Stoltenberg: Türkiye ve İsveç NATO zirvesi öncesi tekrar bir araya gelecek
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg 11-12 Temmuz'da Vilnius'ta düzenlenecek zirve öncesinde İsveç ve Türkiye'nin üst düzey temaslarda bulunmak üzere bir araya geleceğini açıkladı. Stoltenberg, toplantının ana gündemi 'İsveç'in NATO'ya üyeliği' olacak dedi.
Artı Gerçek - NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç ve Türkiye'nin 11-12 Temmuz'da Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yapılacak NATO zirvesi öncesinde üst düzey bir toplantı gerçekleştireceğini açıkladı. Toplantının ana gündem maddesinin 'İsveç'in NATO'ya üyeliği' olacağını ifade eden Stoltenberg, "Bu toplantıya dışişleri bakanları, istihbarat başkanları ve ulusal güvenlik danışmanları katılacak" dedi. NATO Genel Sekreteri, "Amaç İsveç'in NATO'ya katılımını tamamlama konusunda ilerleme kaydetmek" ifadelerini kullandı.
14 HAZİRAN'DA 'DAİMİ ORTAK MEKANİZMA' TOPLANTISI YAPILMIŞTI
Ukrayna'daki savaşın başlamasının ardından Finlandiya ile birlikte NATO'ya üyelik başvurusu yapan İsveç, Macaristan ve Türkiye'nin vetosuna takılmıştı. Finlandiya'nın İttifak'ın 31'inci üyesi olarak nisan ayında kabulünün ardından Ankara'da yapılan Türkiye, Finlandiya, İsveç ve NATO heyetlerinin yer aldığı üçlü mutabakat uyarınca tesis edilen Daimi Ortak Mekanizma'nın dördüncü toplantısı gerçekleşmişti. 14 Haziran'da yapılan toplantının ardından NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, İsveç'in NATO üyeliği konusunda "ilerleme kaydedildiğini" söylemişti.
NE OLMUŞTU?
İsveç ve Finlandiya, Ukrayna'da savaşın başlaması sonrasında yıllar süren tarafsızlık politikalarından vazgeçerek NATO'ya üyelik başvurusunda bulunmuştu. Türkiye ise veto tehdidini masaya sürerek, üyeliklere onay vermek için iki ülkenin silah ambargolarına son vermesini ve özellikle Stockholm hükümetinin bazı isimleri iade etmesini talep etmişti.
Taraflar arasında imzalanan üçlü mutabakat çerçevesinde müzakere başlatılırken, Danimarkalı ırkçı siyasetçi Rasmus Paludan'ın Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kuran yakma eylemi sonucu İsveç'le görüşmeler askıya alınmıştı.
Maraş depremlerin ardından da, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'ın Türkiye'yi ziyaret etmesi sonrasında görüşmeler yeniden başlatılmıştı. Ankara, söz konusu gerilim sürecinde İsveç ve Finlandiya'nın üyeliklerinin ayrı ayrı değerlendirilebileceği sinyali vermiş, başvuruyu birlikte yapan iki ülkeden bu ihtimal hakkında farklı açıklamalar gelmişti. Ardından, Türkiye'nin vetosunu geri çekmesi üzerine Finlandiya resmen NATO'ya üye olmuştu. (DIŞ HABERLER)
Almanya Başbakanı'ndan Erdoğan'a çağrı: İsveç'in NATO üyeliği yolunu açın
Blinken-Fidan görüşmesi: 'Ankara'yı İsveç'in NATO üyeliğini onaylaması için teşvik etti'
İsveç’ten NATO açıklaması: Üye olmamız için Türkiye'nin onay sürecini başlatma zamanı geldi
NATO'nun Soğuk Savaş’tan bu yana ilk savunma planına Türkiye vetosu