Sudan'da ordu ve HDK ilan edilen 24 saatlik ateşkese uymadı
Artı Gerçek- Sudan'da ordu ile paramiliter kuvvet Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmalar, ABD arabuluculuğundaki 24 saatlik ateşkese rağmen beşinci gününde devam ediyor. Başkent Hartum'daki ordu genel komutanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı çevresinden silah sesleri gelirken çatışma bölgelerinden yoğun duman yükseliyor. Hava saldırıları ve patlama seslerinin geldiği başkentte kent sakinleri de şehirden kaçmaya çalışıyor.
SUDAN DOKTORLAR BİRLİĞİ: ATEŞKESTEN BU YANA 30 KİŞİ ÖLDÜ
Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Sudan'da devam eden çatışmalar nedeniyle ölenlerin sayısının 270'e yükseldiğini, yaklaşık 2 bin 600 kişinin de yaralandığını duyurmuştu. Sudanlı yetkililer ise ölü sayısını daha önce 185 olarak duyurmuştu. Sudan Doktorlar Birliği ise uyulmayan ateşkesten bu yana 30 kişinin daha öldüğünü açıkladı.
16 HASTANE HİZMET DIŞI KALDI
Öte yandan, Sudan Merkezi Doktorlar Komitesi'nden yapılan açıklamada, hizmet dışı kalan hastanelerin 9'unun bombalandığı, 16'sının da zorunlu tahliye edildiği belirtildi. Başkent ve eyaletlerdeki 59 temel hastanenin sadece 20'sinin tamamen veya kısmen faaliyet gösterdiği ifade edilen açıklamada, bazıları hastanelerin sadece ilk yardım hizmeti verdiği, bunların da yetersiz personel, tıbbi malzeme, su ve elektrik nedeniyle kapatılma riski bulunduğu vurgulandı. Açıklamada ayrıca, 5 ambulansın, askeri güçlerin saldırısına uğradığı, bazı ambulansların da hasta nakletmek ve malzeme götürmek için geçişine izin verilmediği kaydedildi.
AB'NİN İNSANİ YARDIM MİSYONU ŞEFİ YARALANDI
Diğer yandan Avrupa Birliği'nin (AB) ülkedeki insani yardım misyonunun şefi Wim Fransen'in silahla vurularak yaralandığı bildirildi. Belçika basınındaki haberlerde, çatışmaların yaşandığı ülkede görevli Belçika vatandaşı olan Fransen'in pazar günü başkent Hartum'da kaybolduğu, salı günüyse yaralı şekilde bulunduğu kaydedildi. Fransen'in yarasının ciddi olduğu ancak hayati tehlikesinin bulunmadığı belirtildi. AB yetkilileri, güvenlik nedeniyle Fransen'in durumu hakkında ayrıntılı bilgi vermedi.
AB'nin Sudan'daki Büyükelçisi İrlanda vatandaşı Adrian O'Hara'nın da çatışmaların başlamasının ardından konutunda saldırıya uğradığı açıklanmıştı. Büyükelçinin durumunun iyi olduğu ve görevine devam ettiği ifade edilmişti. ABD de diplomatik konvoyuna ateş açıldığını ancak ölen ya da yaralanan olmadığını açıklamıştı.
ORDU ATEŞKESİN BOZULMASINDAN HDK'Yİ SORUMLU TUTTU
Ordu Sözcüsü Nebil Abdullah, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, "Uluslararası toplum 24 saatlik ateşkes önerisi sundu ve Silahlı Kuvvetler bu öneriyi hemen kabul etti. İsyancı milisler ateşkese uymadı ve vatandaşları taciz etmeye devam etti" dedi. Abdullah "İsyancıların vatandaşları taciz ederek yağmalama ve hırsızlık yapması, ateşkesin uygulanmasını imkansız hale getirdi. Vatandaşlarımızın bunlara maruz kalmasını görüp müdahale etmememiz ve sessiz kalmamız mümkün değildi. İsyancıların medyası, bizim ateşkese uymadığımızı savunuyor. Biz ateşkesi reddetmedik ama onların ateşkesin gereksinimlerini yerine getirmelerini şart koştuk, bu da olmadı. Ülkedeki güvenliği sağlamaya devam edeceğiz" dedi. HDK liderlerinin birlikleri üzerinde kontrolü olmadığını belirten Abdullah, "Şehir çeteleri gibi davranıyorlar. İnsanların hayatlarını tehlikeye atan işler yapıyorlar" ifadelerini kulandı.
Sudan Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, dün CNN'e yaptığı açıklamada, uluslararası toplumdan gelen çağrılara yanıt olarak yerel saatle 18.00'den itibaren 24 saat ateşkese uyacaklarını belirtmişti. HDK komutanı Muhammed Hamdan Dagalu da ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın 24 saatlik ateşkes önerisini kabul ettiklerini açıklamıştı.
NE OLMUŞTU?
Sudan'ın başkenti Hartum'da ve çeşitli şehirlerde, 15 Nisan sabahı Sudan ordusu ile paramiliter HDK arasında silahlı çatışmalar başlamıştı. Ordu ile HDK arasında "HDK'nin tamamen düzenli orduya katılmasını" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık, sıcak çatışmaya dönüşmüştü. Kuzeydoğu Afrika ülkesi Sudan, 2019'da savaş suçlusu eski devlet başkanı Ömer El Beşir'in devrildiği askeri darbe sonrası askeri yönetim altına girdi. O zamandan beri görevde olan ordu komutanı Abdulfettah el-Burhan ve HDK lideri Muhammed Hamdan Dagalu Sudan'da sivil yönetimin nasıl yeniden kurulacağı konusunda anlaşamıyorlar. Dagalu ülkenin seçkinlerine karşı marjinalize edilmiş grupları temsil ettiğini iddia ediyor, ancak güçleri etnik temizlik yapmakla suçlanıyor. Hem Burhan hem de Dagalu 2021'de beraberce bir askeri darbe de yapmıştı. (DIŞ HABERLER)
DSÖ: Sudan'daki çatışmalarda ölenlerin sayısı 270'e yükseldi
Hatay'da depremden kurtuldular, Sudan'da savaşın ortasında kaldılar: 'Bizi tahliye edin'
Sudan’da taraflar 24 saatlik ateşkesi kabul etti
Sudan'da AB Büyükelçisi'ne saldırı yapıldı, ABD diplomatik konvoyuna ateş açıldı