'Tarihin en büyük dolandırıcılığı' iddiasına ilişkin yeni detaylar: Adani Group'dan yine yalanlama geldi

Dünyanın en zengin üçüncü insanı olan Gautam Adani'nin holding hisselerini satın almak için paravan offshore hesaplardan yararlandığına ilişkin iddialara dair yeni detaylar ortaya çıktı. Belgeler, beş yıl süren operasyonun ayrıntılarını göz önüne seriyor.

'Tarihin en büyük dolandırıcılığı' iddiasına ilişkin yeni detaylar: Adani Group'dan yine yalanlama geldi

Artı Gerçek - Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile yakın bağları olan milyarder Adani ailesinin, Hindistan borsasına gizlice yüz milyonlarca dolar yatırım yaparak kendi hisselerini satın aldığı ortaya çıktı. Ocak ayında New York merkezli finansal araştırma şirketi 'Hindenburg' tarafından yayınlanan bir raporda Adani Group, "tarihin en büyük dolandırıcılığını" yapmakla suçlandı. Şirket o dönemde iddiaları reddetse de, hisseleri satın almada kullanılan offshore şirketlerinin karmaşık operasyonunun ayrıntıları ilk kez gün yüzüne çıktı.

GAUTAM ADANİ'NİN KİŞİSEL SERVETİ 120 MİLYAR DOLAR

Rapora göre, geçen yıl piyasa değeri 288 milyar dolarla zirveye ulaşan Adani Group'un bu yükselişi, 'hisse senedi manipülasyonu ve muhasebe sahtekârlığı' sonucu gerçekleşti. Kendi hisselerini satın almak için offshore şirketleri kullanan holdingin kurucusu Gautam Adani'nin kişisel serveti aynı dönemde 120 milyar doları (yaklaşık 3 trilyon 180 milyar Türk Lirası) aştı. Bu, Adani'yi Hindistan'ın en zengini, dünyanın da en zengin üçüncü insanı konumuna getirdi.

'HESAPLI SALDIRI' AÇIKLAMASINI YAPMIŞLARDI

Adani Group, başlangıçta holdingin piyasa değerini neredeyse yarı yarıya düşüren iddiaları reddetse de 'offshore skandalı' sonrası holdingin patronu Gautam Adani de dünyanın en zengin insanı unvanını kaybetti. O dönemde holding, araştırmayı "Hindistan'a yönelik hesaplanmış bir saldırı" ve "Hint kurumlarının bağımsızlığı, bütünlüğü ve kalitesine" yönelik bir saldırı olarak nitelendirmişti.

BEŞ YIL BOYUNCA ŞİRKETİN HİSSELERİNİN NASIL ŞİŞİRİLDİĞİ ORTAYA ÇIKTI

Ancak Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi (OCCRP) tarafından elde edilen yeni belgeler, 2013'ten 2018'e kadar şirketler grubunun hisse fiyatlarını desteklemek için kullanıldığı iddia edilen offshore operasyonunun ayrıntılarını ilk kez ortaya koyuyor. Belgeler, Adani ailesinin iki ortağı Chang Chung-Ling ve Nasser Ali Shaban Ahli'nin, Morityus Adası, Virgin Adaları ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde offshore paravan şirketler kurmaya başladığı 2010 yılına kadar uzanan karmaşık bir şirketler ağını gün yüzüne çıkardı. Bu mali kayıtlar, her ikisi de Adani bağlantılı şirketlerde yöneticilik yapan Chang ve Ahli tarafından kurulan offshore şirketlerden dördünün, Bermuda'daki Global Opportunities Fund (GOF) adlı büyük bir yatırım fonuna yüz milyonlarca dolar gönderdiğini ve bu paraların 2013'ten itibaren Hindistan borsasına yatırıldığını gösteriyor.

'HINDENBURG RAPORUNDA YER ALAN ASILSIZ İDDİALARIN TEKRARI'

Kayıtlar ayrıca Adani'nin ağabeyi Vinod'un gizli offshore operasyonlarında oynadığı iddia edilen etkili role dair ikna edici kanıtlar sunuyor. Holding ise, Vinod Adani'nin şirketin "günlük işlerinde hiçbir rolü olmadığı" iddiasında. Söz konusu kayıtlarla ilgili açıklama yapan Adani Group, "Yeni kayıtların, iddia edilenin aksine, Hindenburg raporunda yer alan asılsız iddiaların tekrarından başka bir şey olmadığını" ileri sürdü. Holding, "Şirkete ve destekçilerine yönelik söz konusu iddiaların hiçbirinde ne doğruluk payı ne de herhangi bir dayanak olduğunu belirtmekle yetiniyor ve hepsini açıkça reddediyoruz" açıklamasıyla kendini savundu. (DIŞ HABERLER)