Sisi yarın ilk kez Ankara'da: İsrail, Suriye, Libya, Somali'nin yanısıra Mısır'ın Türkiye'nin 2. üretim üssü olması gündemde
Mısır'da Müslüman Kardeşler devrilince Kahire'yle köprüleri atan Erdoğan, Katar'daki 2022 Dünya Kupası'nda el sıkıştığı Sisi'yi şubatta ziyareti sonrası yarın Ankara'da ağırlayacak. İlişkilerin yeni döneminde bölgesel ve ekonomik işbirliği öne çıkıyor.
Artı Gerçek - Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 11 yılda "Katil Sisi"den "Sayın Sisi"ye geçmesi sonucu Türkiye'ye ilk ziyaretini yarın gerçekleştirecek.
Analistlerin İsrail'in 7 Ekim'den beri devam eden Gazze Savaşı ve diğer bölgesel tırmandırmalarının yanısıra Libya ve Somali başta olmak üzere Afrika'yla ilişkiler ve Türkiye-Suriye normalleşmesi çabalarının görüşülmesini beklediği ziyarette Mısır-Türkiye ilişkileri de önemli yer tutacak.
Anadolu Ajansı (AA), Sisi'nin Türkiye ziyareti vesilesiyle iki ülkenin ticari ilişkilerinde son durum ve atılacak adımların ele alınmasının planlandığını duyurdu.
TÜRKİYE-MISIR YÜKSEK DÜZEYLİ STRATEJİK İŞBİRLİĞİ KONSEYİ TOPLANACAK
Erdoğan'ın Mısırlı mevkidaşıyla Ankara'da katılacağı Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı'nda savunma, enerji, turizm, sağlık, eğitim ve kültür alanlarında yaklaşık 20 anlaşmanın imzalanmasının öngörüldüğünü aktaran AA, bu anlaşmalarla iki ülke arasında 10 milyar doları bulan ticaret hacminin ilk planda 15 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini belirtti. AA, bu hedeflerle ilgili şu derlemeyi yaptı:
ENERJİ ALANINDA İKİLİ İLİŞKİLERİN ARTIRILMASI
Ticari ilişkiler, iki ülke arasındaki işbirliğinin lokomotifini oluşturuyor. Bu kapsamda ziyaretin, Türkiye'nin Mısır'da 3 milyar doları aşan yatırımlarını artırmasına katkı sunması bekleniyor. Savunma sektörüne önemli yatırımlar yapan Mısır ile bu alanda ortak projelerin gerçekleştirilmesi de gündemde yer alıyor.
İki ülke için çeşitli fırsatlar sunan enerjide de özellikle sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG), nükleer ve yenilenebilir enerji alanlarında işbirliğinin geliştirilmesi planlanıyor.
Türkiye'nin yurt dışında gerçekleştirdiği toplam 46.5 milyar dolarlık doğrudan yatırım stokunda Mısır 294 milyon dolarla 19. sırada yer alırken, yurt dışından Türkiye'ye gelen yaklaşık 130 milyarlık doğrudan yabancı yatırım stokunda Mısır, 45 milyon dolarla 36. sırada bulunuyor. Ziyaret kapsamında atılacak adımların iki ülkenin doğrudan yatırımlardan aldığı payın artmasına da katkı sunması bekleniyor.
MISIR'A İHRACATTA MAKİNELER VE DEMİR-ÇELİK İLK SIRADA
Türkiye geçen yıl Mısır'a 3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu dönemde Mısır'dan yapılan ithalat 3.1 milyar dolar olurken, iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi 6.1 milyar dolar olarak kayıtlara geçti.
Söz konusu dönemde Türkiye'nin Mısır'a ihracatında ilk sırayı kazanlar, makineler, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler, bunların aksam ve parçaları, demir ve çelik, plastik ve mamulleri aldı. Türkiye, aynı dönemde Mısır'dan en çok plastik ve mamulleri, gübreler, demir ve çelik ithalatı gerçekleştirdi.
Bu yılın 7 ayında Mısır'a yapılan dış satım ise 1 milyar 904 milyon dolar olurken, bu ülkeden gerçekleştirilen ithalat 1 milyar 911 milyon dolar olarak kaydedildi. Aynı dönemde iki ülke arasındaki ticaret hacmi 3 milyar 815 milyon dolar olarak hesaplandı.
İŞ DÜNYASI İLİŞKİLERİN NORMALE DÖNMESİNDEN MEMNUN
AA'ya konuşan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Mısır İş Konseyi Başkanı Mustafa Denizer, iki ülke ilişkilerinin yaklaşık 1 yıl önce normale döndüğünü, ilişkilerin olumlu seyretmesinin iş dünyasına güven verdiğini belirtti.
DENİZER: MISIR'DA İSTİHDAMIMIZ 100 BİN KİŞİYE ULAŞTI
Mısır'da uzun zamandır Türkiye'nin yatırımlarının olduğunu belirten Denizer, "Bu yatırımlar her yıl artarak devam ediyor. Mısır'daki yatırımlarımız 3 milyar doların üzerine çıkmış durumda. Gelecek yıl içinde 500 milyon dolarlık yeni yatırım öngörülüyor. Mısır'da istihdamımız 100 bin kişiye ulaştı. Bu önemli bir rakam" bilgisini vererek ekledi:
"Siyasi olarak ilişkilerin daha da artması, pozitif ayrımcılık sağlar."
'TÜRKİYE'NİN İKİNCİ ÜRETİM ÜSSÜ OLABİLECEK STRATEJİK ÜLKE'
Türkiye'nin ürünlerinin Mısır'da kalitesi ve imajıyla dikkati çektiğini, ikili ticarette 15 milyar dolar hedefine ulaşılacağını söyleyen Denizer, Mısır'ın hem enerji hem de işçilik maliyetleri açısından avantajlı bir ülke olduğu vurguladı:
"Mısır, Türkiye'nin ikinci üretim üssü olabilecek stratejik bir ülke. Kuzey Afrika'da en büyük partnerimiz. Aynı zamanda en fazla ticaret hacmine sahip olduğumuz ülkelerden. Ayrıca enerji harici sanayi ürünlerinde cari fazla verdiğimiz ülke." (AA, Dış Haberler)