Suriye Demokratik Güçleri'nden IŞİD'li çocuklara ilişkin açıklama
IŞİD’in Heseke Cezaevi’ne saldırısı sonrası kamplarda ve cezaevlerinde tutulan IŞİD'li çocukların yeniden gündeme gelmesine ilişkin Suriye Demokratik Güçleri (QSD) açıklama yaptı.
+ GERÇEK- IŞİD’in Heseke Cezaevi’ne yönelik 20 Ocak’ta başlattığı saldırının ardından tekrar gündeme gelen konulardan biri de kamplarda ve cezaevlerinde tutulan çocuk IŞİD’lilerin durumu oldu. 25 Ocak'ta konuyla ilgili MA’dan Rüştü Demirkaya’ya konuşan Birleşmiş Milletler (BM) Terörle Mücadelede İnsan Haklarının Geliştirilmesi ve Korunması Özel Raportörü Fionnuala Ní Aoláin, Kuzeydoğu Suriye’de faaliyet gösteren tüm devletlere ve diğer aktörlere sivillerin korunmasını sağlamaya çağırarak hapishanenin kontrolünü yeniden ele geçirmeye çalışan güçlerin orada tutulan çocukların korunmasını sağlamaya ve onlara daha fazla zarar gelmesini önlemeye çağırdı.
Konuyla ilgili ayrıca BM Cenevre binasında İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani bir basın toplantısı düzenleyerek Kuzey Doğu Suriye’deki Al-Hol ve Al-Roj gibi aşırı kalabalık kamplarda tutulan IŞİD üyeleriyle aile bağları olduğu varsayılan binlerce Suriyeli, Iraklı ve üçüncü ülke vatandaşının durumundan derin endişe duyduklarını söyledi. Shamdasani, "Yüksek Komiser’in daha önce vurguladığı gibi, son durum ilgili ülkelerin kendi vatandaşlarını, özellikle kadınları ve çocukları uluslararası hukuktan doğan yükümlülüklerine uygun olarak ülkelerine geri almalarını daha da önemli kılmaktadır" diye konuştu.
Bu açıklamaların ardından Suriye Demokratik Güçleri (QSD) Basın Bürosu yazılı bir açıklama yayınladı. QSD, IŞİD'li çocukların kendi güvenlikleri ve toplumun güvenliği için, bu soruna uygun bir çözüm bulunana kadar geçici bir önlem olarak gözaltında tutmak zorunda kaldıklarını ifade etti.
'ÖZEL YURTLARDA GÖZLTINDA TUTULUYOR'
QSD'nin açıklamasında, "Birleşmiş Milletler'in tavsiyesi üzerine bu çocuklar IŞİD'li yetişkinlerden ayrılarak özel yurtlarda gözaltında tutuluyorlar. Güçlerimiz, gözaltına alınan çocuklara ilişkin ayrıntılı veri tabanlarını BM'e göndermiştir. Güçlerimiz, bu tavsiyelere dayanarak, çocuklara destek olabilecek tüm insani yardım kurum ve kuruluşlarının erişimini kolaylaştırdı ve ceza adaleti prosedürlerine uygun rehabilitasyon programları belirledi" denildi.
QSD, "Güçlerimiz çocuklara, doğrudan askeri eylemlere katılmış olmalarına ve IŞİD içinde aşırılıkçı askeri ve ideolojik eğitim almış olmalarına rağmen çocukların korunmasına ilişkin tüm sözleşme ve yükümlülüklere bağlı kaldı. Mayıs 2021'de güçlerimiz, IŞİD bağlantılı çocuklar için BM'nin çocukların korunması standartlarına uygun bir dizi önlem ve prosedür uyguladı" dedi.
'BM VE ÜYE DEVLETLERE YAPTIĞIMIZ ÇAĞRILARA KULAK ASILMADI'
QSD ayrıca Birleşmiş Milletleri ve uluslararası toplumu bu olayla ilgili sorumluluklarını üstlenmeye ve Suriyeli olmayan çocukları ülkelerine geri göndererek, rehabilite ederek, topluluklarına entegre ederek ve güvence altına alarak gerçek çözümler aramaya resmen çağırdığını, uluslararası topluma ve insani yardım kuruluşlarına, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'ne Suriyeli ve yabancı çocuklar için evlerine dönene kadar rehabilitasyon merkezleri inşa etmesi ve donatması için yeterli desteği sağlamaya çağırdığını, ancak bu çağrılara kulak asılmadığını hatırlattı. Ayrıca Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi bugüne kadar çok sayıda çocuğu ülkelerinin temsilcilerine teslim ettiğini de vurguladı.
Yapılan açıklamada şöyle devam edildi:
"Birleşmiş Milletler ve üye devletlerin çoğunluğu, başta IŞİD terör örgütüyle bağlantılı vatandaşları olanlar, Suriye'nin kuzeyinde ve doğusunda tutuklu bulunan vatandaşlarının durumunu görmezden geldiler ve ahlaki ve yasal yükümlülüklerini yerine getirmediler. Kuzey ve Doğu Suriye, sınırlı imkân ve kapasitesinin ötesinde yıllar boyunca IŞİD terörizminin mirasının yükünü taşıyacak.
Yukarıdaki gerçeklere dayanarak QSD, Birleşmiş Milletler'i, Suriye'nin kuzeyinde ve doğusunda gözaltına alınan IŞİD bağlantılı ülkeleri, başta çocuklar ve kadınlar olmak üzere, geri dönüşlerini hızlandırmaya ciddi ve etkili bir şekilde çağrı yapmaya çağırıyor."
QSD ayrıca UNICEF'i ve insani yardım kuruluşlarını, açık bir eylem planı aracılığıyla Özerk Yönetim'e çocuklar için gözaltı ortamından uzakta, insani ve uluslararası standartları karşılayan rehabilitasyon merkezleri inşa etmesi için sürdürülebilir destek sağlamaya çağrıda bulundu. (HABER MERKEZİ)