Sivas Katliamı mağdurlarının Almanya'daki avukatından, davaya müdahil olması için Hollanda'ya dilekçe

Sivas Katliamı'nda aralarında Hollanda vatandaşı Carina Cuanna'nın da yakılarak öldürüldüğü 'Madımak Davası' faillerinin yargılanması için Hollanda hükümetine mektup gönderildi.

Sivas Katliamı mağdurlarının Almanya'daki avukatından, davaya müdahil olması için Hollanda'ya dilekçe

Süheyla KAPLAN

ARTI GERÇEK - Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) ve Sivas katliamı mağdurlarının Almanya'daki avukatı Mahmut Erdem, Sivas katliamında aralarında Hollanda vatandaşı Carina Cuanna'nın da yakılarak öldürüldüğü 'Madımak Davası' faillerinin yargılanması için Hollanda hükümetine iki sayfalık bir mektup gönderdi.

20 Ocak 2021 tarihinde Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'nde Madımak duruşmasının yapılacağını hatırlatan Erdem, "Bu duruşmada yine bir şey çıkmayacak. Ankara'daki Ağır Ceza Mahkemesi duruşmayı yine erteleyecek. Ankara hükümetinden bu olayın aydınlatılmasını beklemek hata. Ancak Hollanda, Sivas katliamında islamcı cihadistler tarafından yakılarak öldürülen kendi vatandaşına sahip çıkmalı. Duruşmaya bizzat müdahil olmalıdır. Hollanda hükümetinin davaya neden müdahil olması gerektiğini tüm ayrıntılarıyla anlatan bir mektubu bugün gönderdim, umarım dikkate alınır" dedi.

Madımak Katliamı gibi insanlık suçu davalarının Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde görülmesi için yeterli delillerin olduğuna dikkati çeken Erdem, "Hollanda hükümeti Almanya'da yaşayan Sivas katliamı firari sanıklarının iade edilmesini Almanya'dan talep edebilir" dedi.

Erdem, Hollanda Sosyalist Parti Milletvekili Saadet Karabulut'un bir süre önce davaya Hollanda'nın müdahil olması için bir soru önergesi verdiğini hatırlatarak, Hollanda hükümetinin Madımak Katliamı davasının zaman aşımına uğratılmaması için uluslararası arenada mücadele edilmesi gerektiğini bildirdi.

Sol Parti'nin 2019'da hükümete verdiği soru önergesine göre, Almanya’da şu anda kaç Sivas katliamı sanığının yaşadığı konusunda federal hükümet bilgi sahibi değil. Ancak soru önergesinde federal hükümetin daha önce bu sayıyı dokuz olarak açıkladığı bilgisi yer alıyor. Sol Parti Federal Milletvekili Gökay Akbukut söz konusu dokuz kişiden birinin vefat ettiğini ve geriye kalan sekiz kişi hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu belirtmişti.

Alman hükümetinin soru önergesine yanıtında ayrıca 2013 yılına kadar Türkiye'nin toplam 10 iade talebinde bulunduğu, ancak bunlardan hiçbirisinde sanıkların Türkiye'ye iadesinin gerçekleşmediğine dikkat çekiliyor. Yine aynı belgede, Türkiye'nin 2013 yılından sonra ise sadece bir iade talebinde bulunduğu ifade ediliyor.

Almanya'da iade kararlarının eyalet mahkemeleri tarafından verildiğini belirten Erdem, 17-18 yıl önce Türkiye'nin Murat Sorgun'un iadesi için talepte bulunduğunu ancak "dosyayı göndermediğini" ve "kişinin idam edilmeyeceği yönünde garanti verilemediği" için Türkiye’ye iadesinin gerçekleşmediğini söyledi. Bilinçli olarak dava sürecinin uzatılmaya ve zaman aşımına uğratılmaya çalışıldığını belirten Erdem, "Dosya yarım yamalak gönderildi, içerikleri tercüme edilmedi, Türkiye Adalet Bakanlığı'na sorulduğunda cevap verilmedi" dedi.

Firari sanıklar Murat Songur, Eren Ceylan ve Murat Karataş'ın yakalanıp yargılanmaması halinde davanın 2023’te zaman aşımına uğrayarak düşmesi bekleniyor.

hollanda almanya avukat katliamı sivas