav Nikoliç'in yerine 2012 yılında SNS'nin başkanı oldu. Önce başbakan yardımcısı ardından başbakan olarak görev yaptı, 2017'de ve 2022'de cumhurbaşkanı seçildi. İkinci ve son dönemi 2027'de sona eriyor. SNS, müttefikleriyle birlikte 250 üyeli parlamentoda 164 sandalyenin çoğuna sahip.
1990'lardaki savaşlar sırasında ateşli bir milliyetçi olan Vucic, daha sonra Avrupa Birliği yanlısı politikaları benimsedi ve Sırbistan'ın Avrupa Birliği üyeliğini stratejik hedefi olarak ilan etti. Ayrıca Rusya ve Çin ile de yakın ilişkileri var. (DIŞ HABERLER)
Kosova'daki eylemlerde çatışma çıktı, Sırbistan orduyu Kosova sınırına konuşlandırıyor