Tayvan lideri seçimlerde yenilen partisinin başkanlığından istifa etti

Tayvan lideri seçimlerde yenilen partisinin başkanlığından istifa etti
Tayvan'da yapılan yerel seçimleri muhalefetteki Kuomintang partisi kazandı. Yenilgi sonrası adanın lideri Tsai Ing-wen partisinin genel başkanlığından istifa etti.

Artı Gerçek- Çin'e bağlı özerk Tayvan adasının lideri Tsai Ing-wen seçim yenilgisinin ardından Demokratik İlerici Parti (DPP) genel başkanlığı görevinden istifa etti.

Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan'da halk yerel seçimler için bugün sandık başına gitmişti. 23,5 milyon nüfuslu adadaki seçimlerde 16 vilayet ve 6 büyükşehrin belediye başkanları, yerel meclis üyeleri ve alt düzeydeki yerel yöneticiler belirleniyor.

Seçimlerde ana muhalefetteki Kuomintang (KMT) partisi başkent Taipei dahil 21 vilayet ve belediye başkanlığından 13'ünde önde olduğunu ya da zafer kazandığını açıkladı. DPP ise beş bölgede zafer kazanabildi.

Partisinin genel merkezinde istifa ettiğini duyuran Tayvan'ın en üst düzey yöneticisi Tsai, "Sonuçlar beklentilerimizi boşa çıkardı. Sonuçları alçakgönüllülükle kabul ediyoruz ve Tayvan halkının kararını kabul ediyoruz" dedi.

Adayı yönetmeyi 2024'e kadar sürdürecek olan Tsai, partisinin 2018'deki yerel seçim yenilgisinden sonra da genel başkanlıktan istifa etmişti.

SEÇİMLER NE ANLAMA GELİYOR?

Hem DPP hem de KMT geleneksel olarak Tayvan'ın Çin ile yakın ilişki içinde olmasından yana olsa da Pekin yanlısı oldukları yönündeki suçlamaları reddediyor.

KMT, Tsai ve partisi DPP'yi Çin aşırı şekilde zıtlaşmakla ve Covid-19 pandemisini iyi yönetememekle suçluyordu.

KMT Genel Başkanı Eric Chu da zafer konuşmasında "Tayvan'ın özgürlüklerini koruyacaklarını" söyledi.

Chu " Tayvan'ı savunmak ve demokrasi ile özgürlüğü korumakta ısrar edeceğiz. Bölgesel barışı korumak için de çok çalışacağız" dedi.

PELOSİ'NİN ZİYARETİ SONRASI İLK SEÇİM

Tayvan, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ağustos başında ziyaretinin ardından Washington ile adayı topraklarının parçası olarak gören Çin arasında yaşanan gerilimin ardından ilk kez sandık başına gitti.

Çin ordusu, ziyaretin ardından Ada çevresinde askeri tatbikatlar başlatmış, yedi gün süren tatbikatlar Tayvan'ın çevresinde fiili abluka oluşturmuştu. Gerçek silah ve mühimmatın kullanıldığı tatbikatlar sırasında Çin ana karasından ateşlenen güdümlü füzeler, ada yakınlarındaki sulara düşmüştü.

Çin'de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Çan Kayşek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Koumintag) güçleri ile Mao Zedung önderliğindeki Çin Komünist Partisi (ÇKP) güçleri arasında yaşanan iç savaşta galip gelen Komünistler, 1 Ekim 1949'da Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etmişti.

İç savaşı kaybeden Koumintag üyeleri ise Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek burada geçici hükûmet kurmuştu.Tayvan, 1949'dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip bulunuyor. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar