Sırbistan ile Kosova plaka krizinde anlaştı
Sırbistan ile Kosova, araç plakaları nedeniyle yaşanan kriz sebebiyle devam eden gerginliği düşürmek üzere anlaşmaya vardı. Sırbistan, Kosova şehirlerini simgeleyen araç plakalarını vermeyi, Kosova da araçlara yeniden ruhsat verilmesini durduracak.
ARTI GERÇEK- Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell sosyal medyadan yaptığı açıklamada Sırbistan ile Kosova'nın araç plakaları nedeniyle yaklaşık iki yıldır devam krizi sonlandırmak için Brüksel'de anlaşmaya vardıklarını duyurdu.
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile Kosova Başbakanı Albin Kurti, AB'nin kolaylaştırıcılığında Brüksel'de geçen hafta yaptıkları toplantıda taraflar arasındaki sorunların çözümü konusunda ilerleme kaydedememişti.
'GERİLİMİN TIRMANMAMASI İÇİN ALINACAK ÖNLEMLERDE ANLAŞILDI'
Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında Borrell "Anlaşma sağladık! AB'nin kolaylaştırıcılığıyla Kosova ve Sırbistan'dan baş müzakerecilerin gerilimin tırmanmaması için alınacak önlemler üzerinde anlaşmaya vardıklarını ve ilişkilerinin normalleştirilmesine yönelik teklife tamamen yoğunlaştıklarını duyurmaktan büyük memnuniyet duyuyorum" dedi.
We have a deal!
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) November 23, 2022
Very pleased to announce that Chief Negotiators of #Kosovo & #Serbia under EU-facilitation have agreed on measures to avoid further escalation and to fully concentrate on the proposal on normalisation of their relations.
SIRBİSTAN, KOSOVA ŞEHİRLERİNİN ADLARIYLA PLAKA VERMEYİ DURDURACAK
Borrell açıklamasında Sırbistan'ın Kosova şehirlerinin adlarıyla plaka vermeyi durduracağını, karşılığındaysa Kosova'nın araçların yeniden tescili ile ilgili diğer işlemleri sonlandıracağını söyledi.
Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ilerleyen günlerde tarafları sonraki adımları görüşmek üzere davet edeceğini de duyurdu.
KOSOVA-SIRBİSTAN KRİZİ
Sırbistan, nüfusunun çoğu Arnavut olan Kosova'daki Sırplar için plaka basıyordu.
2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'nın hükümeti ise 1999'dan önce verilen plakaların geçerli olmadığını savunarak perşembe gününden (24 Kasım) itibaren Sırbistan'ın verdiği araç plakalarını kullanan sürücülere ceza kesmeyi planlıyordu.
Bu tür plakaları kullananların sayısının 10 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.
Kosova'nın kuzeyinde yaşayan yaklaşık 50 bin etnik Sırp, Priştine yönetimini tanımayı reddediyor ve kendilerini Sırbistan'ın parçası olarak görüyor.
Kosova hükümeti, ülkede yaşayan Sırplar dahil herkesin Kosova kimlik kartı ve plakasına sahip olması zorunluluğu getirileceğini temmuz sonunda açıklamıştı. Kosova'daki Sırplar buna tepki göstererek ülkenin kuzeyindeki sınır geçişlerini kapatmış ve ülkede gerilim artmıştı.
Kosova hükümeti, daha sonra Sırbistan ile sınır kapılarına giden yollara konulan tüm barikatların kaldırılmasının ardından krize neden olan uygulamayı 1 Eylül'e erteleme kararı almıştı.
Bunların ardından bölgede 3 bin 700 askeri olan NATO'nun Kosova Gücü (KFOR), istikrarın bozulması halinde müdahale etmeye hazır olduğunu duyurmuştu.
Bu ay ayrıca uygulamaya itiraz eden Sırp azınlıktan 600 polis, yargıçlar ve diğer memurlar uygulamaya itiraz olarak iş bırakmıştı.
Kosova'nın bağımsızlığını 110 ülke tanısa da Sırbistan, Rusya, Çin ve beş Avrupa Birliği ülkesi tanımıyor.(DIŞ HABERLER)