Türkiye cinsiyet eşitliğinde 133. sıraya geriledi
Pandemi süresince Türkiye’nin de aralarında olduğu bazı ülkelerde cinsiyet eşitsizliğinin yüzde 1 ila 4 oranında daha da arttığı öngörülüyor.
Dünya Ekonomik Forumu'nun yayımladığı Cinsiyet Eşitliği 2021 Raporu’nda İzlanda cinsiyet eşitslizliğinin en az görüldüğü ülke olarak bu yıl da birinci sırada iken cinsiyet eşitliğini temel alan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilen Türkiye, cinsiyet eşitliğinde üç sıra gerileyerek araştırmaya konu edilen 156 ülke arasında 133. sırada.
Türkiye’nin pandemi sürecinde kadının ekonomiye katılımının en sert gerilediği ülkelerden biri olduğu belirtilen raporda, pandemi süresince Türkiye’nin de aralarında olduğu bazı ülkelerde cinsiyet eşitsizliğinin yüzde 1 ila 4 daha da arttığı öngörülüyor. Raporda Türkiye’deki iş gücüne katılım oranının kadınlarda yüzde 38,5 iken, erkeklerde yüzde 78 olduğu ifade edildi. 15-64 yaş aralığındaki kadınların işsizlik oranının daha fazla olduğu ifade edilen raporda yarı zamanlı iş gücüne katılımın ise kadınlarda erkeklerden 2 kat daha fazla olduğu belirtildi.
Yeni tip Coronavirus (Covid-19) ile birlikte kadınların iş gücüne katılımının asimetrik olarak etkilendiğine dair kanıtlar olsa da pandemiden önce de kadınların iş gücüne katılımının düşük olduğu ülkelere örnekler verildi.
Rapora göre; Hindistan'da kadınların sadece yüzde 22,3'ü işgücü piyasasına katılıyor, bu da yüzde 72'lik bir cinsiyet farkı anlamına geliyor. Türkiye (yüzde 38,5 kadın katılımı, yüzde 50 fark), Meksika (yüzde 49,1 kadın katılımı, yüzde 40 fark), Endonezya (yüzde 56 kadınların katılımı, yüzde 33 fark), İtalya (yüzde 56,5 kadınların katılımı, yüzde 25 fark) ve Kore (yüzde 60 kadın katılımı, yüzde 23 fark), kadınların erkeklere kıyasla işgücünde yetersiz temsil edildiği örnekler oldu.
Covid-19 öncesi sonrası karşılaştırıldığında, cinsiyete göre işgücüne katılımdaki değişimin Türkiye’de yüzde 5,2 ile geriye gittiği görüldü. (HABER MERKEZİ)