Sudan'dan tahliye edilen Suriyeli Kürtler Kamışlı'ya getirildi
Artı Gerçek - Sudan'da ordu ve paramiliter grup Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmalar nedeniyle ülkeden uçakla tahliye edilen 161 Suriyeli Rojava Özerk Yönetimi'nin kontrolündeki Kamışlı kentine getirildi. Getirilen kişilerin çoğunun Suriyeli Kürtlerden oluştuğu açıklandı.
İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin (SOHR) aktardığına göre tahliye edilen Suriyeliler Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi (KDSÖY) tarafından karşılandı. KDSÖY daha önce Sudan'daki Suriyelilerin iadesi için bir komisyon oluşturmuştu. Sudan'daki Suriyelilerin 24 Nisan'da tahliye edilmeleri için yardım istediği de belirtildi.
KDSÖY Dış İlişkiler Departmanı da yaptığı açıklamada, "Sudan'da mahsur kalanların tahliyesine ilişkin çalışmalarına devam edeceklerini" ve "yakın gelecekte başka bir tahliye uçuşuna hazırlandıklarını" söyledi. Aralarında çok sayıda Suriyeli Kürt'ün de bulunduğu binlerce Suriyeli , Sudan'daki çatışmaların ortasında kalmıştı.. Şu anda Sudan'da yaklaşık 30 bin Suriyelinin yaşadığı belirtiliyor.
BİR HAFTALIK ATEŞKES YÜRÜRLÜKTE
Ordu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) nisan ortasından beri çatıştığı Sudan'da bir haftalık ateşkes de dün yürürlüğe girdi. Taraflar, başkent Hartum'da ara ara çatışsa da Reuters'a konuşan görgü tanıkları durumun kentte görece sakin olduğunu söyledi.
Suudi Arabistan ve ABD'nin arabuluculuğuyla iki tarafın temsilcilerinin katılımıyla Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde imzalanan ateşkes anlaşması, yerel saatle dün 21.45'te yürürlüğe girmişti. Daha önce 7 kez sağlanan ateşkes, iki tarafça da defalarca ihlal edildi. Ancak son ateşkes müzakerelerin ardından resmi olarak kabul edilen ilk ateşkes oldu.
Suudi Arabistan ve ABD, Sudan'da çatışan ordu ile HDK arasındaki krizi çözmek için Cidde şehrinde yapılan görüşmelerin süreceğini duyurmuştu. Sudan'ın tamamında uygulanacak "acil insani yardımların ulaştırılması ve temel hizmetlerin sağlanmasının" hedeflendiği kısa vadeli ateşkes anlaşması, tarafların Cidde Bildirgesi'nde insani yükümlülüklerle ilgili taahhütlere uymasını kapsıyor.
NE OLMUŞTU?
Ordu, bir zamanlar desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu gibi davranması nedeniyle tehdit olarak gördüğü HDK’nin, 2 yıl içerisinde tamamen orduya entegrasyonunu talep ederken HDK’nin ise sivil bir hükümetin ardından yaklaşık 10 yıla yayılan bir süreçte bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan söz savaşı ve tırmanan gerginlik, 15 Nisan sabahı taraflar arasında başkent Hartum ve çeşitli şehirlerde silahlı çatışmaya dönüşmüştü.
HDK, 2019’da darbeyle devrilen Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir döneminde Darfur'da isyancılara karşı savaşmak, sınırları korumak ve asayişi sağlamak amacıyla milis yapılanma şeklinde oluşturuldu. 2013'te Güvenlik ve İstihbarat Teşkilatına bağlanan, ardından giderek daha bağımsız yapıya kavuşan HDK'nin on binlerce mensubu bulunuyor. Birleşmiş Milletlerin (BM) Sudan'daki Entegre Geçiş Yardım Misyonu (UNITAMS) Başkanı ve BM Sudan Temsilcisi Volker Perthes, BM Güvenlik Konseyi’nin Sudan konulu toplantısında yaptığı konuşmada, Sudan'da çatışmaların gittikçe "etnikleştiği" ve bunun ülkeyi uzun süreli bir çatışmanın içine çekme riski taşıdığı uyarısı yapmıştı.
Perthes, şu ana kadar tahminlere göre çatışmalarda 190'ı çocuk en az 700 kişinin öldüğü, 6 bin civarında kişinin yaralandığı, 1 milyondan fazla kişinin de yer değiştirdiği bilgisini paylaşmıştı. Sudan Doktorlar Sendikası, başkent Hartum ve diğer kentlerde 15 Nisan'dan bu yana ordu ile HDK arasındaki çatışmalarda 863 sivilin öldüğünü, 3 bin 531 kişinin yaralandığını açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)
Sudan'da ABD ve Suudi Arabistan'ın arabuluculuğunda geçici ateşkes sağlandı: Yedi gün sürecek