'Trablus'taki çatışmalar uzun bir savaşın başlangıcı'

General Hafter'in 4 Nisan'da komutanı olduğu 'Libya Ulusal Ordusu'na başkent Trablus'u ele geçirme emrini vermiş, ordu ile aralarında çatışmalar başlamıştı.

'Trablus'taki çatışmalar uzun bir savaşın başlangıcı'

Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Gassan Salame, başkent Trablus'taki çatışmaların "uzun ve kanlı bir savaşın sadece başlangıcı" olduğunu söyledi.

BM Güvenlik Konseyi'ni çatışmalarla ilgili bilgilendiren Salame, başka ülkelerden gelen silah akışının kesilmesi için derhal adımlar atılması çağrısında bulundu.

Fransız haber ajansı AFP, Libya Ulusal Birlik Hükümeti'nin hafta sonu Facebook sayfasında Türkiye'den onlarca yeni zırhlı araç teslim alındığına ilişkin bazı fotoğraflar paylaştığını aktarmıştı.

BBC Türkçe'nin telefonla ulaştığı Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy ise, "Bakanlığımız bu iddialarla ilgili bilgi sahibi değildir" dedi.

Libya'da ordu güçleri ile ülkenin doğusunu kontrol altında tutan General Halife Hafter güçleri arasındaki çatışmalar hafta sonu Trablus'a giden su kaynaklarının kesilmesi üzerine yeniden şiddetlendi.

BM bunun bir savaş suçu olabileceğini söylerken, uluslararası alanda tanınan ve başkenti Trablus olan Libya Ulusal Birlik Hükümeti bundan Hafter'e bağlı güçleri sorumlu tuttu.

Çatışmanın bir tarafı olan Trablus'taki hükümet, zırhlı araçları Türkiye'den aldığını söylerken, diğer taraftaki Hafter'e bağlı güçler, zırhlı araçları Ürdün'den teslim aldıklarını söylüyor. AFP'nin haberine göre Hafter destekli güçler de internet sitelerinde Ürdün yapımı zırhlı araçların video görüntülerini yayınladı.

Ajans, cumartesi günü Ulusal Birlik Hükümeti'nin kaynak belirtmeden yeni "zırh, mühimmat ve silahları"nın fotoğraflarını paylaştığını, fotoğraflarda onlarca Türkiye yapımı BMC Kirpi zırhlı aracın Trablus limanında görüldüğünü aktarmıştı.

Haberde zırhlı araçları limana getiren Moldova bayraklı geminin bir Türkiye firmasına ait olduğu ve denizcilik internet sitelerine göre gemilerin Türkiye'deki bir limandan denize açıldığı belirtildi.

Türkiye daha önce söz konusu zırhlı araç teslimatı iddiasına ilişkin resmi bir açıklama yapmamıştı.

Öte yandan geçtiğimiz yıl Trablus yakınlarında bir limanda Türkiye'den gönderildiği iddia edilen silah yüklü gemiye el konmuş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu "Gemi silah yüklü değil. Gemi içinden çıkan iki konteynerdeki kurusıkı silahlarla ilgili bir süreç var. Biz bu konularda çok hassasız ve bu konuda birlikte soruşturma yürüteceğiz" diye konuşmuştu.

'Trablus'taki çatışmalar uzun bir savaşın başlangıcı' - Resim : 1

'HERKES HERKESE KARŞI'

BM Güvenlik Konseyi'ni uyaran Salame, başka ülkelerden silah akışının sürmesi halinde çatışmaların "herkes herkese karşı" olarak nitelediği bir kaos ortamına sürükleneceğini söyledi.

Salame, "Felaket tellalı değilim ama başkent Trablus'un eteklerindeki çatışmalar, Akdeniz'in güney kıyılarında uzun soluklu ve kanlı bir savaşın daha sadece başlangıcı ve bu durum Libya'nın komşularının ve genel olarak Akdeniz bölgesinin güvenliğini tehlikeye atacaktır" dedi.

General Hafter'in 4 Nisan'da komutanı olduğu "Libya Ulusal Ordusu"na başkent Trablus'u ele geçirme emrini vermiş, ordu ile aralarında çatışmalar başlamıştı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), son yaşanan çatışmalarla beraber evlerini terk edenlerin sayısının 75 bini aştığını, en az 510 kişinin ise yaşamını yitirdiğini açıkladı. (HABER MERKEZİ)

ışid Türkiye Çatışma iç savaş Libya trablus Birleşmiş Milletler