Taliban: Afganistan'da savaş bitti
Başkent Kabil'i ele geçiren Taliban ülke içinde ve dışında tüm taraflarla diyaloğa açık olduğunu belirtti. Yüzlerce Afgan sivil ise ülkeyi terk etmek için havaalanında bekliyor.
ABD liderliğindeki güçler ayrılırken ve Batılı ülkeler vatandaşlarını tahliye etmek için çabalarken, Taliban Kabil'deki başkanlık sarayının kontrolünü ele geçirmesinin ardından Afganistan'daki savaşın bittiğini ilan etti.
"TECRİTTE YAŞAMAK İSTEMİYORUZ"
Sözcü Muhammed Naim, Al Jazeera TV'ye verdiği röportajda Taliban'ın tecritte yaşamak istemediğini söyledi. Grubun kadınların ve azınlıkların haklarına ve şeriat hukuku kapsamındaki ifade özgürlüğüne saygı duyacağını söyledi.
Euronews'de yer alan habere göre "bugün Afgan halkı ve mücahitler için harika bir gün. 20 yıldır emeklerinin ve fedakarlıklarının meyvelerini gördüler" diyen Naim, "Tanrıya şükür, ülkede savaş bitti." ifadelerini kullandı.
"SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN DİYALOG KURMAYA HAZIRIZ"
Taliban'ın yabancı ülkelerle barışçıl ilişkileri kurmak istediğini söyleyen sözcü, "Bütün ülkelerden ve kuruluşlardan sorunların çözümü için bizimle birlikte masaya oturmalarını istiyoruz" dedi.
Gani'nin kaçışının beklenmedik olduğunu belirten Naim, "yakınlarının bile bunu beklemediğini" söyledi ve ekledi: "Tüm Afgan figürleriyle diyalog kurmaya hazırız ve onlara gerekli korumayı garanti edeceğiz. Afganistan'a müdahale etmemek karşılığında başkalarının işlerine karışmama politikasını benimseyeceğiz. Yabancı güçlerin başarısız deneyimlerini Afganistan'da bir kez daha tekrarlayacağını düşünmüyoruz" dedi.
Bu açıklamalar pazar günü, Taliban'ın Kabil'e girmesi, Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin kan dökülmesini önlemek istediğini söyleyerek Afganistan'dan ayrılması ve Amerika'nın büyükelçiliğini boşaltması da dahil olmak üzere birçok önemli olaydan saatler sonra geldi.
TAHLİYELER SON HIZ SÜRÜYOR
Batılı ülkeler ise son hız diplomatik personel ve vatandaşlarını ülkeden tahliye etmeye çalışıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Kabil Büyükelçisi Ross Wilson dahil olmak üzere tüm büyükelçilik personelinin Kabil havalimanına transfer edildiği ve büyükelçilik binasından Amerikan bayrağının indirildiği bildirildi.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tahliyeler için ek bin asker görevlendirildiğini belirterek Afganistan'da tahliyelere destek için konuşlu asker sayısının 48 saat içinde 6 bine yükseltileceğini açıklamıştı. Diğer Batılı ülkeler de hızla Büyükelçilik personelini tahliye ederken Rusya ve Türkiye büyükelçilik binalarının tahliyesine şu aşamada gerek duyulmadığını açıkladı.
AFGAN SİVİLLERDEN ABD'YE TEPKİ
ABD askerlerinin hava trafiğinin kontrolünü üstlenmesi öncesinde yüzlerce Afgan sivil, kalkacak son yolcu uçaklarına yetişebilmek için Pazar günü otobanlarda kuyruk oluşturdu. Diplomatik personelin tahliyesi için sivil havacılığı durduran Amerikalılara yoğun tepki oluştu. Pakistan'a kaçmaya çalışan insan hakları aktivisti Rahşanda Celali "Nasıl olur da havaalanında Afganlara kendi koşullarını dikte edebilirler? Bu bizim havaalanımız. Ama diplomatlar tahliye edilirken biz burada tam belirsizlik içinde beklemek zorundayız" tepkisini gösterdi.
Pek çok Afgan, Taliban'ın 1996-2001 yılları arasındaki iktidarında uyguladığı sert kurallara geri dönülmesinden korkuyor. O dönemde şeriat kurallarıyla yönetilen ülkede kadınların çalışmasına izin verilmiyordu. Recm, kırbaçlama ve asarak idam gibi cezalar da yürürlükteydi.
'TALİBAN YABANCI GÜÇLERİN ÇEKİLMESİNİ BEKLİYOR'
Reuters haber ajansına konuşan bir Taliban yöneticisi, yeni yönetim yapısı oluşturulmadan önce yabancı güçlerin ülkeyi terk etmesini beklediklerini kaydetti. İsminin açıklanmasını istemeyen Taliban yöneticisi, Taliban savaşçılarına "Afganların günlük faaliyetlerine yeniden başlamasına izin verilmesi ve sivilleri korkutacak eylemlerden kaçınmaları" talimatı verildiğini kaydetti.