The Guardian'ın 'Anna Campbell' haberini paylaşan araştırma görevlisine Türkiye'de ceza
İngiliz gazetesi The Guardian'ın, Suriye'de YPJ saflarında savaşırken ölen İngiltere vatandaşı Anna Campbell hakkındaki bir haberi, Türkiye'de bir dava ve ceza konusu oldu. 71 yaşındaki Peri Pamir, habere dair paylaşımı nedeniyle yargılanıp ceza aldı.
Artı Gerçek - The Guardian gazetesi, Suriye'de IŞİD'e karşı savaşmak için YPJ'ye katılan ve Türkiye'nin Barış Pınarı adını verdiği harekât sırasında Afrin'de ölen bir İngiliz kadının hikayesini sosyal medyada paylaşınca 'terör'le suçlanan 71 yaşındaki emekli araştırmacı Peri Pamir'in hikâyesini yazdı. Pamir, gazete ile söyleşisinde "Ben herhangi bir sıradan vatandaşım, özel ilgi çekmem için hiçbir neden yok. Rahatsız edici kısım da bu" dedi.
The Guardian'ın aktardığına göre Pamir, gazetenin 2018 yılında Afrin'de ölen İngiltere vatandaşı Anna Campbell ile ilgili haberini paylaştı. Pamir, bu tarihte yaptığı Facebook paylaşımında, Campbell'ı "genç bir idealist" olarak niteledi; IŞİD'le YPG arasındaki savaşa atıf yaparak "Sizce nihayetinde hangi ideoloji kazanacak?" diye sordu.
Bu makaleyi paylaşmasından bir ay sonra Pamir, "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla hakkında soruşturma açıldığını, başta Campbell hakkındaki Guardian makalesi olmak üzere sosyal medya paylaşımlarının uzun uzun incelendiğini öğrendi. Soruşturmada, söz konusu paylaşımda "Campbell'ın üniformasındaki YPG ambleminin göründüğü", özellikle vurgulandı.
YENİDEN YARGILAMADA BEŞ YIL DAHA 'DENETİM' ÇIKTI
Pamir 2020'de söz konusu Facebook paylaşımı nedeniyle İstanbul'da yargılandı, 15 ay ertelemeli hapis cezasına çarptırıldı. Ceza beş yıl denetimli serbestliğe çevrildi. Emekli araştırma görevlisi bu kararı temyize götürdü. Ancak geçen haftaki yeniden yargılamada denetimli serbestlik süresi beş yıl uzatılırken, 15 ay ertelemeli hapis cezası kaldırılmadı. Pamir, yeniden yargılama sırasında mahkemede "Kişisel fikirlerimi paylaşarak yanlış bir şey yaptığımı düşünmüyorum" derken, "Ülkeme karşı herhangi bir terör eylemini" teşvik ettiği suçlamasını da reddetti.
'DENETİMLİ SERBESTLİK, İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ ENGELLEMEK İÇİN KULLANILIYOR'
Bu sürecin ardından The Guardian'a konuşan Pamir, "Ben hiçbir suç işlemedim. Elbette bir Guardian makalesinin tamamını paylaşıp yorum yapabilirim. Bu benim özgür ifade hakkımın bir parçası" dedi. Pamir, denetimli serbestliği "beş yıl boyunca sosyal medyada özgürce paylaşım yapmasını engelleme amaçlı bir Demoklesi'in kılıcı" diye niteledi; "Niyetleri sizi korkutmak ve susturmak olduğu için yetkililer gözetlendiğinizi düşünmenizi istiyor" diye konuştu.
Pamir, 2029'a kadar devam edecek olan denetimli serbestliği, süreyi uzatabilecek üçüncü bir karar ihtimaline rağmen yeniden temyize götürmeyi planladığını belirterek "Mücadele edeceğim" dedi.
THE GUARDIAN: YÜZ BİNLERCE KİŞİYE SOSYAL MEDYADAN TERÖR SORUŞTURMASI AÇILDI
The Guardian'ın haberinde, şu yoruma yer verildi:
"Pamir'in Facebook paylaşımına yönelik soruşturma, 2029'a kadar sürmesi beklenen bir çilenin başlangıcıydı. İçişleri Bakanlığı verilerine göre, Türk yetkililer son yıllarda yüz binlerce vatandaşını 'terör eylemi' teşkil eden sosyal medya içerikleri yayınlamakla suçladı. Sadece geçen sene 132 bin 310 kişiye bu suçlama yöneltildi. İnsan hakları örgütü Freedom House'a göre, bu suçlamalarla 9 binden fazla kişi gözaltına alındı. Freedom House raporunda, 'Kürt yanlısı içerikleri internette paylaşmanın cezai yaptırımlara yol açtığı' belirtildi." (DIŞ HABERLER)