Suriyeli mülteciler Almanya'dan Türkiye'ye kaçıyor
Suriyeli mültecilerin Almanya yolculuğu tersine döndü. Geçici oturum hakkına sahip olmalarına rağmen ailelerini getiremeyen Suriyeliler, kaçak yollarla Türkiye'ye geri dönüyor.
ARTI GERÇEK- Çoğu zaman zorlu bir yolculuğu geride bırakıp Almanya'ya ulaşan ve burada geçerli bir ikamet statüsüne kavuşmalarına rağmen gittikçe daha fazla sayıda Suriyeli mülteci Almanya'yı terk ediyor. Suriyeli mülteciler seyahat vizesi sahibi olmadıkları için ancak yasadışı ve riskli yollarla Türkiye'ye geri dönebiliyorlar. Almanya 1. devlet kanalı ARD'nin "Panorama" programıyla "STRG_F"in ortak araştırmaları sonucu yayınlanan habere göre, birçok Suriyeli Almanya'dan Türkiye'ye kaçışın sebebi olarak aile birleşiminin zor olmasını gerekçe gösteriyor.
"PRO ASYL" (SIĞINMACILAR İÇİN) RAPORU DOĞRULADI
Mülteciler geri dönüş yolunda çoğu zaman insan kaçakçılarından yardım talep ediyor. Facebook gibi sosyal ağlarda artık binlerce Suriyeli'nin "tersine uçuş" hakkında bilgi alışverişi içinde oldukları gruplar var. Ayrıca burada kaçakçılar ve fiyatları hakkında da bilgi veriliyor. Örneğin Yunanistan'ı Türkiye'den ayıran sınır olan Evros Nehri'nin geçişi yaklaşık 200 euro.
Haberi insan hakları kuruluşu "Pro Asyl" raporu da doğruluyor. Pro Asyl-Genel Müdürü Günter Burkhardt, "Geçen yıl Almanya'da mültecilerin baskı altında olduklarını ve tehlikeli yollarla geri döndüklerini gösteren göstergeler var" dedi. Geri dönüş yapanların özellikle sınırlı koruma statüsü almış ve ailelerden ayrılmış olan umutsuz Suriyeliler olduğu belirtiliyor.
Haberi yapan muhabirler, Türkiye-Yunan sınır bölgesinde araştırma yaptılar ve birkaç Suriyeli'ye Türkiye'ye giderken eşlik ettiler. Kaçakçılar da bu eğilimi röportajlarda doğruladı.
Bilgi veren kaçakçılardan biri özellikle de ikamet yeri Almanya olan sayıları günde 50'ye kadar varan Suriyeli mülteciyi Avrupa'dan Türkiye'ye geri taşıdıklarını söyledi. Bir başka kaçakçı da Avrupa'dan daha fazla mülteciyi geri taşıdığını söyledi.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) temsilcisi Dominik Bartsch, Panorama'ya bu gibi vakaları duyduğunu ancak sayısal olarak ne kadar olduklarını değerlendirmeyeceğini söyledi.
Bartsch, "Mültecilerin Almanya'ya ilk geldikleri rotaya dönmeleri paradoksal" dedi. Bartsch ayrıca "Bireyin böyle bir risk alması, aynı zamanda ailenin yüksek koruyucu değerini de gösterir. Almanya bunu adil yapmayacaktı" ifadelerini de kullandı.
"MÜLTECİLER KENDİLERİNİ TERKEDİLMİŞ HİSSEDİYOR"
"BMMYK'ye konuşan Suriyeli mültecilerin birçoğunun ikincil koruma statüsü vardı ve Mart 2018 tarihinden itibaren aile birleşmesi gerçekleşebileceğinden haberdar edilmişlerdi" diyen Bartsch, "Bu mülteciler elbette terkedilmiş hissediyorlar, çünkü bu mesajı yazılı olarak bile aldılar" dedi.
Panorama ve STRG_F tarafından yürütülen araştırmaya göre, Almanya'da mülteci statüsü olan Suriyeliler yasal olarak, örneğin uçakla Yunanistan'a seyahat edebiliyorlar. İnsan kaçakçıları daha sonra Türkiye'ye sınır olan Evros Nehri'nin karşısındaki teknelerle Suriyelileri alıyorlar. Geçmişte buradaki riskli geçişlerde çoğu zaman olaylar yaşanmış ve ölenler olmuştu.
KAYIP 4 BİN SURİYELİ
Araştırmaya göre Yunanistan-Türkiye sınır bölgesindeki "tersine kaçış" artık açık bir sır olsa da Almanya'daki yetkililer ve siyasetçiler, konudan haberdar olmadıklarını söylüyor. Federal Göç ve Mülteciler Dairesi'ne (BAMF) göre geçtiğimiz yıl yaklaşık 4 bin Suriyeli kayboldu. Bunlar arasında Türkiye'ye gidenler de olabilir.