Trump'ın müttefikleri Rusya'dan korumama tehdidi: AB'den 'Alakart NATO olmaz, Avrupa stratejik özerkliğini kazanmalı' tepkisi
Artı Gerçek - Kasımdaki ABD başkanlık seçimi için Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olma yarışının favorisi Donald Trump'ın askeri harcamalarını GSYİH'nin yüzde 2'sine çıkarmayan NATO müttefiklerini olası Rusya saldırısından korumamakla tehdit etmesi, Atlantik'in iki yakasında alarm zilleri çaldırdı.
'RUSYA'NIN NE İSTERSE YAPMASINA İZİN VERECEĞİ GÜN GİBİ AÇIK'
Beyaz Saray'ın, 45. Başkan'ın sözlerini "dehşet verici ve mantıksız" diye niteleyip "Amerika'nın ulusal güvenliğini tehlikeye atmakla" suçlamasının ardından, ABD Başkanı Joe Biden da konuştu. Biden, "Rakibim Donald Trump yeniden iktidara gelebilirse, Rusya'nın saldırması halinde NATO müttefiklerimizi terk edeceğini ve Rusya'nın onlarla 'ne isterse yapmasına' izin vereceğini gün gibi açıkça ortaya koyuyor" diyerek ekledi:
"Amerika'nın dünya sahnesindeki liderliği ve müttefiklerimize verdiği destek, Amerikan halkının burada, evinde güvende tutulması açısından kritik önem taşıyor."
'DEHŞET VERİCİ VE TEHLİKELİ İTİRAF'
Biden, selefinin "daha fazla savaş ve şiddete başvurması, özgür Ukrayna'ya yönelik acımasız saldırısını sürdürmesi, Polonya halkına ve Baltık devletlerine karşı saldırganlığını genişletmesi için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yeşil ışık yakma niyetini itiraf etmesinin dehşet verici ve tehlikeli olduğunu" söyledi.
NATO anlaşmasının 5. maddesi, bir üyeye yönelik saldırının, ittifakın tamamına yönelik saldırı olarak değerlendirilmesi ve kolektif meşru müdafaayla yanıt verilmesini gerektiriyor.
'İTTİFAKA TEHDİT, GENEL GÜVENLİĞİMİZE ZARAR'
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Bir üyeye saldırı durumunda diğerlerinin yardıma gitmemesine dair tartışmanın ittifakı tehdit ettiğini" belirtti.
Stotenberg "Müttefiklerin birbirlerini korumayacağına dair herhangi bir iddia, ABD'ninki de dahil olmak üzere genel güvenliğimize zarar verir ve hem Amerikalı hem Avrupalı askerleri artan riske maruz bırakır" dedi.
Genel Sekreter, "NATO'ya yönelik herhangi bir saldırının ortak, kararlı ve güçlü yanıtla karşılanacağı" sözünü verdi.
'ABD BAŞKANI'NIN MİZAH ANLAYIŞINA MI BAĞLI?'
AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, bugünkü basın toplantısında Trump'ın sözlerinin sorulması üzerine şu yanıtı verdi:
"NATO, ABD Başkanı'nın mizah anlayışına bağlı olarak, 'alakart' bir askeri ittifak olamaz."
'DEMEK Kİ AB'NİN STRATEJİK ÖZERKLİĞİ LAZIM'
AB Konseyi Başkanı Charles Michel, X'teki paylaşımında şu çıkışı yaptı:
"NATO'nun güvenliği ve 5. madde dayanışmasına ilişkin pervasız açıklamalar, yalnızca Putin'in çıkarına hizmet ediyor. Dünyaya daha fazla güvenlik veya barış getirmiyor. Tam tersine, ittifakımızı güçlü tutarken, AB'nin stratejik özerkliğini acilen daha da geliştirmesi, savunmasına yatırım yapması gerektiğini vurguluyor."
'BİRİMİZ HEPİMİZ, HEPİMİZ BİRİMİZ İÇİN' MESAJLARI
Polonya Savunma Bakanı Wladyslaw Kosiniak-Kamysz de "NATO'nun 'birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için' sloganı somut taahhüttür. Müttefik ülkelerin güvenilirliğini zayıflatmak, tüm NATO'yu zayıflatmak demektir. Hiçbir seçim kampanyası İttifak'ın güvenliğiyle oynamanın bahanesi olamaz" paylaşımını yaptı.
Almanya Dışişleri Bakanlığı, X'teki İngilizce hesabında, #BirlikteDahaGüçlü etiketiyle "Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için" mesajını yayımladı. (Dış Haberler)