Sudan'da darbe girişimi: ABD ve Rusya'dan 'çatışmaları durdurun' çağrısı

Sudan'da paramiliter kuvvet HDK'nin darbe girişimi sonucu şiddetli çatışamalar yaşanıyor. Taraflar ilk olarak birbirini saldırmakla suçlarken Türkiye, ABD ve Rusya'dan acilen çatışmaların durdurulması çağrısı geldi.

Artı Gerçek - Sudan'da sabah saatlerinde başta başkent Hartum olmak üzere ülkenin birçok şehrinde şiddetli çatışmalar başladı. Çatışmalar "Hımidti" lakaplı General Muhammed Hamdan Dagalu liderliğindeki "Hızlı Destek Kuvvetleri" (HDK) adlı paramiliter örgüt ile düzenli ordu güçleri arasında yaşanıyor.

DEVLET BAŞKANLIĞI SARAYI VE HARTUM HAVALİMANI'NIN HDK'NİN KONTROLÜNE GEÇTİĞİ ÖNE SÜRÜLDÜ

Darbe girişiminde bulunan HDK, Hartum'daki devlet başkanlığı sarayı, genelkurmay başkanının konutu ve Hartum uluslararası Havalimanı'nın kontrolüne aldığını öne sürdü. İlk önce ordunun kendilerine saldırdığını öne süren HDK ayrıca El Ubeyd ve Meravi kentlerindeki havalimanlarını da ele geçirdiğini iddia etti. Sudan devlet televizyonunda da çatışmaların yaşandığı açıklandı. Devlet televizyonu yetkilileri, kontrol odasının bombalandığını ve televizyon çalışanlarının haber stüdyolarında saklandığını belirtti. Ülkedeki son gelişmeler aktarılırken canlı yayının kesildiği devlet televizyonunda şu sıralar yerel şarkılar servis ediliyor.

DAGALU: GENELKURMAY BAŞKANI BURHAN ADALETE TESLİM OLMAZSA ÖLDÜRÜLECEK

General Muhammed Hamdan Dagalo yaptığı açıklamada ordunun darbe yapmaya çalıştığını öne sürerek Genelkurmay Başkanlığı ve Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'ı bir "suçlu" olarak niteledi. El Cezire'ye konuşan Dagalo "Demokratik dönüşüm için savaşıyoruz. Demokrasinin bedeli olacak" ifadelerini kullandı ve güçlerinin çatışmaya zorlandığını savundu. Dagalu "Burhan'ı ya adelete teslim edeceklerini ya da öldüreceklerini de" söyledi.

HDK'den yapılan açıklamada ise "Güçlerimize eş zamanlı düzenlenen saldırıların adından kendimizi müdafaa ediyoruz. Kazanımları korumak için vatandaşları yanımızda durmaya çağırıyoruz" ifadesi kullanıldı.

ORDU: SUDAN HAVA KUVVETLERİ, HDK'Yİ VURUYOR

Ordu ise HDK'ye hava kuvvetlerinin saldırıya başladığını açıkladı.Hava kuvvetlerine ait savaş uçaklarının Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (başkent Hartum'daki ana karargahını bombaladığı belirtilirken, ağır hasar alan binadan duman yükseldi. Sudan ordusundan yapılan açıklamada, "HDK'ye karşı ülke genelinde operasyonların sürdüğü ve HDK'ye ait 80'e yakın askeri aracın imha edildiği öne sürüldü.

Açıklamada, vatandaşlardan evlerinde kalmaları, çatışma alanlarından uzak durmaları ve isyancı güçleri barındırmamaları istendi. Ordunun "düşman" güçleri ve üslerinde, stratejik bölgelerde, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda, ordu karargahında ve Egemenlik Konseyi Başkanı'nın ikametgahında kontrolü sağlamaya çalıştığı kaydedilen açıklamada, "Hızlı Destek milislerinin üyeleri ve subayları karargahlarından kaçtılar ve tüm ekipmanlarını sokaklarda bıraktılar" ifadesi kullanıldı. Açıklamada, ülkenin fırsatçı ve isyancılardan kurtarılacağı vurgulanarak, HDK güçlerinin Hartum Uluslararası Havalimanı'nda bazı sivil uçakları tahrip ettiği de öne sürüldü.

EN AZ ÜÇ SİVİL ÖLDÜ

Diğer yandan darbe girişimi sırasında sivillerin öldüğü açıklandı. Doktorlar Sendikası Hartum'da en az üç sivilin ordu ve HDK arasında çatışmalarda öldüğünü ilan etti.

TÜRKİYE, RUSYA, ABD VE AB'DEN 'ÇATIŞMALARIN DURMASI' ÇAĞRISI

Avrupa Birliği'nin Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell yaşananlardan endişe duyduklarını belirterek "şiddet olaylarının bir an önce sonlanmasını" istedi. Borrell "Gerilimin tırmanması sadece durumu ağırlaştıracaktır. Vatandaşların korunması bir önceliktir" dedi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı da taraflara itidal çağrısı yaptı ve çatışmalardan derin endişe duyduğunu açıkladı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı da Hartum'daki şiddetin tırmanmasından "derin endişe duyduğunu" belirten bir açıklama yaptı. Reuters haber ajansının bildirdiğine göre, bildiri bakanlık ilgilileri çatışma yerine diyalogu seçmeye çağırdı.

ABD'nin Sudan Büyükelçisi John Godfrey, gerginliğin doğrudan çatışmaya tırmanmasının "son derece tehlikeli" olduğunu söyledi ve üst düzey liderlere acilen çatışmaları durdurma çağrısında bulundu. Godfrey, kendisinin ve elçilik personelinin saklandığını söyledi. ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken da çatışamalardan derin endişe duyduğunu söyledi. Sudan'daki durumun "kırılgan" olduğunu söyleyen Blinken siviller liderliğinde bir hükümete geçişi tamamlamak için "hâlâ bir fırsat olduğunu" vurguladı.

Rusya'dan da benzer bir açıklama geldi. Rus haber ajansı RIA'nın bildirdiğine göre, Rusya'nın Sudan'daki büyükelçiliği "şiddetin tırmanmasından" endişe duyduğunu açıklayarak "ateşkes ve müzakere" çağrısı yaptı. Büyükelçilik, Hartum'daki atmosferin gergin olduğunu ancak diplomatlarının güvende olduğunu söyledi. Sudan'daki Rusya vatandaşlarını evde ve sakin kalmaya çağırdı.

Dışişleri Bakanlığı'nın konuyla ilgili açıklamasında "Sudan'da bugün yaşanan silahlı çatışmalardan endişe duyuyoruz." ifadeleri kullanıldı. Sudan'daki tüm kesimlerin, geçiş sürecinin kazanımlarına bağlı kalmaya, sükunet ve diyaloga davet edilen açıklamada, Sudan’ın sorunlarına ancak ulusal uzlaşı yoluyla kalıcı çözüm bulunabileceği vurgulandı.

Açıklamada, "Türkiye, bugüne kadar olduğu üzere, bundan sonra da dost ve kardeş Sudan devleti ile halkının yanında yer almaya devam edecektir" ifadeleri kullanıldı. Türkiye'nin Hartum Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, durum sakinleşene kadar vatandaşlardan evlerinde kalmaları ve gerekmedikçe seyahat etmemeleri istenmişti. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar