Talat'tan sahte diploma ve rüşvet yorumu: 'Türkiye neden burada bu kadar üniversite açılmasını teşvik etti?'

KKTC'nin eski cumhurbaşkanı ve eski CTP lideri Mehmet Ali Talat, giderek büyüyen rüşvet karşılığı sahte diploma soruşturmasını değerlendirdi. Kıbrıs’tan alınan diplomaların sorgulanacağını belirten Talat, Ankara'nın üniversite teşviklerine dikkat çekti.

Talat'tan sahte diploma ve rüşvet yorumu: 'Türkiye neden burada bu kadar üniversite açılmasını teşvik etti?'

Artı Gerçek - Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi’ndeki (KTSÜ) sahte diploma ve yolsuzluk soruşturmasına ilişkin tartışma sürüyor. KKTC'nin eski cumhurbaşkanı ve Cumhuriyetçi Türk Partisi'nin eski lideri Mehmet Ali Talat, polise ve Türkiye'ye uzanan soruşturmanın adanın kuzeyindeki eğitime çok büyük zararlar vereceğini vurgulayarak "Kıbrıs’tan alınan diplomalar sorgulanır hale gelecek” dedi.

Kıbrıs merkezli Yeni Düzen gazetesinin haberine göre Talat, Yüksek Öğrenim Kurumu'nun (YÖK) Kuzey Kıbrıs muadili Yükseköğretim Planlama, Denetleme ve Akreditasyon Kurumu (YÖDAK) için yeni bir yasa çağrısı yaptı. Talat, "Bunun önüne geçmek ancak doğru dürüst bir YÖDAK yasası ile başlatılabilir” ifadelerini kullandı.

'DÜĞMEYE TÜRKİYE'NİN BASTIĞI DÜŞÜNÜLÜYORSA...'

Talat'ın "Türkiye tarafından düğmeye basıldığı düşünülüyorsa, Türkiye neden burada bu kadar çok
üniversite açılmasını teşvik etti?" diye sorması dikkat çekti. "Bunlar cevapsız sorular" diyen Talat, gelinen noktanın çok üzücü olduğunu belirterek "Dünyada ve işbirliği içinde olduğumuz Türkiye’de Kıbrıslı
Türklerle ilgili çok yanlış bir imaj yarattı" yorumu yaptı.

NE OLMUŞTU?

Kıbrıs'ın kuzeyindeki sahte diploma skandalının odağında, üst düzey yetkililerin diploma ve akademik transkriptlerde rüşvet karşılığı sahtecilik yaptığı iddiaları yer alıyor. Skandal, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın koruması Şerif Avcil, YÖDAK Başkanı Turgay Avcı ve eski cumhurbaşkanı danışmanı Mehmet Hasgüler'in tutuklanması noktasına uzandı. Son olarak, Türkiye'de de geçerli sayılan sahte diplomaları veren KTSÜ'nün, MHP’li vekil Levent Uysal’ın eşi Ece Uysal'ın üzerine kurulduğu gündeme geldi.

Soruşturma KKTC polis teşkilatına sıçramış, Gazimağusa Polis Müdürü Mahmut Barış Sel tutuklamıştı. Sel’in 18 Ocak 2023 tarihinde KSTÜ’nün öğrenci kayıt sistemine girişi olmasına rağmen 11 Eylül 2021’de kaydolmuş gibi gösterildiği, 1 Şubat 2023 tarihinde dokuz ders notunun gelişigüzel sisteme girildiği, tez sunmadığı halde sunmuş gibi gösterilip, 19 Haziran 2023’de işletme yüksek lisanstan mezun edildiği ortaya çıkmıştı.

Doruşturmaya ismi karışanlar arasında, milletvekili Emrah Yeşilırmak, Cumhurbaşkanlığı Koruma Birimi’nde görevli bir polis, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakanlık Müdürü Meray Dürüst, TRT Kuzey Kıbrıs Temsilcisi Sefa Karahasan, eski Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK) mensubu Yarbay Özgür Alp, YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Turgay Avcı ve eski yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Hasgüler, YÖDAK Genel Sekreteri Derviş Refiker de bulunuyor.

2016'DA KURULDU, 2017'DE DENKLİK VERİLDİ

2016'da kurulan KSTÜ'nün bünyesinde iki ayrı yüksekokul bulunuyor. KTSÜ'ye 2017 yılında YÖK tarafından denklik verildi. Bu, KTSÜ mezunlarının diplomalarının Türkiye’de de kabul görmesi ve sağlık sektöründe çalışabilmesi anlamına geliyor. (DIŞ HABERLER, Yeni Düzen)