Sudan'da çatışmalar şiddetlendi, Hartum'un simge yapıları yandı
Ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında çatışmaların sürdüğü Sudan'ın başkenti Hartum'da, kentin simge binaları vuruldu. Görgü tanıkları hafta sonu kentte "şu ana kadarki en şiddetli çatışmalar yaşandı" dedi.
Artı Gerçek - Ordu ve paramiliter güç Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında aylardır çatışmaların yaşandığı Sudan'da görgü tanıklarının aktardığına göre pazar günü Sudan'ın başkenti Hartum'da şiddetli çatışmalar yaşandı ve paramiliter güçler üst üste ikinci gün ordu karargâhına saldırdı. Adını vermek istemeyen bir Hartum sakini, "Ordu karargahı çevresinde çeşitli silahlarla çatışmalar yaşanıyor" dedi. Hartum'un güneyindeki diğer tanıklar, ordunun Hızlı Destek Güçleri üslerini topçu ateşiyle hedef alması nedeniyle "büyük patlamalar" duyduklarını söylerken, 44 yaşındaki Nawal Muhammed, hafta sonu düzenli ordu ile paramiliter güçler arasında yaşanan çatışmaların "savaş başladığından bu yana en şiddetlisi" olduğunu söyledi.
Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, Hartum'da vurulan Adalet Bakanlığı, başbakanlığa bağlı Sudan Standartlar ve Metroloji Teşkilatı ile Nil Petrol şirketi binalarından dumanların yükseldiği görüldü. HDK'den yapılan açıklamada, binaların vurulmasında ordu suçlandı. Açıklamada, "Adalet Bakanlığı, Vergiler Dairesi, Standartlar ve Metroloji Teşkilatı ve Nil Petrol Şirketi kulesinin yanı sıra kalabalık alanların ve pazarların patlayıcı varillerle kasıtlı olarak bombalanması devam ediyor" iddiası yer aldı.
YAKLAŞIK 7 BİN 500 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ
Ordu komutanı Abdulfettah el-Burhan ile eski yardımcısı HDK komutanı Muhammed Hamdan Dagalu arasında 15 Nisan'da patlak veren savaştan bu yana, "Silahlı Çatışma Konumu ve Olay Verileri Projesi'nin" (ACLED) ihtiyatlı tahminine göre yaklaşık 7 bin 500 kişi öldürüldü.
Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, 6 Eylül'de, "devlete karşı isyan etmesi, vatandaşlara karşı yaptıkları ağır ihlaller ve ülkenin altyapısını kasıtlı olarak sabote etmesi" gerekçesiyle HDK'yi feshetme kararı almıştı.
Siviller ve yardım görevlileri, yaralanan ya da ölenlerin birçoğu hastanelere ya da morglara ulaşamadığı için gerçek sayının çok daha yüksek olduğunu belirtiyor. Ülkede demokrasi yanlısı gönüllü avukatlardan oluşan bir komite pazar günü yaptığı açıklamada Hartum'da cuma gününden bu yana devam eden çatışmalarda onlarca sivilin "uluslararası insancıl hukuk hiçe sayılarak" öldürüldüğünü söyledi.
5 MİLYONDAN FAZLA İNSAN YERİNDEN EDİLDİ
Sudan'daki savaş zaten kırılgan olan altyapıyı çökertti, ülkedeki hastanelerin yüzde 80'ini kapattı ve milyonları akut açlığa sürükledi. Hartum'un yoğun nüfuslu mahallelerindeki amansız hava saldırıları, topçu ateşi ve sokak çatışmalarından kaçan 2.8 milyon kişi de dahil olmak üzere 5 milyondan fazla insan yerinden edildi. Hartum'u terk edemeyen ya da terk etmeyi reddeden milyonlarca kişi ise su, gıda ve elektriğin karneye bağlandığı şehirde kalmaya devam ediyor. Şiddet aynı zamanda Darfur'un batı bölgesine de yayıldı ve burada HDK ve müttefik milislerin etnik motivasyonlu saldırıları, Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından olası savaş suçlarına ilişkin yeni soruşturmaları tetikledi. (DIŞ HABERLER)
Sudan'da pazar yerine düzenlenen hava saldırısında 43 kişi öldü