Tıp tarihinde ilk: Felçli hasta yapay zekalı çipler sayesinde hareket ve duyu kazandı
ABD'de kolları ve bacakları felçli Keith Thomas, katıldığı klinik bir deney sonucunda uzuvlarını kalıcı şekilde yeniden hissetmeye başladı. Türünün ilk örneği olan çalışmanın dünya genelinde 100 milyondan fazla insana umut olması bekleniyor.

Artı Gerçek - ABD'de yüzerken geçirdiği kaza sonucu göğsünden aşağısı felç olan Keith Thomas, beynine yerleştirilen yapay zeka destekli implant sayesinde uzuvlarını yeniden hissetmeye başladı. Türünün ilk örneği olan klinik deneyde, 45 yaşındaki Thomas'a dokunma ve hareket duyusunu geri kazandırmak için yeni bir stimülasyon teknolojisi kullanıldı.
YAPAY ZEKALI MİKRO ÇİPLER BEYNİ VÜCUDA BAĞLADI
2020'de havuza daldığı sırada kaza geçiren ve bir yıldan uzun süre kollarıyla bacakları felçli şekilde yaşayan Thomas, ABD'deki Feinstein Tıbbi Araştırma Enstitüleri'nin önerisi üzerine 'çift nöral baypas' adı verilen tıbbi bir çalışmaya dahil oldu. 45 yaşındaki ABD'li, beyinden gelen sinyalleri yapay zeka destekli implant aracılığıyla yeniden yönlendirmeyi hedefleyen çalışma kapsamında 15 saatlik bir operasyon geçirdi. Ameliyat sonrasında hastanın beynine yerleştirilen mikroçipler sayesinde beynin vücutla olan bağlantısı yeniden sağlandı.
'İLK KEZ KALICI HAREKET VE DUYU KAZANIMI SAĞLANDI'
Klinik araştırmayı yöneten Feinstein Enstitüleri Biyoelektronik Tıp Enstitüsü profesörlerinden Chad Bouton, "İlk kez felçli bir insanda beyin, vücut ve omurilik elektronik olarak birbirine bağlanarak kalıcı hareket ve duyu geri kazandırıldı" dedi.
Bouton, yapay zekalı teknolojinin nasıl çalıştığını şu sözlerle açıklığa kavuşturdu:
"Çalışma katılımcısı kolunu ya da elini hareket ettirmeyi düşündüğünde, omuriliğini 'süper şarj' ediyoruz ve bağlantıları yeniden inşa etmeye, duyusal geri bildirim sağlamasına yardımcı olmak için beynini ve kaslarını uyarıyoruz. Bu tür düşünce odaklı terapi 'oyunun kurallarını' değiştiriyor."
DÜNYA GENELİNDE 100 MİLYON İNSANA UMUT OLABİLİR
Dünya genelinde 100 milyondan fazla insanın bir tür felç ya da hareket bozukluğu ile yaşadığını belirten uzmanlar, yeni yöntemin felçlilerin tedavisinde ön açıcı olmasını umuyor. Doktorları, Keith Thomas'ın, klinik araştırmaya katıldığından bu yana kol gücünü iki kat artırdığını dile getirdi ve 55 yaşındaki hastanın "implant sistem kapalıyken bile ön kolunda his olduğunu" ekledi.
'ELİMİ TUTAN BİRİNİN DOKUŞUNU HİSSEDEBİLİYORUM, ÇOK ETKİLEYİCİ'
Keith Thomas, gelişmeyi, "Bir zamanlar yaşayıp yaşamayacağımı ya da açıkçası yaşamak isteyip istemediğimi bile bilmiyordum" sözleriyle değerlendirdi. Thomas, "Şimdi elimi tutan birinin dokunuşunu hissedebiliyorum, bu çok etkileyici" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)