Trump-Netanyahu hattında randevu krizi: Beyaz Saray iddiaları yalanladı
İsrail basınında yer alan 'Trump ve Netanyahu pazartesi günü görüşecek' iddiaları Beyaz Saray tarafından yalanlandı. ABD Başkanı Donald Trump'ın, iki haftadır görüşme talep eden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya henüz randevu vermediği öne sürüldü
Artı Gerçek - İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD Başkanı Donald Trump ile görüşme talebine Beyaz Saray'dan henüz olumlu yanıt gelmediği iddia edildi. İsrail basınında yer alan "Trump ve Netanyahu pazartesi günü görüşecek" haberlerinin ardından Beyaz Saray söz konusu iddiaları yalanladı.
Axios'un haberine göre, Trump'ın göreve gelmesinden bu yana Oval Ofis'i altı kez ziyaret ederek Washington'da en sık ağırlanan lider olan Netanyahu, bu kez iki haftayı aşkın süredir Beyaz Saray'dan randevu almaya çalışıyor. Haberde, Trump'ın görüşmeye onay vermemesinin iki lider arasında son dönemde yaşanan görüş ayrılıklarının yansıması olduğu öne sürüldü.
NETANYAHU'NUN WASHİNGTON PLANI İPTAL EDİLDİ
Habere göre, eski Senatör Lindsey Graham'ın vefatının ardından Netanyahu'nun ekibi cenaze törenini fırsat bilerek Washington ziyareti planladı. İsrail Hava Kuvvetleri'ne resmi uçağın hazırlanması talimatı verilirken, güvenlik ve protokol ekipleri de önceden ABD'ye gönderildi.
Ancak cenaze töreninin ertelendiğinin açıklanmasının ardından ziyaret iptal edildi.
Beyaz Saray kaynakları, Netanyahu'nun fiilen bir randevu oluşturulmadan görüşme yapılacakmış izlenimi yaratmaya çalıştığını öne sürerek, "Bizim izlenimimiz, Bibi'nin baskı kurarak olmayan bir toplantıyı varmış gibi göstermeye çalıştığı yönündeydi" değerlendirmesinde bulundu.
İsrail'den bazı kaynaklar ise ziyaretin iptal edilmesini, İran'la yaşanabilecek olası bir askeri gerilim sırasında Netanyahu'nun ülkede kalmayı tercih etmesine bağladı.
F-35 ÇIKIŞI GERİLİMİ ARTIRDI
Haberde, iki lider arasındaki gerilimin Netanyahu'nun Trump'ın Ankara ziyareti öncesinde Fox News'e verdiği röportajda ABD'nin Türkiye'ye F-35 savaş uçağı satışına yönelik planlarını eleştirmesiyle tırmandığı iddia edildi.
Beyaz Saray kaynaklarının, Trump'ın bu açıklamalardan rahatsız olduğu ve Netanyahu'nun bu konuda söz söylemesini doğru bulmadığı yönünde değerlendirmelerde bulunduğu aktarıldı.
ANKARA'DAKİ SUİKAST İDDİASI
Axios'un haberine göre, bu gerilimin ardından Trump'ın 7-8 Temmuz'daki Ankara ziyareti öncesinde İsrail istihbaratı, İran'ın Trump'a Türkiye'de suikast düzenleyebileceğine ilişkin bir istihbarat paylaştı.
İddiaya göre bunun üzerine ABD Gizli Servisi güvenlik önlemlerini artırarak Trump'ın kullanacağı uçağı değiştirdi.
Ancak daha sonra ABD ve Türkiye güvenlik birimlerinin yaptığı incelemelerde söz konusu istihbaratın tek kaynağa dayandığı, doğrulanamadığı ve operasyonel bir tehditten ziyade teyit edilmemiş bir değerlendirme niteliği taşıdığı belirtildi. (DIŞ HABERLER)