Türkiye eğitimde sınıfta kaldı
UNICEF raporuna göre Türkiye eğitim kalitesinde 41 ülke içinde sonuncu oldu. Türkiye ayrıca doğum yapan kız çocuklarının en çok olduğu 2. ülke.
Rüştü DEMİRKAYA
CENEVRE - Dünya genelinde çocukların içinde yaşadığı yaşam koşulları ve refah ile ilgili Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF bir rapor yayınladı. Ekonomik refah düzeyi bakımından 41 ülke arasında 36’ıncı sırada yer alan Türkiye eğitim kaletesi bakımından ise en son sırada yer aldı.
UNİCEF Innocenti Araştırma Ofisi, "Geleceği kurma : Çocuklar ve Zengin Ülkelerde Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri" adlı altında bi rapor yayınladı. Raporda, ülkelerdeki çocukların eğitim kalitesi, yoksulluk, açlık gibi farklı 9 kategoride yaşam koşulları ele alınmış. Ekonomik refah düzeyi bakımından orta ve yüksek refaha sahip ülkelerdeki çocukların refeh düzeylerinin ele alındığı rapora her beş çocuktan biri relatif olarak yoksullukla boğuşurken her sekiz çocuktan biri ise temel gıdalardan yararlanma bakımından büyük bir risk ile karşı karşıya.
EN İYİ NORVEÇ
Ekonomik anlamda orta ve büyük oranda zengin olan 41 ülkede yaşayan çocukların durumunun detaylı bir şekilde ele alındığı raporda Türkiye, çocukların içinde yaşam koşulları ve refah bakamından 36 sırada yer alıyor. Rapora göre çocukların yaşam koşullarının en iyi olduğu ülkelerin başında sırasıyla Norveç, Almanya ve Danimarka bulunurken en sonunda ise Latin Amerika ülkesi Şili bulunuyor.
EĞİTİMDE SONUNCU
Son iki yıl boyunca binlerce akademisyen ve öğretmenin görevden alındığı Türkiye, eğitim kalitesi bakımından ise en son sırada yer alırken Finlandiye ve Japonya ilk sıraları paylaşıyor.
HER ÜÇ ÇOCUKTAN BİRİ YOKSUL
Onbinlerce insanın işini kaybettiği ve özellikle Kürt illerinde BM raporlarına göre 500 bini aşkın insanın yerinden edildiği Türkiye, çocukların hiç açlık çekmediği ülkeler kategorisinde 41 ülke arasında 40’ıncı sırada yer alıyor. Rapora göre 41 ülke arasında ortalama 8 çocuğun, Amerika’da her 5 çocuğun ve Türkiye’de ise her üç çocuğun temel gidalara erişimde sıkıntı yaşadığını ve bir güvensizliğin olduğuna dikkat çekiliyor. Rapora göre ayrıca dünya genelinde obez çocuklarının sayısının giderek arttığına vurgu yapılıyor.