Türkiye 120 Alman vatandaşını elinde tutuyor
120 Almanya vatandaşı Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında sosyal medyada eleştirel yorumlar yaptığı için Türkiye'den çıkamıyor. Bu sayının yarısından fazlası ceza evinde.
ARTI GERÇEK- Sol Parti Federal Parlamento milletvekili Gökay Akbulut'un verdiği soru önergesine hükümetin verdiği cevabta Türkiye şu anda yaklaşık 120 Alman vatandaşını elinde tuttuğu bilgisini paylaştı. Söz konusu Alman vatandaşlarının yarısından fazlası şu anda cezaevinde diğerlerinin ise Türkiye'den çıkışları yasaklanmış durumda. Milletvekili Akbulut'a göre, birçok Alman, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan veya hükümeti hakkında sosyal medyada eleştirel yorumlar yaptıkları için cezalandırılıyorlar. Akbulut, hükümeti suçsuz bir şekilde hapsedilen Almanlar için yeterince güçlü bir kampanya yürütmemekle suçluyor.
Akbulut'un talebine cevaben Federal Dışişleri Bakanlığı, hükümetin tutuklu 61 Alman vatandaşından ve ülkeden çıkışları yasaklanan 58 Alman vatandaşından haberdar olduğunu belirtti. Cevapta hapis cezası ve yurt dışına çıkış yasağının gerekçesi belirtilmedi. Bu nedenle, siyasi iddialar nedeniyle kaç Alman'ın gözaltında tutulduğu ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi cezai suçların işlendiği davaların sayısı bilinmiyor.
ÇOĞU SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARINDAN DOLAYI CEZALANDIRILIYOR
Almanya ve Türkiye arasında, Erdoğan hükümetinin Almanya'nın ve AB'nin kabul ettiği ifade özgürlüğü kriterlerine uymamasını yıllardır tartışma konusu. Özellikle Türkiye kökenli Almanlar, Türkiye'yi ziyaret ettiklerinde sosyal medyada yorum yaptıkları gerekçesiyle tutuklanıp ve mahkemeye sevk edilme riskiyle karşı karşıya kalıyor. Sebep genellikle Erdoğan'ın eleştirilmesi veya Ankara'nın PKK'ye destek olarak gördüğü Kürt siyaseti ile ilgili yapılan yorumlar.
Alman Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye için mevcut seyahat tavsiyesinde, Alman vatandaşlarının keyfi olarak tutuklanmaya, çıkış yasağı verilmeye veya Türkiye'ye girişleri engellenmeye devam ediyor" uyarısı var.
Muhalefet Alman hükümetini, Türkiye'nin mülteci sorunundaki önemli rolü nedeniyle tutuklamalara yönelik yaptırımlardan feragat etmekle suçluyor. Akbulut, federal hükümetin Türkiye'ye baskı yapmak için birçok seçeneği olduğunu söyledi. Örnek olarak, Alman şirketlerinin Türkiye'deki işlerini güvence altına alan Hermes garantilerinin kısıtlanması veya silah teslimatlarının durdurulmasını gösterdi.
Türkiye'de tutuklananların aile üyeleriyle konuştuğunu söyleyen Akbulut, "Türkiye'deki insanlar sadece sosyal ağlarda ifade özgürlüğü haklarını kullandıkları için keyfi olarak cezalandırılmamalı" dedi.
Türkiye'nin siyasi tutukluları rehine olarak kullanmasını eleştire Sol Parti Milletvekili, Ankara ile bir anlaşmaya girildiği takdirde etkilenenlerden bazıları serbest bırakılabilir, bazıları tutuklanabilir. Bu nedenle "Bu durumun tamamen bitmesi gerekiyor. Federal hükümet sert bir tavır göstermeli"dedi.