Sudan'daki çatışmalarda ölen sivillerin sayısı 100'e yaklaştı
Artı Gerçek - 30 yıllık Ömer el Beşir diktatörlüğünün 2019'da ordu destekli halk isyanıyla devrilmesi sonrasında sivil yönetime geçişi planlanan Afrika ülkesi Sudan'da, ordu ile paramiliter grup Hızlı Destek Güçleri (HDG) arasında cumartesi günü patlak veren çatışmalar şiddetleniyor. Çatışmalarda ölen sivillerin sayısı 100'e yaklaştı.
Ölü sayısını dün 56 olarak veren Sudan Doktorlar Sendikası, gün içinde devam eden çatışmalarda 41 sivilin daha öldüğünü açıkladı. Ölü sayısı 97 olarak verilse de, birçok kişinin çatışmalar nedeniyle hastaneye götürülemediği ve gerçek can kaybının daha yüksek olabileceği belirtildi.
Sudan'daki gerilim, genelkurmay Başkanı ve fiili devlet başkanı Abdül Fettah El Burhan'a sadık ordu güçleri ile bizzat devlet tarafından kurulmuş olan ve Darfur'da savaş suçlarıyla anılan 'Hızlı Destek Güçleri' (HDG) adlı paramiliter oluşum arasındaki çatışmalarda ölen sivillerin sayısı 56'ya yükseldi. Yaralı sayısı da 365 olarak verildi.
Görgü tanıkları, HDG'nin sivil yönetime geçişte ordu çatısı altına girmeyi reddederek başlattığı darbe girişiminde, paramiliter oluşumun üslerini bombalayan ordunun çatışmaları kendi lehine çevirdiğini söylüyor. Ordunun, Omdurman kentindeki HDG üssünün yanı sıra komşu Bahri'deki hava saldırılarının sonucunda çok sayıda HDG üyesinin kaçtığı belirtiliyor. Sivillerin güvenli çıkışı için Birleşmiş Milletler'in çağrısı üzerine alınan günlük üçer saatlik ateşkese de dün pek uyulmadığı belirtiliyor.
ÇATIŞMALARIN ARKA PLANI
Sudan'da sivil yönetime geçiş sürecinin planlandığı bir dönemde Genelkurmay Başkanı ve fiili devlet başkanı Abdül Fettah El Burhan'a sadık ordu güçleri ile bizzat devlet tarafından kurulmuş olan ve Darfur'da savaş suçlarıyla anılan HDG arasındaki şiddetin arka planında, iktidar mücadelesi yatıyor. General Burhan'ın yardımcısı olan ve 'Hemedti' adıyla tanınan Muhammed Hamdan Dagalo'nun liderliğindeki HDK, yaklaşık 100 bin savaşçısının sivil yönetimde orduya dahil edilmesi planına karşı çıkıyor.
Ordu ve HDK, Beşir'in devrildiği 2019'da güçlerini birleştirerek halk ayaklanmasına birlikte destek vermişti. Ancak sivil yönetimde orduya bağlanma planı, HDK içinde tepkiyle karşılandı. Bu planın hayata geçirilme takvimindeki gecikme, Sudan'da demokrasiye geçiş için farklı siyasi taraflar arasında uluslarası destekle sağlanan anlaşmanın imzalanmasını da geciktirmişti. Paramiliter grup cumartesi günü darbe girişiminde bulunarak Hartum'da havalimanını ve kritik önemdeki bazı noktaları ele geçirmeye çalışmıştı. (DIŞ HABERLER)
Bakanlık Sudan'daki vatandaşları uyardı: Kapalı alanlarda kalın
Sudan'da şiddet tırmanıyor: Üç BM çalışanı öldü
Sudan'da orduyla çatışan Hızlı Destek Güçleri kimdir?
Sudan'da darbe girişimi: ABD ve Rusya'dan 'çatışmaları durdurun' çağrısı
Sudan'da ordu ile paramiliter kuvvetler arasında şiddetli çatışma