'Türkiye yıl sonunda NATO’dan çıkabilir'
ABD'li kuruluş Academy Securities'in 10 önde gelen emekli generale hazırlattığı raporda, Türkiye'nin yıl sonunda ittifaktan ayrılma ihtimalinin giderek arttığı dile getirildi.
New York merkezli, Amerikalı gazi askerlerin kontrolündeki finans kuruluşu Academy Securities tarafından hazırlatılan bir rapora göre, Türkiye'nin yıl sonunda NATO'dan ayrılma ihtimali giderek artıyor.
Sputnik’te yer alan habere göre rapor, Academy Securities'e bağlı 10 emekli amiralle generalden oluşan Jeopolitik İstihbarat Grubu'nun 6 aylık çalışması sonucunda, emekli General James 'Spider' Marks ile eski askeri istihbarat subayı Rachel Washburn tarafından kaleme alındı.
"TÜRKİYE'NİN NATO MÜTTEFİKLİĞİ ARTIK GARANTİ DEĞİL"
Askeri deneyimi olan ikilinin formüle ettiği raporda, ''Türkiye'nin NATO müttefikliği artık garanti değil'' denilirken Türkiye'nin birkaç ay içinde NATO'dan çıkma potansiyeline dikkat çekildi. Bu eğilimin sebepleri Erdoğan'ın otoriterliği, laiklikten uzaklaşma, Rusya ve İran ile yakınlaşma olarak sıralandı.
Rapor, 24 Haziran seçimleriyle AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın yeniden cumhurbaşkanı seçilmesi ve yeni sisteme geçilmesi sonrası yayımlandı.
'Türkiye'nin Rusya ile ilişkilerini güçlendirmesinin NATO'nun bölgedeki önemi açısından kırmızı alarm çaldırdığını' dile getiren rapor, Türkiye'nin Rusya'dan almayı planladığı S-400 hava savunma sisteminin NATO ile uyumlu olmayışının, endişelerin başında geldiğini belirtti.
"ABD İLE TÜRKİYE'NİN YPG'YE FARKLI YAKLAŞMASI SORUN"
Raporda ABD’nin Suriye sahasında YPG ile birlikte hareket etmesine de ayrı bir başlık açılarak, ''NATO müttefiki Türkiye ile ABD'nin çatışmaya girmesi artık tasavvur edilemez değil. ABD'nin Kürt savaşçılarla ortaklığı, Erdoğan'ı NATO müttefikini Osmanlı tokadıyla tehdit edecek noktaya dek celallendirdi. Suriye'deki Kürt gruplar PYD/YPG'ye ABD ile Türkiye'nin farklı yaklaşması sorun. ABD, YPG'yi IŞİD'e karşı verilen mücadelede sahadaki en etkin ortak olarak görürken, Türkiye, YPG'yi, PKK'nın uzantısı 'terörist' grup olarak görüyor" denildi.
"TÜRKİYE ARTIK LAİK MÜSLÜMAN BİR DEMOKRASİ DEĞİL"
Türkiye’nin laiklikten uzaklaşıp ‘dindar ve tehlikeli’ bir ülke halini aldığı ifade edilen raporda, "Türkiye artık laik Müslüman bir demokrasi değil. Türkiye daha dindar ve tehlikeli biçimde otoriter bir rejim halini aldı, Doğu'ya yönelen, anlaşmalarını kendisi yapan bir ülke oldu'' vurgusu yapıldı.
Raporun 'ne biliyoruz' başlıklı sonuç bölümünde şöyle denildi: ''Son 6 aydır Türkiye ile yükselen gerilimi inceliyoruz. Sürekli olarak ilişkilerin kötüleşmesini önemli bir dış politika endişesi olarak tanımladık. Türkiye'nin yıl sonunda NATO'yu terk etmesi potansiyelini olası görüyoruz. Erdoğan'ın yeniden seçilmesi Türkiye'nin yeni yönelimi üzerindeki demir yumruğunu pekiştirdi.'' (MA)