Suudi Arabistan: Türkiye Merkez Bankası'na 5 milyar dolar yatırdık
Artı Gerçek - ABD vatandaşı gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'ndan öldürülmesine ilişkin İstanbul'da görülen davanın fiilen kapatılması sonrasında Suudi Arabistan'ın Türkiye'ye yollayacağı açıklanan 5 milyar dolar Cumhuriyet Merkez Bankası'na yatırıldı. Suudi Arabistan Kalkınma Fonu'ndan yapılan açıklamada "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na 5 milyar dolarlık mevduat yatırılması konusunda anlaşma imzalandı" dendi.
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz El-Suud ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman El-Suud’un kararıyla, Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki bağları güçlendirme amacıyla yapılan anlaşma kapsamında Suudi Arabistan Turizm Bakanı ve Suudi Arabistan Kalkınma Fonu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmed el Hatib ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu arasında 5 Milyar dolarlık mevduat yatırılması konusunda anlaşma imzalandı.
Suudi Arabistan Kalkınma Fonu'ndan yapılan açıklamada "gerçekleşen mevduat anlaşmasının yalnızca Suudi Arabistan Krallığı ile Türkiye Cumhuriyeti ve halkları arasındaki yakın iş birliği ve tarihi bağların kanıtı değil, aynı zamanda Suudi Arabistan Krallığı'nın Türkiye'nin güçlenme çabalarını destekleme taahhüdünün bir göstergesi" olduğu yorumu yapıldı.
NEBATİ SUUDİ MEVKİDAŞIYLA KASIMDA İSTANBUL'DA GÖRÜŞMÜŞTÜ
Suudi Arabistan Maliye Bakanlığı, 22 Kasım’da Türkiye Merkez Bankası’na 5 milyar dolar yatırmak için görüşmelerde sona yaklaştıklarını açıklamıştı. Açıklamadan günler sonra İstanbul’da Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Suudi Arabistan Ticaret Bakanı Majid Bin Abdullah Al Qasabi ile bir araya gelmişti. Twitter hesabından görüşmeye ilişkin paylaşım yapan Nebati, "Bugün, Suudi Arabistan Ticaret Bakanı Sayın Majid Bin Abdullah Al Qasabi ile bir araya gelerek son derece verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Görüşmemizde, ülkelerimiz arasındaki ekonomik, ticari ve finansal iş birliğimizi değerlendirdik. Sayın Bakan ile işbirliğimizi söz konusu alanlarda daha ileri noktalara taşıma hususunda mutabık kaldık" demişti. Suudi Arabistan Maliye Bakanlığı, 22 Kasım’da Türkiye Merkez Bankası’na 5 milyar dolar yatırmak için görüşmelerde sona yaklaştıklarını açıklamıştı.
Anadolu Ajansı da aynı gün, Hazine ve Maliye Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Suudi Arabistan'ın TCMB bünyesinde 5 milyar dolarlık mevduat hesabı açması konusunda yürütülen görüşmelerde nihai aşamaya gelindiğini duyurmuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da o dönem "Merkez Bankası'nın döviz rezervi 123 milyar dolara ulaştı. Bu ay sonuna kadar döviz rezervimiz belki 130 milyar doları bulacak" demişti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın şirket mukavelesinde mayıs ayında değişiklik yapılmış; banka nezdindeki yabancı merkez bankalarının varlıklarının haczedilemeyeceği; üzerlerine ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz konulamayacağı kararı resmen yürürlüğe girmişti.
KAŞIKÇI RESTLEŞMESİNDEN, EL SIKIŞMAYA GİDEN BİR SÜREÇ
Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki gerginlik, Suudi kraliyet ailesini eleştiren gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ülkesinin İstanbul Başkonsolosluğu'nda vahşice öldürülmesinden sonra had safhaya çıkmıştı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, cinayetten isim vermeden Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ı sorumlu tutmuştu. Ancak Türkiye'de ekonomik krizin derinleştiği bir dönemde ilişkilerde yumuşama başladı. Nisan 2022'de, Türkiye'de görülen 26 sanıklı Kaşıkçı davasının dosyası Adalet Bakanlığı'nın olumlu görüş bildirmesi üzerine Riyad'a devredildi. Ardından karşılıklı ziyaretler yapılırken, ekonomik anlaşmalar imzalandı.
SUUDİ ARABİSTAN KALKINMA FONU NEDİR?
Suudi Arabistan Kalkınma Fonu (SFD), gelişmekte olan ülkelere ve en az gelişmiş ülkelere kalkınma kredileri sağlayan bir devlet kuruluşudur. SFD'nin internet sitesine donun 1975’ten bu yana 84 ülkede 700’ün üzerinde altyapı projesine finansman sağlayarak tesislerin iyileşmesini ve yaşam standartlarının yükselmesine katkı sağladığı belirtiliyor. Uluslararası kalkınma ilkelerine göre çalıştığı ve BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmayı amaçlayan fonun teknik ve bilgi desteğine yatırım yaparak, gelişmekte olan toplumlardaki geçim kaynaklarını iyileştirdiği ve bölgesel ve uluslararası kuruluşlarla ortaklık ve koordinasyon yoluyla kalıcı etki yarattığı savunuluyor. (DIŞ HABERLER)
Suudi Arabistan'dan Merkez Bankası'na 5 milyar dolar
Biden da sözünü tutmadı: ABD'deki Kaşıkçı davası düşürüldü
Prens Selman, Cemal Kaşıkçı davasında dokunulmazlık kartına oynadı