'Türkiye sanık sandalyesinde'

Cumhuriyet gazetesi çalışanlarının yargılandığı dava dünya basınında geniş yer buldu.

'Türkiye sanık sandalyesinde'

DÜNYA - Cumhuriyet duruşması batı basınında geniş yer tuttu. Guardin 'Dayanışma içindeyiz' mesajı yayınladı, Times 'Türkiye sanık sandalyesinde' dedi.

GUARDIAN’DAN BAŞYAZI: DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ
Davaya en çok yer ayıran gazetelerden bir İngiliz Guardian gazetesi. Başyazılarından birini davaya ayıran Guardian, Cumhuriyet gazetesi ile dayanışma içinde olduklarını duyurdu. "Özgür basına saldırı bir demokrasi için asla iyi sonuç vermez" başlıklı yazı, "işlerini yaptıkları, toplumu bilgilendirdikleri ya da bir görüşü dile getirdikleri için gazetecileri yargılanması kabul edilemez" cümlesi ile başlıyor"

"TÜRKİYE YARI DiKTATÖRLÜK"
Yarı diktatörlüklerde haber alma hakkı gibi demokrasinin sütunlarının yavaş yavaş tahrip edildiğinin belirtildiği yazıda, Türkiye de bu ülkelerden biri olarak nitelendirildi. "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, herhangi bir yerde var olduğundan şüphelendiği her muhalif harekete acımasızca yaptığı gibi, Cumhuriyet gazetesini de ezmek istiyor." denilen yazıda Avrupa’nın yaşananlara karşı sesini yükseltmesi gerektiği savunuldu.

Yazının son bölümü şöyle:"Sayın Erdoğan dış baskıya dayanıklı olabilir. Ancak Avrupa da daha yüksek sesle haykırabilir. Sanıklardan Kadri Gursel Pazartesi günü mahkemede 'Burada karşınızda terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım ettiğim için değil; bağımsız, sorgulayıcı ve eleştirel bir gazeteci olduğum için bulunmaktayım' dedi. Ülke giderek daha da hızla diktatörlüğe gitse bile, vazgeçmek için hala çok geç değil. Gazeteciler serbest bırakılmalıdır. Guardian, Cumhuriyet ile dayanışma içindedir."

Guardian başyazının yanı sıra davayı okuyucularına ilettiği haberinde dikkat çekici yorumlara yer verildi. Gazetecilerin savunmalarına geniş yer verilen haberde, "78 gazetecinin demir parmaklıklar arkasında olduğu Türkiye dünyanın en çok gazeteci hapseden ülkelerinden biri" denildi. Haber, duruşma öncesinde yapılan basın açıklamasında "ne arkadaş ve meslektaşlarımız hapishanede bırakacağız, ne de baskı ve tehditlere boyun eğeceğiz" sözleri ile bitiyor.

"TÜRKİYE SANIK SANDALYESİNDE"
Duruşmayı başyazıya taşıyan bir başka gazete de Times oldu. "Türkiye sanık sandalyesinde" başlığı ile yayınlanan yazıya Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yıllar önce söylediği "Demokrasi bir tramvaydır, gittiğimiz yere kadar gider, orada ineriz." sözlerini hatırlatarak başlandı. Erdoğan’ın hızla otoriterleştiğinin belirtildiği yazıda "İstanbul'da dün başlayan dava, gazetecilerin Sayın Erdoğan'ın eleştirel sesleri aceleyle bastırmasının ilk kurbanı olduklarını gösteriyor" ifadeleri yer aldı.

15 Temmuz darbe girişimi sonrasındaki politikaların Türkiye’yi kargaşaya sürüklediğinin belirtildiği yazıda "Eleştirel seslerin susturulmasına dayalı bir anlayışa dayandığı sürece, Sayın Erdoğan ile uzun vadeli bir ilişki yürütülemez. Bu, mezarlığın istikrarıdır" denildi. Tmes batılı demokrasileri de Erdoğan rejimine karşı seslerini yükseltmeye çağırdı yazı şu ifadelerle son buldu: "Sessiz kalmak, Sayın Erdoğan'ın ihtişam hezeyanlarını ve eleştiriden muaf olduğu hissini besleyecektir. Erdoğan, araştırmacı gazeteciliğin suç olmadığını, ifade özgürlüğünün hayati önem taşıdığını bilmeli."

Daily Telegraph da duruşmayla ilgili haberinde Gazetecileri Koruma Komitesi'nin (CPJ) Türkiye temsilcisi Özgür Öğret'in davayla ilgili görüşlerine de yer verdi. Öğret ayrıca gazeteye yönelik suçlamaların "siyasi" olduğunun altını çizdi.

NYT ERDOĞAN’IN SÖZLERİNİ HATIRLATTI
ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times duruşma ile ilgili haberinde fazla yorum yapmadı ancak sanıkların duruşmadaki savunmalarına haberde yer ayrıldı. Ayrıca, Erdoğan’ın "sadece iki gazetecinin gazetecilik faaliyetlerinden dolayı içeride olduğu" iddiası, Türkiye’de 150’den fazla gazetecinin tutuklu olduğu vurgulanarak hatırlatıldı. (Artı Gerçek)

guardian Cumhuriyet New York Times Times Daily Telegraph