Trump'tan Çin tarifelerinde kısmi geri adım

ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e yüzde 125'lik gümrük tarifesine Çin'den gelen misillemenin ardından ABD'den tarifede muafiyet açıklaması geldi. Bazı teknoloji ürünleri şimdilik kapsam dışı tutuldu.

Trump'tan Çin tarifelerinde kısmi geri adım

Artı Gerçek - ABD Başkanı Donald Trump, Çin'den ithal edilen cep telefonu ve bilgisayar gibi ürünleri daha önce açıkladığı yüzde 125 seviyesindeki yüksek gümrük vergilerinden muaf tuttu.

Gümrük idaresinin ithalatçılara gönderdiği bildirime göre muafiyet kararı, geriye dönük olarak 5 Nisan'dan itibaren 20 ürün kategorisi için geçerli olacak ve ilgili kategorilerdeki malların alımında gümrük vergisi oranı yüzde 20 olarak uygulanacak.

Trump'ın kararı ayrıca bazı elektronik ürünlerini dünyanın birçok ülkesine uygulanan yüzde 10'luk temel gümrük vergisinden de muaf tutuyor. Bu durum Tayvan'dan çip, Hindistan'dan ise iPhone ithalatında maliyetleri düşürüyor. Bildirimde kararın gerekçesi ise açıklanmadı. Başkan Trump, muafiyetlerin gerekçesi ile ilgili bir soruya verdiği yanıtta, "O sorunun yanıtını Pazartesi günü vereceğim" dedi.

Teknoloji firmalarının CEO'ları Trump'ın ikinci dönemi için geçen Ocak ayında düzenlenen yemin törenine katılmış ve tören masrafları için bağışta bulunmuştu. Ayrıca Apple CEO'su Tim Cook dahil bazı CEO'lar Florida'daki evinde Trump'ı ziyaret de etmişti.

TELEFON VE BİLGİSAYAR EN ÖNEMLİ İTHALAT ÜRÜNLERİ

Apple, Trump'ın vergi artışı yürürlüğe girmeden ABD stoklarını desteklemek için geçtiğimiz günlerde toplam ağırlığı 600 tona ulaşan 1,5 milyon iPhone'u Hindistan'dan özel uçak seferleri ile ABD'ye taşımıştı.

Trump'ın geri adımına rağmen Beyaz Saray sözcüsü Karoline Leavitt; çip, telefon ve bilgisayar üretiminde Çin'e güvenilemeyeceğini belirterek firmaların üretimlerini "en kısa sürede" ABD'ye taşımak için çalıştıklarını aktardı. ABD'nin geçen yıl Çin'den yaptığı ithalatta 41,7 milyar dolar ile en büyük payı cep telefonları aldı. Dizüstü bilgisayarlar ise 33,1 milyar dolar ile ikinci sırada.

Trump geçen hafta da başta Avrupa Birliği (AB) olmak üzere 50'den fazla ticaret partneri için daha önce açıkladığı yüksek vergileri 90 gün süreyle ertelemişti. ABD Başkanı'nın yüksek gümrük vergilerinin piyasalar ve tüketici memnuniyeti üzerindeki etkisi ile enflasyonda artış endişesiyle geri adım attığı değerlendiriliyor.

TRUMP'IN KENDİ PARTİSİNDEN DE ELEŞTİRİLER GELİYOR

Trump, geçen yıl fiyatları düşürme vaadiyle Beyaz Saray'ı geri kazanmak için yarıştı. Ancak Trump aynı zamanda bir aday olarak, ekonomik gündeminin merkezi bir parçası haline gelen tarifeleri uygulama sözü verdi. Ve finansal piyasalardaki çalkantıları ve vergilerden kaynaklanan beklenen fiyat artışlarını, küresel ekonomiyi ve dünya ticaret düzenini vizyonuyla uyumlu hale getirmenin gerekli bir parçası olan bir rahatsızlık olarak değerlendirdi. Ancak "karşılıklı tarifeleri", ABD'de bir resesyon korkusunu artırdı ve gelecek yıl yapılacak kongre seçimlerinde ABD Temsilciler Meclisi ve Senatosu üzerindeki kontrolü, Trump'ın politikalarını sert bir şekilde eleştiren Demokratlara kaybetmek istemeyen Cumhuriyetçi siyasetçilerden de eleştiri aldı.

Hafta sonunu Florida'daki konutunda geçiren Trump, cuma günü gazetecilere Çin'e uygulanan yüksek tarifelerden memnun olduğunu, ancak Başkan Xi Jinping ile iyi bir ilişkisi olduğunu ve aralarındaki ticaret çatışmasından olumlu bir sonuç çıkacağına inandığını söyledi. Ancak Çin'in Trump'ın ABD ithalatına uyguladığı son tarife artışını yüzde 125'e eşleştirmesiyle, finansal piyasalar cuma günü yeniden karıştı ve küresel tedarik zincirlerini alt üst etme tehdidi taşıyan bir ticaret savaşında riskler arttı. ABD hisse senetleri dalgalı bir haftayı yükselişle tamamlarken, güvenli liman olarak görülen altın, seans sırasında rekor seviyeye ulaştı ve ABD 10 yıllık devlet tahvillerinin getirileri, dolardaki düşüşün yanı sıra 2001'den bu yana en büyük haftalık artışı göstererek ABD'ye olan güven eksikliğini işaret etti. (DW-CNBC-E)

ABD Donald Trump çin gümrük vergileri