Sudan'da şiddet tırmanıyor: Üç BM çalışanı öldü

Sudan'da şiddet tırmanıyor: Üç BM çalışanı öldü
Sudan'da paramiliter 'Hızlı Destek Güçleri'nin (HDG) darbe girişimiyle dün patlak veren şiddet tırmanıyor. Ordu HDG'nin üslerine hava saldırısı düzenlerken, ölen sivillerin sayısı 56'ya yükseldi. Son olarak, devlet televizyonunun yayını kesildi.

Artı Gerçek - 30 yıllık Ömer el Beşir diktatörlüğünün 2019'da ordu destekli halk isyanıyla devrilmesi sonrası sivil yönetime geçişi planlanan Afrika ülkesi Sudan'da, askeri güçler arasındaki iktidar mücadelesi nedeniyle patlak veren şiddet tırmanıyor. Genelkurmay Başkanı ve fiili devlet başkanı Abdül Fettah El Burhan'a sadık ordu güçleri ile bizzat devlet tarafından kurulmuş olan ve Darfur'da savaş suçlarıyla anılan 'Hızlı Destek Güçleri' (HDG) adlı paramiliter oluşum arasındaki çatışmalarda ölen sivillerin sayısı 56'ya yükseldi.

ORDUDAN HDG ÜSSÜNE HAVA SALDIRISI

HDG'nin sivil yönetime geçişte orduya bağlanması yönündeki planlara karşı dün darbe girişiminde bulunmasının ardından Sudan ordusundan hava saldırıları geldi. HDG'nin başkent Hartum yakınındaki Omdurman kentinde bulunan üssünün bombalandığı belirtildi.

'ONLARCA SAVAŞÇI, 56 SİVİL ÖLDÜ, 595 KİŞİ YARALI'

Sudan Doktorlar Birliği'nden yapılan açıklamaya göre, iki gündür devam eden çatışmalarda onlarca savaşçının yanı sıra en az 56 sivil öldü. 595 kişinin ise yaralandığı bilgisi verildi.

ÜÇ BM YETKİLİSİ ÖLDÜ

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı'ndan yapılan açıklamada da, üç çalışanlarının Darfur'un kuzeyindeki çatışmalarda öldüğü belirtildi. BM Dünya Gıda Programı'nın güvenlik durumu iyileşene kadar ülkedeki çalışmalarını geçici olarak askıya aldığı açıklandı. Duyuruda, "Dünya Gıda Programı ağır bir gıda güvensizliğiyle karşı karşıya bulunan Sudan halkına yardım etmeye bağlı ancak hayat kurtarma amaçlı çalışmalarımızı, ekiplerimizin ve ortaklarımızın güvenliği garanti edilemezse hayata geçiremeyiz" denildi.

İNSANİ GEÇİŞ KORİDORUNA İZİN

Sudan ordusunun, BM'nin çağrıları üzerine sivillerin güvenli çıkışı için güvenli koridor açılmasına izin verdiği de açıklandı. Buna göre, bugünden itibaren her gün yerel saatle 16.00-19.00 arasında acil insani durumlar için koridorlar açılmasına izin verilecek.

'24 SAATTİR UYUMUYORUZ'

Başkent Hartum'daki başkanlık sarayı, devlet televizyonu, ordu karargahı ve havalimanı çevresinden çatışma haberleri gelmeye devam ederken, görgü tanıklarının anlatımına göre birçok noktadan dumanlar yükseliyor. Hartum'un gündeyinden Reuters'a konuşan 24 yaşındaki bir Sudanlı, "Korkuyoruz, seslerden ve evin sallanmasından dolayı 24 saattir uyumadık. Su ve yemeğimizin tükenecek, diyabet hastası babama ilaç bulamayacağız diye endişeliyiz" dedi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde de, askeri jetlerin başkent üzerinde alçak uçuş yaptığı, en az birinin füze attığı görülüyor.

'DEVLET TELEVİZYONU KESİLDİ'

MTN telekomünikasyon şirketinin hükümetin talimatı ile ülke çapında interneti kesmek için emir aldığı belirtilirken, son olarak devlet televizyonunun yayınının kesildiği haberi geldi.

ORDUYA GÖRE 'ZAFER YAKIN'

Ordudan yapılan açıklamada ise "Zafer yakın" iddiasında bulunularak, "Hızlı Destek milislerinin giriştiği bu pervasız macera nedeniyle ölen masumlar için dua ediyoruz. Sabırlı ve onurlu halkımıza yakında iyi haberler vereceğiz" denildi.

GERİLİMİN SEBEBİ NE?

Sudan'da sivil yönetime geçiş sürecinin planlandığı bir dönemde patlak veren şiddetin arka planında, ordu ile HDK arasındaki iktidar mücadelesi yatıyor. General Burhan'ın yardımcısı olan ve 'Hemedti' adıyla tanınan Muhammed Hamdan Dagalo'nun liderliğindeki HDK, yaklaşık 100 bin savaşçısının sivil yönetimde orduya katılmasına karşı çıkıyor.

Ordu ve HDK, Beşir'in devrildiği 2019'da güçlerini birleştirerek halk ayaklanmasına birlikte destek vermişti. Ancak sivil yönetimde orduya bağlanma planı, HDK içinde tepkiyle karşılandı. Bu planın hayata geçirilme takvimindeki gecikme, Sudan'da demokrasiye geçiş için farklı siyasi taraflar arasında uluslarası destekle sağlanan anlaşmanın imzalanmasını da geciktirmişti. Paramiliter grup, dün de, darbe girişiminde bulunarak Hartum'da havalimanını ve kritik önemdeki bazı noktaları ele geçirmeye çalıştı.

ABD, SUUDİ ARABİSTAN VE BAE'DEN ORTA AÇIKLAMA

Ülkede artan gerilimin ardından aralarında ABD, Çin, Rusya, Mısır, Suudi Arabistan ve Türkiye'nin bulunduğu bir dizi ülke ile Birleşmiş Milletler, Afrika Birliği ve Avrupa Birliği'nden itidal çağrısı gelmişti. ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin dışişleri bakanlarıyla görüşmüş, üç ülkeden demokrasiye geçiş anlaşmasının çerçevesine dönülmesi çağrısı gelmişti.

SUUDİ ARABİSTAN TARAFLARLA GÖRÜŞTÜ

Suudi Arabistan'ın ise bugün arabuluculuk için devreye girdiği, hem Burhan'la hem Hemedti ile temas kurduğu belirtiliyor.

BURHAN İLE HEMEDTİ ARASINDA KARŞILIKLI SUÇLAMALAR SÜRÜYOR

Sudan ordusu ise HDG ile "lağvedilmemesi halinde" görüşmeyeceğini açıklamış, HDG'nin yedek birimlerini de orduya katılmaya çağırmıştı. Hemedti ise Burhan'ı "suçlu" ve "yalancı" diye nitelemişti. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar