Sudan’da taraflar 24 saatlik ateşkesi kabul etti

Sudan'da dört gündür birbirleriyle çatışan ordu ve paramiliter kuvvet HDK'nin 24 saatlik ateşkeste anlaştıkları açıklandı. Ateşkes Türkiye saatiyle 19.00'da başlayacak. Türkiye, uygun koşullar oluştuğunda Sudan'dan isteyenleri tahliye edeceğini açıkladı.

Sudan’da taraflar 24 saatlik ateşkesi kabul etti

Artı Gerçek - Sudan'ın başkenti Hartum ve bazı diğer şehirlerde dört gündür birbirleriyle çatışan ordu ile paramiliter kuvvet Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) 24 saatlik ateşkeste uzlaştıkları açıklandı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Hartum'da bir ABD diplomatik konvoyuna ateş edilen şiddetli çatışmalar nedeniyle her iki tarafla da yaptığı görüşmeler ve ateşkes çağrısının ardından, tarafların salı akşamından itibaren 24 saatlik bir ateşkes üzerinde anlaştığı duyuruldu.

Ateşkes TSİ 19.00'da başlayacak. Sudan'da iktidardaki askeri konseyin üyelerinden General Şemseddin Kabbaşi, El Arabiya'ya yaptığı açıklamada ateşkesin kararlaştırılan 24 saatin ötesine geçmeyeceğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ülke genelinde en az 185 kişiyi öldüren ve 1800'den fazla kişinin yaralanmasına yol açan çatışmaların ardından ülkedeki sivil yönetime geçiş planını raydan çıkaran Sudan Silahlı Kuvvetleri Komutanı General Abdulfettah el-Burhan ve Hızlı Destek Kuvvetleri Komutanı General Muhammed Hamdan Dagalu ile ayrı ayrı görüşmüştü.

DAGALU: 24 SAATLİK ATEŞKESİ ONAYLADIK

HDK komutanı Muhammed Hamdan Dagalu, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’in 24 saatlik ateşkes önerisini kabul ettiklerini açıkladı. Dagalu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile yapılan görüşmenin ve diğer dost ülkelerin benzer şekilde geçici ateşkes çağrısı yapmasının ardından, HDK, sivillerin güvenli geçişi ve yaralıların tahliyesini sağlamak için 24 saatlik ateşkesi onayladığını yeniden teyit ediyor" ifadesini kullandı.

Sudan Silahlı Kuvvetleri'nin ateşkes çağrısına uymadığını iddia eden Dagalu, "Ordu, yoğun nüfuslu bölgeleri havadan bombaladı ve sivillerin hayatını tehlikeye attı. Bu eylemler, uluslararası ve insani hukukun temelleri ve ilkelerinin açık bir ihlalidir" dedi.

DIŞİŞLERİ: LOJİSTİK KOŞULLAR OLUŞTUĞUNDA İSTEYENLER SUDAN'DAN TAHLİYE EDİLECEK

Dışişleri Bakanlığı ise Sudan'daki durumla ilgili yazılı açıklama yaptı. Henüz ülkedeki Türkiye vatandaşlarını tahliye için koşulların oluşmadığını ancak şartlar düzelince talep edenleri tahliye edeceklerini duyurdu.

Açıklamada "Sudan’daki vatandaşlarımızın durumunu yakından takip ediyoruz. Ülkedeki mevcut güvenlik koşulları, seyahat etmeye uygun olmayıp, vatandaşlarımızın bu aşamada kapalı mekanlarda kalmayı sürdürmeleri büyük önem taşımaktadır. Uygun güvenlik ve lojistik koşullar oluştuğu takdirde, arzu eden vatandaşlarımızın Sudan’dan ayrılmalarını teminen, gerekli yönlendirme yapılacaktır" ifadeleri kullanıldı.

Hartum'daki büyükelçilik ve Konsolosluk Çağrı Merkezi 'nden Sudan'daki Türk vatandaşlarına bilgi verildiği de aktarıldı.

Açıklamada ayrıca "Ramazan Bayramı’na yaklaştığımız bu günlerde kardeş kanının daha fazla akmaması ve sivillerin zarar görmemesi için her iki tarafı da sükûnete davet ediyoruz. Mevcut sorunların kalıcı şekilde çözüme ulaştırılmasının yegane yolunun diyalog ve uzlaşıdan geçtiğine inanıyoruz. Çatışmalardan etkilenen sivillere yardım elinin uzatılmasını teminen acilen insani ateşkes ilan edilmesinin ve ateşkese uyulmasının öneminin altını çiziyoruz. Bu hususta, Türkiye olarak her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu vurguluyoruz" dendi.

ÇATIŞMALAR NEDEN BAŞLADI?

Sudan'ın başkenti Hartum'da ve çeşitli şehirlerde, 15 Nisan sabahı Sudan ordusu ile paramiliter HDK arasında silahlı çatışmalar başlamıştı. Ordu ile HDK arasında "HDK'nin tamamen orduya katılmasını" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık, sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

Kuzeydoğu Afrika ülkesi Sudan , 2019'da Ömer El Beşir'in devrildiği askeri darbe sonrası askeri yönetim altına girdi. O zamandan beri görevde olan ordu komutanı Burhan ve HDK lideri Dagalu, Sudan'da sivil yönetimin nasıl yeniden kurulacağı konusunda anlaşamıyorlar. Dagalu ülkenin seçkinlerine karşı marjinalize edilmiş grupları temsil ettiğini iddia ediyor, ancak güçleri etnik temizlik yapmakla suçlanıyor. Hem Burhan hem de Dagalu 2021'de beraberce bir askeri darbe de yapmıştı.

Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'ın, orduyla çatışan HDK'nin feshedilmesi ve devlete karşı isyancı güç ilan edilmesi kararı aldığını ve bu esasa göre davranılacağını açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)