'Türkiye BM'den Kaşıkçı soruşturması talep etsin'

Gazeteci Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim'de girdiği Suudi Arabistan Konsolosluğu'ndan bir daha çıkmadı.

'Türkiye BM'den Kaşıkçı soruşturması talep etsin'

Gazetecileri Koruma Komitesi, İnsan Hakları İzleme Örgütü, Uluslararası Af Örgütü ve Sınır Tanımayan Gazeteciler bugün bir açıklama yayımlayarak, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler'den (BM) gazeteci Cemal Kaşıkçı olayıyla ilgili soruşturma talep etmesi gerektiğini belirtti.

Açıklamada, 2 Ekim'de girdiği Suudi Arabistan Konsolosluğu'ndan bir daha çıkmayan Kaşıkçı’nın zorla kaybedilmesinde ve öldürülmüş olma olasılığında Suudi Arabistan’ın nasıl bir rol oynadığının soruşturmayla ortaya çıkarması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, olayla bağlantılı bütün eylemlerin emredilmesi, planlanması ve uygulanmasında sorumluluğu bulunan herkes tespit edilmesi gerektiği kaydedildi.

"Türkiye, BM’den zaman kaybetmeden güvenilir ve şeffaf bir soruşturma başlatmasını istemelidir" diyen Gazetecileri Koruma Komitesi Direktörü Robert Mahoney, sözlerini şöyle sürdürdü:

"BM’nin rol üstlenmesi, Suudilerin olayı örtbas etmesini veya diğer hükümetlerin Riyad’la kazançlı iş bağlantılarını korumak için konuyu hasır altı etmesini engelleyecek en önemli güvencedir."

"Bu durum, gerçeği ortaya çıkarmak ve Cemal Kaşıkçı adına adaleti sağlamak için tarafsız ve bağımsız bir soruşturmanın şart olduğunu açıkça ortaya koyuyor" diyen Sınır Tanımayan Gazeteciler Genel Sekreteri Christophe Deloire, sözlerine şöyle devam etti:
"BM, gazetecilere yönelik işlenen suçların cezasız kalmaması için samimi bir şekilde harekete geçecekse, en azından bu soruşturmayı yürüterek, söz konusu şoke edici ve korkunç davaya tamamen müdahil olmalıdır."

Açıklamada, BM Genel Sekreteri Guterres'in soruşturma ekibine başkanlık etmesi için uluslararası soruşturmalarda deneyimli ve kıdemli bir cezai soruşturma memurunu görevlendirmesi talep edildi. Genel Sekreter, soruşturma tamamlandığında tüm bulguların yanı sıra bir sonraki adımda neler yapılması gerektiğine ilişkin kendi tavsiyelerini de içeren kamuya açık bir rapor yayınlaması gerektiği belirtildi.

İLGİLİ HABER: NYT: KAŞIKÇI'NIN ÖLDÜRÜLMESİNDEN İSTİHBARAT YETKİLİSİ SORUMLU TUTULACAK

İLGİLİ HABER: AKP'Lİ YASİN AKTAY: KAŞIKÇI'NIN KORKTUĞU FAZLASIYLA BAŞINA GELDİ

İLGİLİ HABER: TRUMP: BİR MUCİZE OLMAZSA KAŞIKÇI ÖLMÜŞ

İnsan Hakları İzleme Örgütü BM Direktörü Louis Charbonneau konu hakkında yaptığı açıklamada, "Kaşıkçı’nın başına ne geldiğiyle ilgili gerçeği eksiksiz biçimde öğrenmek, Cemal Kaşıkçı’nın ailesinin ve tüm dünyanın hakkı" dedi. Charbonneau, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Olayla ilgisi olduğundan şüphe edilen Suudi Arabistan’ın yaptığı kısmi açıklamalar ve tek taraflı soruşturmalar yeterli değil. Yalnızca BM Kaşıkçı’nın zorla kaybedilmesinin arkasındaki aklı ortaya çıkarmak ve bu kişilerden hesap sormak için gerekli güvenilirlik ve bağımsızlığa sahiptir."

Ayrıca, Türkiye, Suudi Arabistan ve diğer BM üyesi ülkelerin, Kaşıkçı’nın başına ne geldiğinin ortaya çıkarılmasında BM’ye gerekli erişim imkanı ve desteği sağlamak için işbirliği yapmasının önemi vurgulandı. Uluslararası Af Örgütü’nün New York’ta bulunan BM Ofisi Başkanı Sherine Tadros ise "Suudi Arabistan hükümetinin Cemal Kaşıkçı’nın akıbetiyle bir ilgisi yoksa, tarafsız bir BM soruşturmasının neler olduğunu ortaya çıkarmasından kazançlı çıkar. Güvenilir bir BM soruşturması yapılmadıkça, Suudi Arabistan liderleri Kaşıkçı’nın öldürülmesini geçiştirmek için ne söylerse söylesin ülkenin üzerinde daima şüphe bulutları dolaşacak" değerlendirmesinde bulundu.

Daha önce benzer bir BM soruşturması 2008’de Pakistan eski Başbakanı Benazir Butto’nun öldürülmesiyle ilgili yürütülmüştü. Soruşturmada Pakistan yetkililerinin Butto’nun öldürülmesiyle ilgili olayları örtbas etmeye çalıştığı sonucuna ulaşılmıştı. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Türkiye Suudi Arabistan Birleşmiş Milletler Cemal Kaşıkçı