Türkiye'den 'NATO'yu engelliyoruz' itirafı
Türkiye'nin NATO'daki sözcüsü Fatma Paşaoğlu, NATO'nun 2017 projelerinin engellendiğine dair iddiaları doğrulayarak, Ankara'nın bazı ortak ülkelerle...
Türkiye'nin NATO'daki sözcüsü Fatma Paşaoğlu, NATO'nun 2017 projelerinin engellendiğine dair iddiaları doğrulayarak, Ankara'nın bazı ortak ülkelerle işbirliği programlarından çekilmesinin sadece Avusturya'ya yönelik bir tavır olduğunu söyledi.
DÜNYA- NATO yetkililerinin, çoğunluğu askeri eğitimle ilgili olan 2017 projelerinden bazılarının Türkiye tarafından engellendiğini, bunun sadece Avusturya değil, bu ülke gibi ittifak üyesi olmayan ancak ‘ortak' sayılan diğer ülkeleri de etkilediği yönündeki uyarılarının ardından, Türkiye'nin NATO'daki sözcüsünden konuya dair açıklama geldi.Türkiye'nin NATO'daki sözcüsü Fatma Paşaoğlu, "Avusturya ile bazı gerilimler yaşandı ancak bunun sonucu olarak ortaya çıkan tıkanmalar sadece Avusturya'ya yöneliktir. Diğer ortak ülkeler hiçbir biçimde hedef alınmamıştır" dedi.
Avusturya, Türkiye'de ilan edilen Olağanüstü Hal kapsamındaki ihraçlar ve siyasetçilere yönelik yapılan tutuklamalar nedeniyle Avrupa Birliği'nin Türkiye ile süren tam üyelik sürecinin durdurulmasını istemişti.
DIE WELT DÜN DUYURMUŞTU
Die Welt, Türkiye’nin Avusturya’yla yaşadığı siyasi krizi NATO’ya yansıttığını öne sürdü. İddiaya göre Türkiye, Avusturya’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gelen eleştirilerden dolayı ittifakın 28 üyesiyle ortak ülkeler arasındaki ‘tüm askeri işbirliğini engelliyor’. Türkiye’nin tavrından en çok NATO’nun Barış için Ortaklık Programı’nın etkilendiğini öne süren Alman gazete, toplam 41 ortak ülkenin büyük bölümüyle gelecekteki ortak eğitimlerin tehlikeye girdiğini kaydetti.
‘ÇOK CİDDİ SORUN’
Die Welt gazetesi haberinde savunma ittifakı anlamında Ankara’nın engellemesinin Kosova, Afganistan ya da Akdeniz’deki ‘daki NATO operasyonlarının tehlikeye girmesi ya da engellenmesi anlamına geleceğine dikkat çekildi. Haberde üst düzey NATO çevrelerinin "Türklerin ortaklık programlarını engellemesi çok ciddi bir sorun" görüşünü aktardığı bildirildi.
‘İSVEÇ VE FİNLANDİYA ENDİŞE BEYAN ETTİ’
Habere göre İsveç ve Finlandiya gibi birçok NATO üyesi ülke, Genel Sekreter Jens Stoltenberg’e konuyla ilgili endişelerini bildirerek, Ankara’nın "engellemesinin çok ciddi sonuçlara yol açabileceği" uyarısında bulundu. Finlandiya’nın NATO elçisi Piritta Asunmaa’nın, Stoltenberg’e yazdığı notta "Uzun vadede müşterek çalışmada yaşanacak erozyon NATO tatbikatlarına katılma ve NATO tarafından yapılan operasyonları destekleme yeteneklerimize zarar verebilir" ifadelerini kullandığı bildirildi.
‘SEBEP, AVUSTURYA’
Die Welt’in haberine göre bu engellemenin nedeni Türkiye ve Avusturya arasındaki gerginlik. Habere göre NATO üyesi Türkiye, resmi olarak tarafsız olan Avusturya’nın da katıldığı ittifakın ortaklık programını engelledi. Ankara’nın Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik sürecinin sonlandırılmasını isteyen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın politikalarını eleştiren Avusturya’ya bu şekilde cevap verdiği bildirildi. Başlangıçta İttifak çevrelerinde konunun çabuk kapanacağı umudunun bulunduğu, ancak Ankara’nın geri adım atmamasıyla sorunun ciddi boyuta ulaştığı kaydedildi. Gazete şimdi de ilk kez NATO ortağı ülkelerden askerlerin yapacağı eğitimin gerginlikten etkilenmiş olduğu aktarıldı. İttifakı eğitim misyonları, muharebe görevi, savunma sektöründe yolsuzlukla mücadele, mayın temizleme ve mühimmatın imha edilmesi gibi alanlarda destekleyen partner ülkeler NATO için büyük önem arz ediyor.