Trump 'Çin anlaşmak için bizi arayacak' demişti.... Çin: Bu zorbalığa boyun eğmeyeceğiz
Trump'ın ek gümrük vergilerinin devreye girmesiyle Çin ürünlerine uygulanan gümrük vergisi yüzde 104'e çıktı. Bugün yürülüğe giren vergiler ile ilgili Çin, ‘Bu zorbalığa boyun eğmeyeceğiz’ açıklaması yaptı.

Artı Gerçek - Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın onlarca ülkeye yönelik ek gümrük vergileri Çarşamba günü yürürlüğe girdi.
ABD'nin en büyük ekonomik rakibi ve aynı zamanda önemli bir ticaret ortağı olan Çin'in ürünlerine uygulanan gümrük vergisi yüzde 104 gibi yüksek bir orana ulaştı.
ABD Başkanı ek gümrük vergisi getirdiği ülkeleri karşılık vermemeleri konusunda uyarmıştı. Pekin ise bu karara Amerikan ürünlerine aynı oranda ek vergi koyarak karşılık vermişti. Washington bunun üzerine Çin'e bu kez yüzde 50'lik ek bir vergi açıkladı. Böylece Trump'ın ikinci başkanlığı döneminde Çin mallarına yönelik toplam gümrük vergisi yüzde 104'e ulaştı.
Çin'in Amerikan ürünlerine uygulayacağı yüzde 34'lük ek vergi Perşembe günü yürürlüğe girecek.
Pekin'in bir anlaşma yapmayı çok istediğini ileri süren Trump "Çin bir anlaşmaya varmayı çok istiyor ama nereden başlayacaklarını bilmiyorlar. Bizi aramalarını bekliyoruz. Bu olacak!" dedi.
ÇİN: ZORBALIĞA BOYUN EĞMEYECEĞİZ
Çin şimdiye kadar ticaret savaşında geri adım atacağına dair bir belirti göstermedi. Çin'den yapılan yeni açıklamada, 'boyun eğmeyeceğiz' yanıtı verildi.
Çin, ABD Başkanı Donald Trump'ın yüzde 50 ek gümrük tarifesi tehdidinin ardından Çin'in müzakereye mecbur olduğuna dair sözlerine karşılık, bu konuda herhangi bir baskıya boyun eğmeyeceğini bildirdi.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cien, başkent Pekin'de düzenlenen olağan basın toplantısında, AA muhabirinin, Trump'ın tarife artışına karşı Çin'in tutumunun ne olacağı sorusuna yanıt verdi.
Çin'in egemenliğine, güvenliğine ve kalkınma çıkarlarına zarar vermeye yönelik her türlü girişime karşı çıkacaklarını vurgulayan Sözcü Lin, "ABD, tarifeleri kullanarak Çin üzerinde baskı kurmaya çalışıyor. Çin, bu zorba davranışa asla boyun eğmeyecek" dedi.
Lin, Çin'in haklarını ve çıkarlarını korumak üzere kararlı karşı tedbirler alacaklarını belirterek "Kimsenin Çin halkının meşru kalkınma hakkını elinden almasına izin vermeyeceğiz." ifadesini kullandı.
Çinli Sözcü, ABD iş çevrelerinin Trump yönetimine Çin ile yumuşama ve diyalog kurmayı telkin ettiğine dair haberlere ilişkin de "Eğer ABD, Çin ile diyalog istiyorsa eşitlik ve karşılıklı saygı ilkelerine uymalı" değerlendirmesinde bulundu.
2 NİSAN'DAN BU YANA NELER YAŞANDI?
ABD Başkanı Trump, "kurtuluş günü" olarak nitelendirdiği 2 Nisan'da diğer ülkelere uygulanacak karşılıklı tarife oranlarını açıklamıştı.
Temel tarife oranının yüzde 10 olacağını belirten Trump, diğer ülkelerin uyguladığı tarifeler ve tarife dışı engelleri hesaba katarak ülkelere göre değişen gümrük vergisi oranlarını paylaşmıştı. (DIŞ HABERLER)